Οσο και αν προσπάθησαν δημοσιογράφοι και μέλη της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες να μάθουν από τον Πρωθυπουργό (ρωτώντας τον απευθείας) ποιος θα είναι ο νέος επίτροπος για τη χώρα μας, αυτό στάθηκε αδύνατον. Ο κ. Σαμαράς δεν απαντούσε, κρατούσε το στόμα του κλειστό και απλώς χαμογελούσε. Οταν σε κάποια στιγμή οι ερωτήσεις για τον επίτροπο πύκνωσαν, αναγκάστηκε να πει: «Το ποιος ή ποια θα είναι η επίτροπος θα σας το ανακοινώσω στο τέλος του μήνα». Και έκλεισε εκεί η συζήτηση και άρχισε μια άλλη για την ιταλική προεδρία.
***
Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο δικός μας Πρωθυπουργός και ο ιταλός ομόλογός του βρήκαν ότι ταιριάζουν σε πολλά πράγματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του Νότου. Αφήστε που ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο πιο ισχυρός σύμμαχος της υποψηφιότητας της ιταλίδας υπουργού Φεντερίκα Μογκερίνι να καταλάβει τη θέση της Κάθριν Αστον. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε γεύμα στις Βρυξέλλες τον ιταλό πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Ρέντσι του πρότεινε να του κάνει το τραπέζι στις 2 η ώρα το μεσημέρι της Παρασκευής στη… Φλωρεντία. «Είναι από τα λίγα μέρη της Ιταλίας που δεν έχω επισκεφθεί και πολύ θα το ήθελα» είπε ο κ. Σαμαράς. Ο Ιταλός άρπαξε την ευκαιρία και προσκάλεσε και τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Γεωργία, αφού έθεσε ως προϋπόθεση το γεύμα να γίνει μετά συζύγων.

Η Ραχήλ και η Αντιτρομοκρατική
Θα σας περιγράψω πώς κοτζάμ Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ασχολήθηκε με τη Ραχήλ Μακρή. Ξημερώματα Σαββάτου η βουλευτής των ΑΝΕΛ διαπίστωσε ότι το βουλευτικό της αυτοκίνητο, ένα Audi A3, που ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία της στον Γέρακα Αττικής, ήταν… σπασμένο. Δηλαδή, ήταν σπασμένο το παρμπρίζ του. Προτού προλάβει να διαμαρτυρηθεί στην Αστυνομία, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον πιο στενό συνεργάτη της, τον Φώτη Λακέα, ότι το αυτοκίνητό του, ένα Fiat, που είχε παρκαρισμένο έξω από την οικία του στο Αιγάλεω, ήταν… πειραγμένο. «Κάποιοι μου τρόχισαν τα σωληνάκια της βενζίνης» της είπε. Μετά απ’ αυτό δεν χωρούσε άλλη καθυστέρηση: κάλεσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Είπαν από την Αντιτρομοκρατική, αφού είναι σπασμένο το αυτοκίνητο της βουλευτού και «πειραγμένο» την ίδια ημέρα το αυτοκίνητο του κυριότερου συνεργάτη της, δεν μπορεί, κάτι πρέπει να συμβαίνει. Ηρθαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής (με αυτά τα θηριώδη τζιπ) στο σπίτι της για να κάνουν αυτοψία, να πάρουν αποτυπώματα, να βρουν μάρτυρες κ.τ.λ. Αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Τη ρώτησαν αν δέχεται απειλές και η βουλευτής απάντησε αρνητικά. Κάποιος είπε ότι είδε κάτι πιτσιρικάδες που έπαιζαν μπάλα στη γειτονιά και πιθανώς η μπάλα να έσπασε το παρμπρίζ. Είναι όμως δυνατόν; Μια μπάλα να σπάσει το ενισχυμένο τζάμι του αυτοκινήτου; Η Αντιτρομοκρατική πάντως δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα, αλλά η Ραχήλ δεν το άφησε έτσι: ετοιμάζεται να απευθύνει ερώτηση στο εργοστάσιο της Audi για να μάθει αν μπορεί μια μπάλα να σπάσει ένα παρμπρίζ.
Ο αστυνομικός και το σακάκι του υπουργού
Περίεργα πράγματα μου λένε ότι συμβαίνουν στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την τρόικα. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αντώνης Μπέζας έχει αρμοδιότητα τα ασφαλιστικά ταμεία, έμαθα ότι ως τώρα ούτε καν καταπιάστηκε με αυτά επειδή δεν του έχουν δοθεί ακόμη αρμοδιότητες. Στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα στο υπουργείο, απλώς περιμένει. Θέλετε ένα παράδειγμα; Οταν ήταν εδώ η τρόικα, υπήρξε συνάντηση μαζί της (στο υπουργείο Οικονομικών) για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσεξα ότι ο υπουργός πήρε μαζί του όχι τον κ. Μπέζα αλλά τον υφυπουργό κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος έχει αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ. Και υπήρξε η εξής εικόνα έξω από το Οικονομικών κατά την είσοδο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας: προπορευόταν ο υπουργός κ. Ι. Βρούτσης με πουκάμισο και γραβάτα, ακολουθούσε ο κ. Πλακιωτάκης με μπλέιζερ σακάκι, εν συνεχεία η γενική γραμματέας του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, εμφανώς μαυρισμένη, με 12ποντα παπούτσια και έντονο βάψιμο. Τέλος, ερχόταν ένας αστυνομικός της προσωπικής φρουράς του υπουργού ο οποίος και κουβαλούσε το… σακάκι του Βρούτση. Εψαξα να βρω τον αρμόδιο, υποτίθεται, για τα ασφαλιστικά ταμεία Αντ. Μπέζα αλλά… πουθενά. Παρέμεινε στο γραφείο του παρέα με μια… μυγοσκοτώστρα!
Το σόου των ευρωχρυσαυγιτών
Ως τώρα ουδείς τους έδινε σημασία, ήταν σαν να μην υπήρχαν οι τρεις χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές τους οποίους έστειλαν οι ψηφοφόροι τους στην Ευρωβουλή προφανώς για να στηρίξουν τα προβλήματά τους. Και αυτοί ασχολήθηκαν με την… Μπόκο Χαράμ, την ακραία ισλαμική οργάνωση της Νιγηρίας (αυτήν που έχει απαγάγει τα κορίτσια), συγκρίνοντάς την με την… Ελλάδα και έπεσε, σας λέω, γέλωτας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και κάτι ακόμη: Το γνωρίζετε ότι η Μαρίν Λεπέν μένει στο ίδιο ξενοδοχείο στο Στρασβούργο όπου μένουν οι περισσότεροι έλληνες ευρωβουλευτές; Ούτε τους μιλάει ούτε της μιλάνε, αφού συνοδεύεται πάντοτε με ξυρισμένους φουσκωτούς. Το ξενοδοχείο αυτό είναι σχετικά φτηνό, μόνο 130 ευρώ τη βραδιά.

HeliosPlus