Οι Παλαιστίνιοι πετούν ρουκέτες. Κάνουν ζημιά δηλαδή. Μαθαίνουμε ότι μια από τις 180 ρουκέτες έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και υπήρξαν 2 τραυματίες. Ευτυχώς υπάρχει αμυντικό σύστημα, ο Σιδηρούς Θόλος που αναχαιτίζει το 90% των ρουκετών.Είναι προφανές ότι το Ισραήλ δέχεται επίθεση και έχει, τουλάχιστον για τατελευταία επεισόδια, το δίκιο με το μέρος του. Η απαγωγή και δολοφονία 3 εφήβων ισραηλινών προκάλεσε τη νέα σύρραξη. Το Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα. Επρεπε να απαντήσει και απάντησε με 800 τόνους εκρηκτικά που δολοφόνησαν 90 ανθρώπους, άμαχο πληθυσμό. Αντιστοιχούν 30 παλαιστίνιοι για κάθε ισραηλινό.
Οι ηγέτες του πλανήτη κάνουν εκκλήσεις αλλά το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει την εκεχειρία. Ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. Η αφορμή των συρράξεων δόθηκε από τους Παλαιστίνιους και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Η αριθμητική είναι με το μέρος του, τουλάχιστον όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Το Ισραήλ διαθέτει περί τα 3.000 τεθωρακισμένα, 60 πλοία, 450 αεροσκάφη (υπογραμμίζουμε το «περί» για ευνόητους λόγους). Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν πεπερασμένο αριθμό ρουκετών, προέλευσης Ιράν. Μια πρόσφατη εσοδεία, 40 πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, εντοπίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα και απαλλοτριώθηκαν από τους Ισραηλινούς.
Πέρα από την προφανέστατη ανισότητα στον εξοπλισμό, καταγράφεται ένα ακόμη δεδομένο. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανονικό στρατό (οι δυνάμεις τους μετατράπηκαν σε αστυνομικές) και δεν έχουν καμία εξουσία επί των εδαφών τους (ο αέρας, η θάλασσα και η γη ελέγχονται από άλλες χώρες). Επιπλέον εξαρτώνται από το Ισραήλ για τα θεμελιώδη αγαθά, της ενέργειας και του νερού. Ταυτόχρονα στερούνται τη δυνατότητα μετακίνησης και την ελεύθερη ανταλλαγή προϊόντων. Ζουν σε φυλακή και τούτο δεν αποτελεί πλέον σχήμα λόγου. Το τείχος της προσάρτησης, με όραμα να φτάσει τα χίλια χιλιόμετρα μήκους, διαθέτει συρματοπλέγματα,τσιμεντένιους τοίχους, ηλεκτρικούς φράκτες, πύργους ελέγχου.
Τι είναι αυτό που κάνει το Ισραήλ τόσο επιθετικό: η Παλαιστίνη κατέγραψε κάποιες διπλωματικές νίκες. Αφού έγινε πλήρες μέλος τηςUnesco(με τις ΗΠΑ να κόβουν τη σχετική συνδρομή τους ως διαμαρτυρία),αναγνωρίστηκε ως κράτος παρατηρητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται να αναγνωρίσει εδαφικά δικαιώματα και συνεχίζει τον εποικισμό, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Αρκεί να έχει κάποιος έναν εβραίο πρόγονο (έναν από τους τέσσερις γονείς των γονιών), και λαμβάνει αυτόματα υπηκοότητα, με προνόμια. Ελαύνουν κατά χιλιάδες από τη Ρωσία, από την Ουκρανία ακόμη και από την Αιθιοπία ώστε να αλλοιωθεί η δημογραφική ισορροπία. Παραβιάζοντες τους κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου οι Ισραηλινοί χτίζουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια και μεταφέρουν εκεί τους εποίκους. Δεν κάνουν δηλαδή καμία προσπάθεια για ειρηνική συμβίωση.
Το ερώτημα για ένα πολίτη του κόσμου είναι αν μπορεί να αντιδράσει στις πολιτικές του Ισραήλ που διαιωνίζουν τον πόλεμο στην περιοχή. Υπάρχει τρόπος, υπάρχει διεθνές κίνημα με στόχο το μποϋκοτάζ, την από-επένδυση, τις κυρώσεις, το κίνημαBDS (Boycott,Divestment and Sanctions). Τα μέλη του κινήματος ενημερώνουν την παγκόσμια κοινότητα για επενδύσεις που εγείρουν ζητήματα ηθικής για τον χειρισμό του παλαιστινιακού. Παράδειγμα: μαθαίνουν ότι ηStarbucksπροτίθεται να συνεργαστεί με τηνSodaStreamκαι ενημερώνουν ότι η εταιρία έχει εγκατασταθεί παράτυπα σε παλαιστινιακά εδάφη, ότι ανήκει σε όμιλο που καταδέχτηκε να εκδιωχτούν 200 οικογένειες από τα σπίτια τους ώστε να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του. Τα μέλη του κινήματοςενημερώνουν τον πλανήτη ότι τα αθλητικά είδηNew Balanceείναι χορηγός στον μαραθώνιο της Ιερουσαλήμ και καλούν τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν τη συγκεκριμένη μάρκα.
Σε ζητήματα μποϋκοτάζ οφείλουμε ένα τσεκάρισμα για πιθανή εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Εντούτοις κρατάμε το θετικό πρόσημα: κάθε άνθρωπος, όπου και ναζει, έχει τις δικές του, ατομικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Η διεθνής πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο ούτε μπορεί ένας λαός να εγκληματεί εσαεί ατιμώρητα εναντίον μιας μειονότητας ήενός άλλου λαού. Ο αποκλεισμός του Ισραήλ από τους ενσυνείδητους έχει πιθανότητες επιρροής. Το ίδιο συνέβη και με το καθεστώς της Νότιας Αφρικής που στο τέλος λύγισε.
Περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα εδώ:
http://www.bdsmovement.net/