Οσοι είδαν τις σκηνές καταδίωξης του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, στην οδό Μητροπόλεως και στους γύρω δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας παρατήρησαν ότι η περιοχή έσφυζε από ζωή.
Τα τραπέζια του «Σάββα» ήταν γεμάτα από ξένους τουρίστες και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο ελαφρά τραυματισμένοι νεαροί ήταν από την Αυστραλία και τη Γερμανία.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η Αθήνα, παρά τις πολλές εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει, ζει σαν άλλοτε μέρες τουριστικής δόξας. Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τον περασμένο Ιούνιο πέτυχε καλύτερη επίδοση από τον αντίστοιχο μήνα του 2004, που λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εξασφαλίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Χωρίς αμφιβολία, οι τουρίστες επιστρέφουν στην Αθήνα και δημιουργούν εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα στην οικονομία της πρωτεύουσας, που καμία σχέση δεν έχει με τις καταθλιπτικές μέρες του 2011 και του 2012.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μεταφέρεται από τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Τα μηνύματα από τη Μήλο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κω, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, το Πήλιο, τα Επτάνησα και τη Δυτική Πελοπόννησο είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κατακτήσει εφέτος νέα ρεκόρ αφίξεων. Πράγμα που σημαίνει ότι και τα έσοδα θα είναι περισσότερα, αλλά και η οικονομική επίδραση ισχυρότερη.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση παρασέρνει αντιστοίχως τις μεταφορές, το αεροπορικό έργο, την ακτοπλοΐα, ενισχύει τον τομέα της εστίασης και του εμπορίου, και βεβαίως επιδρά θετικά στις αξίες της γης και των ακινήτων στις τουριστικές περιοχές.
Μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων διαμορφώνεται γύρω από τον τουρισμό, η οποία μόνο αμελητέα δεν είναι.
Ακόμη και τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων περιορίζει, δείχνοντας σε όσους απαιτούν πλειστηριασμούς και ταχείες εκποιήσεις ότι η οικονομία είναι διαδικασία σύνθετη, πολυπαραγοντική, θέλει ανοχές και αντοχές, και βεβαίως δεν μπορεί να ορίζεται από ιδεοληπτικές λογικές και αποφάσεις, που συνήθως κλονίζουν και καταστρέφουν παρά διευκολύνουν και σώζουν.
Εχει δε ενδιαφέρον να δει κανείς πώς προέκυψε το ενισχυμένο τουριστικό ρεύμα προς την «κατεστραμμένη» Ελλάδα.
Εν αρχή ήταν τα μεγάλα γεγονότα της Βόρειας Αφρικής. Οι ταραχές πρώτα στην Τυνησία, μετέπειτα στην Αίγυπτο, αργότερα ο πόλεμος στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και η διαρκής τουρκική κρίση ακύρωσαν την τουριστική αγορά της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μετέφεραν ανασφάλεια στους επισκέπτες της γείτονος και ανέδειξαν την Ελλάδα στον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω με την υπερανάπτυξη του Internet και των social media και τις δυνατότητες μεταφοράς σε δισεκατομμύρια δυνητικούς πελάτες ανά τον κόσμο των άπειρων όμορφων εικόνων που προσφέρει η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, δίδουν διαστάσεις θριάμβου στην επιχείρηση ελληνικός τουρισμός.
Οπως πάνε τα πράγματα και στον βαθμό που δεν διαταραχθεί το αγαθό της ασφάλειας, η Ελλάδα μπορεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια να φιλοξενεί περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, από τους οποίους τα τουλάχιστον τα δέκα εκατομμύρια θα περνάνε από την Αθήνα!
Οπως είπαμε, η Οικονομία είναι άλλη επιστήμη, δεν είναι Φυσική με αξιώματα επιβεβαιωμένα σε συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα. Στην Οικονομία δεν υπάρχουν συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα. Ποτέ δεν είναι ίδιες. Γι’ αυτό και τα «καλύτερα μυαλά» αποτυγχάνουν στις προβλέψεις τους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ