Τώρα που η οικονομία βγαίνει από την ύφεση, αφήνοντας πίσω της ανοιχτές πληγές της ανεργίας, της μείωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων είναι η στιγμή που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να εξαλείψουμε χρόνια προβλήματα της οικονομίας.
Πρώτα απ΄όλα να βάλουμε τέλος στην αδήλωτη εργασία. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η ευθύνη των εργοδοτών και των ίδιων των εργαζομένων παραμένει μεγάλη.
Η ανάγκη για την ασφαλιστική κάλυψη του συνόλου των απασχολουμένων στην ελληνική οικονομία και η καταβολή των εισφορών αποτελούν εγγύηση για το ίδιο το μέλλον των εργαζομένων. Αφού σε διαφορετική περίπτωση τα ταμεία θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από αυτή που οδηγήθηκαν λόγω της κρίσης.
Αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιµότητα και την αποτελεσµατική λειτουργία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι και η ικανότητά των διοικήσεων να εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τους ασφαλισµένους τους και τους άλλους υπόχρεους, διότι χωρίς αυτές καθίσταται προβληµατική η χρηµατοδότηση των παροχών προς τους ασφαλισµένους τους.
Το πρόβληµα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι σύνθετο:
-από τη µία πλευρά, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε τακτικά χρονικά διαστήµατα από τους συνεπείς ασφαλισµένους και υπόχρεους και,
-από την άλλη πλευρά, πρέπει να εφαρµόσουν κατάλληλη στρατηγική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών και την αποτροπή δηµιουργίας νέων
Σε αυτό, πρέπει να συνυπολογίσουμε με σοβαρότητα το ποσοστό έκπτωσης πρόσθετων τελών και προστίμων, το ποσοστό επιτοκίου κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά υπαγωγής.
Λόγω της κρίσης που πέρασε η χώρα, η αναγκαιότητα αυτή γίνεται ακόµη πιο επιτακτική. Αν και οι λόγοι είναι πολλοί, µεταξύ αυτών η αύξηση της ανεργίας και η µείωση των απασχολούµενων, το κλείσιµο µικρών και µεγάλων επιχειρήσεων, η σηµαντική µείωση των εισοδηµάτων που αντιµετωπίζουν πολλές επαγγελµατικές οµάδες, το αποτέλεσµα είναι ένα και αφορά στη µείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων, η οποία ενισχύεται από την έξαρση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Εποµένως, είναι ξεκάθαρο ότι η οµαλή ροή των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που απασχολούνται καθώς και οι απαραίτητες προσπάθειες στην κατεύθυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
Και σε αυτό καλούνται να συμβάλουν όλοι.
Ο κ.Παναγιώτης Κοκκόρης είναι γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων