Η ανάγκη να καλυφθούν οι τρύπες και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού,οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μια δραματική φορολογική αφαίμαξη των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των μισθωτών που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Η διαρκής αδυναμία των φόρο-ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τα βήματα που έχουν γίνει ,κατέληξε σε μια σχεδόν ανεξέλεγκτη επιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Το ρεπορτάζ του «Βήματος» την Κυριακή ήταν αποκαλυπτικό του παραλογισμού που επικρατεί για χιλιάδες φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα που βλέπουν στα εκκαθαριστικά τους δυσανάλογες επιβαρύνσεις.
Περιστασιακά εργαζόμενοι, ιδιαιτέρως νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με το περιβόητο μλποκάκι,με εισοδήματα που λογικά θα έπρεπε να ήταν τελείως αφορολόγητα, καθώς βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο όριο επιβίωσης, διαπιστώνουν ότι φορολογούνται ως … μεγαλοεισοδηματίες. Μικροϊδιοκτήτες με εισόδημα από ενοίκιο διαπιστώνουν επίσης ότι επιβαρύνονται πολλαπλάσια από ότι στο παρελθόν. Ακόμα και άνεργοι που τυχαίνει να έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ,παρότι δεν έχουν εισόδημα φορολογούνται λόγω των τεκμηρίων.
Οσο κατανοητή κι αν είναι η ανάγκη του κράτους να συγκεντρώσει έσοδα, άλλο τόσο ακατανόητη είναι αυτή η παράλογη φορολογική αφαίμαξη από ανθρώπους που είτε δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα, είτε αγωνίζονται να επιβιώσουν δουλεύοντας ευκαιριακά και για ελάχιστα χρήματα. Στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία νέων, είναι τραγικό και απαράδεκτο ,να ξεζουμίζονται κυριολεκτικά όσοι καταφέρνουν να βρουν, μια κατά κανόνα κακά αμειβόμενη περιστασιακή δουλειά. Είναι πέραν πάσης λογικής ένας νέος άνθρωπος που για να πάρει 400 ή 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση το μήνα να φορολογείται περίπου ως μεγαλόμισθος. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει από την τσέπη τους ως…ελεύθερος επαγγελματίας,ουσιαστικά δουλεύει για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ας αφήσουν λοιπόν τις μεγαλόστομες εξαγγελίες ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και ας σκύψουν ουσιαστικά στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά απασχολούμενοι. Ας προσπαθήσουν να κάνουν κάτι επιτέλους για αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και ας αφήσουν όσους προσπαθούν με κόπο και αγωνία, να επιβιώσουν να πάρουν μια ανάσα. Επιτέλους ας επικρατήσει λίγη κοινή λογική, λίγη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη…
ΤΟ ΒΗΜΑ