Το πιο σαφές μήνυμα που έστειλε ο υπουργός επί των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ήταν το «όχι» στις πρόωρες εκλογές. Ο λόγος προφανής: το καλό της οικονομίας. Οπως άλλωστε εξήγησε, φθάνουμε στο τέλος του Μνημονίου και από εδώ και πέρα οι αποφάσεις για τη διατήρηση των «κεκτημένων» της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εξάλειψης των δίδυμων ελλειμμάτων και η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα απαιτήσουν συστηματική και μεθοδική εργασία σε πολλά πεδία πολιτικής και, το κυριότερο, συναίνεση.
Αυτό που δεν ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδούβελης είναι σε ποιους απευθύνει το μήνυμα. Το προφανές είναι ότι απευθύνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαφωνεί με κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης όπως η διάσπαση και η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως από τη θέση του έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγχει την κυβέρνηση με όλα τα όπλα που του δίνουν το Σύνταγμα και η δύναμη που απέκτησε στις τελευταίες εκλογές.
Αλλωστε το ζήτημα των πρόωρων ή όχι εκλογών με αφορμή τη δυνατότητα ή την αδυναμία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η θητεία του οποίου εκπνέει τον Μάρτιο, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση την οποία πρέπει να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση, αφού οι πρωτοβουλίες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτήν.
Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ναι μεν ξεκαθάρισε ότι δεν πάμε για εκλογές και ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πράττουν όμως το ίδιο πολλά, κορυφαία, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και ακόμη περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ που έχουν βάλει πρώτο στην ατζέντα τους το θέμα των εκλογών.
Δικαίως λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι ο κ. Χαρδούβελης ανησυχεί πρωτίστως για το πολιτικό τοπίο και απευθύνει το μήνυμά του κυρίως στους κυβερνητικούς εταίρους, γνωρίζοντας πολύ καλά το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικρατούν στα ενδότερα της κυβέρνησης.
Το ερώτημα όμως είναι: Θα τον ακούσουν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ