Ελπίζω ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου, όπως ζητούν όλοι οι άνθρωποι του χώρου αυτού, χωρίς εξαιρέσεις. Το μέτρο δεν είναι σίγουρα ψηφοθηρικό αλλά θα πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά προς τον εύθραυστο κλάδο του βιβλίου, στον οποίο οφείλει πολλά η σύγχρονη πολιτιστική και πνευματική παραγωγή της χώρας. Οι επιπτώσεις της κατάργησης της ενιαίας τιμής ήδη αρχίζουν να φαίνονται σε μικρά και συνοικιακά βιβλιοπωλεία και πολλοί κάνουν λόγο για επαπειλούμενο κλείσιμο. Οπως είναι γνωστό, η ενιαία τιμή καταργήθηκε από τον ανασχηματισθέντα υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς να το ζητήσει η τρόικα ή να προβλέπεται στο Μνημόνιο. Το είχαν προτείνει εμπειρογνώμονες, που είχαν πληρωθεί αδρά από τον κ. Χατζηδάκη, για να καταρτίσουν τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μαζί με την τιμή του γάλακτος ο κ. Χατζηδάκης θυσίασε και την τιμή του βιβλίου. Είδε οικονομιστικά ένα θέμα, αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για την ενιαία τιμή.
Η ενιαία τιµή είναι κανόνας για τον ευρωπαϊκό χώρο και ισχύει στις 6 από τις 10 μεγαλύτερες χώρες-βιβλιαγορές του κόσμου. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διατηρούν την ενιαία τιμή. Και όλες είναι χώρες και αγορές που δεν μπορούν να κατηγορηθούν για νομικό πλαίσιο που νοθεύει τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, σύμφωνα με ισχυρή επιχειρηματολογία, η κατάργηση της ενιαίας τιμής νοθεύει τον ανταγωνισμό δημιουργώντας ολιγοπώλια, όπως συμβαίνει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Αμαζον. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μανχάταν κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα βιβλιοπωλεία.
Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία ήδη παίρνουν μέτρα κατά της Αμαζον, που τα θέλει όλα. Ιδιαίτερα στη Γαλλία η λεγόμενη «βιβλιοδιαφορετικότητα» είναι κάτι σαν εθνικό στοίχημα, που βοηθάει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Η Αμαζον υπερηφανεύεται ότι στη Γαλλία κατέχει το 70% του online εμπορίου βιβλίων. Δεν λέει όμως ότι μόνο το 18% των βιβλίων πωλούνται online στη Γαλλία. Ο κ. Δένδιας ας δει λοιπόν πάλι το θέµα αυτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ