Η είδηση για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη βρήκε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει μίνι σύσκεψη στο μπροστινό μέρος του «Gulfstream» με τη συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου και Γκ. Χαρδούβελη, στην οποία συζητήθηκαν τα πάντα: από τα «κόκκινα δάνεια» έως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας (φωτογραφία) το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του Μαζιώτη ήταν να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό.

Πώς όμως; Τη στιγμή που οι επιβάτες του πρωθυπουργικού αεροσκάφους είχαν κλειστά τα κινητά τους και συσκέπτονταν. Ο κ. Κικίλιας ρώτησε τους συνεργάτες του ποιοι συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό και έστειλε ένα SMS για τη σύλληψη σε ποια νομίζετε; Στη Σοφία Βούλτεψη. Μόλις το αεροσκάφος τροχοδρομούσε στην προσγείωσή του στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών η Σοφία Βούλτεψη άνοιξε το κινητό της και είδε το SMS. Αμέσως είπε στον κ. Σαμαρά: «Πρόεδρε, πιάσαμε τον Μαζιώτη». Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και του έδωσε συγχαρητήρια.


Πήγαιναν για μαϊμού… Vuitton και έπιασαν λαβράκι
Τι είχε όμως προηγηθεί της συλλήψεως; Ο κ. Κικίλιας είχε συγκαλέσει σύσκεψη με συμμετοχή και του αρχηγού της Αστυνομίας αντιστρατήγου Δ. Τσακνάκη για να παρακολουθήσουν οn real time την εξέλιξη της επιχείρησης «Θησέας», η οποία εκείνη την ώρα άρχιζε με τη συμμετοχή 750 αστυνομικών. Τώρα, θα ρωτήσετε, τι είναι ο «Θησέας»; Είναι μια νέα επιχείρηση της Αστυνομίας για την πάταξη της παρανομίας στο κέντρο της Αθήνας (λαθρεμπορία τσιγάρων, παρεμπόριο κ.τ.λ.). Ως εκείνη την ώρα ουδείς γνώριζε ότι στην περιοχή αυτή τριγυρνούσε ο περιβόητος Μαζιώτης και ότι οι συνεργάτες του ετοίμαζαν ληστεία στην τράπεζα. Στόχος της Αστυνομίας ήταν τα… προϊόντα-μαϊμού (Vuitton, γυαλιά ηλίου, αρώματα κ.τ.λ.) και οι αποθήκες όπου τα φύλασσαν. Αν δεν ήταν μια γριούλα η οποία παρατήρησε να φανερώνεται ένα όπλο ζωσμένο στην πλάτη του (μεταμφιεσμένου) Μαζιώτη και δεν ειδοποιούσε την Αστυνομία, πιθανώς ακόμη να τον καταζητούσαν. Συνεπώς, αν πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια, θα πρέπει να δοθούν στη γριούλα για την παρατηρητικότητά της. Αλλωστε αυτή η… σύμπτωση έχει ξαναγίνει με τον Σάββα Ξηρό της 17Ν που λόγω κακής ποιότητας κινεζικού ρολογιού έσκασε η βόμβα στα χέρια του και τον συνέλαβαν.
***
Πίσω όμως στη σύσκεψη για τον «Θησέα». ο αρχηγός της Αστυνομίας δέχεται μια κλήση στο κινητό του, πετάγεται από τη θέση του και αμέσως μετά ακούστηκε να λέει: «Ταυτοποιήστε τον αμέσως και συγχαρητήρια» και στρεφόμενος προς τον υπουργό τού λέει: «Κατά πάσα πιθανότητα συλλάβαμε τον Μαζιώτη» εξηγώντας του παράλληλα τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο κ. Κικίλιας έδωσε και αυτός συγχαρητήρια αλλά και εντολή να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις (εντοπισμός συνεργατών, κρησφύγετα, συνεργάτες, οπλισμός). Κάποια στιγμή έφυγε από το υπουργείο και πήγε δίπλα στο 401 ΣΝ για να επισκεφθεί τον αστυνομικό που τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη συμπλοκή. «Μπήκαμε στο νοσοκομείο με αγωνία γιατί δεν γνωρίζαμε πόσο βαριά τραυματισμένος είναι ο αστυφύλακας. Τελικά φύγαμε χαρούμενοι που διαπιστώσαμε ότι τον χτύπησαν στο πόδι και ήταν εκτός κινδύνου και που τον ακούσαμε να δηλώνει χαρούμενος επειδή βοήθησε κι αυτός στη σύλληψη του Μαζιώτη» έλεγαν οι συνεργάτες του υπουργού.
***
Τα υπόλοιπα σίγουρα τα διαβάσατε ή τα ακούσατε. Εκείνο ίσως που πιθανόν να μην ξέρετε είναι πως οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ότι στην περιοχή ήταν ο Μαζιώτης. Οταν τους ειδοποίησε η γριούλα και ήρθαν, ο Μαζιώτης είδε τους αστυνομικούς και για να μην τον συλλάβουν μπήκε σε ένα ταξί για να ξεφύγει. Ανοιξε ξαφνικά το παράθυρο του αυτοκινήτου και άρχισε να πυροβολεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα τον συλλάβαμε αλλά θα περιμένουμε ως την ταυτοποίησή του».
Ο Μπαλτάκος και τα «βατράχια»
Ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του ο σημαιοφόρος του Λιμενικού Δ. Μπαλτάκος, ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω του ξυλοδαρμού εντός της Βουλής δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της συνομιλίας Ηλ. Κασιδιάρη και Τάκη Μπαλτάκου, τότε γραμματέα της κυβέρνησης. Ο «βατραχάνθρωπος» Μπαλτάκος ήταν μάλιστα επικεφαλής της άσκησης για κατάληψη πλοίου έπειτα από πειρατεία που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και τον συνεχάρη για την άσκηση που εστέφθη με επιτυχία. Εκείνο που έμαθα είναι ότι στην ΕΔΕ που είχε τότε διαταχθεί παρήλασαν ως μάρτυρες αρκετοί συνάδελφοι του Μπαλτάκου (όλοι «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού), οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα δήλωσαν ενόρκως και τα εξής: «Τα ίδια θα κάναμε και εμείς αν κάποιος χρυσαυγίτης προσέβαλλε κατά τέτοιον τρόπο τον πατέρα μας». Εντυπωσιακό, θα πείτε; Και όμως είναι γεγονός. Οπως γεγονός είναι και η αποκάλυψη ότι ο υιός Μπαλτάκος αρνείται (από την έναρξη της κρίσης) να εισπράξει τον μισθό του σημαιοφόρου στο Λιμενικό. Με έγγραφό του ζήτησε ο μισθός του να παραχωρείται στην… υπηρεσία για την αγορά αναλωσίμων ειδών (δηλαδή, απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτιά υγείας, σφουγγαρίστρες κ.τ.λ.).

Εκλογές και ετοιμότητα
Ρώτησα τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο αν έχουν δοθεί οδηγίες, πάντοτε για προληπτικούς λόγους, ώστε να ετοιμάζεται η κρατική μηχανή για τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο ή τον Γενάρη: «Να ξέρεις ότι εγώ είμαι πάντοτε έτοιμος για εκλογές» είπε χωρίς πολλές περιστροφές. Είναι όμως έτοιμη η κρατική μηχανή, με τόσα που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δηλαδή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκλογές το φθινόπωρο; Και ιδού η απάντηση του υπουργού: «Κανείς δεν μου είπε τίποτα, κανείς δεν μου έδωσε καμία οδηγία, γιατί να θέσω σε ετοιμότητα την κρατική μηχανή;».

HeliosPlus