Είχε πρόσκληση ο κ. Αλ. Τσίπρας να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ και μάλιστα από την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ. Ηταν η μοναδική πρόσκληση σε έλληνα πολιτικό που απηύθυνε η βραζιλιάνα πρόεδρος, πλην όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε ευγενικά. Την απέρριψε παρότι γνώριζε ότι η κυρία Ρούσεφ είχε προσκαλέσει στον τελικό και την κυρία Μέρκελ και τον Ομπάμα. «Γιατί την απέρριψες; Γιατί δεν πας στη Βραζιλία;» ρώτησα τον κ. Τσίπρα (φωτογραφία) σε ένα διάλειμμα της συζήτησης στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ». Εκείνος χαμογέλασε και είπε: «Να πάω τώρα; Μετά από τέτοια νίλα που έπαθαν οι Βραζιλιάνοι με τους Γερμανούς;». Ηταν όντως πειστική η απάντηση που έδωσε, με την προσθήκη ότι παρακολούθησε τον αγώνα και δεν πίστευε στα μάτια του. Αφήστε που έλεγε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει εξαγριώσει τον κόσμο και μπορεί να μη γίνει ακόμη και ο… τελικός. Προέβλεψε ωστόσο νίκη της Αργεντινής στον δεύτερο ημιτελικό.

Θυμήθηκε και τον… Τάσσο
Εκείνο πάντως που έκανε υπερήφανο τον κ. Τσίπρα (και το έλεγε) ήταν όταν άρχισε την ομιλία του για τη ΔΕΗ με τις φράσεις του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου: «Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία» είπε στα κυβερνητικά έδρανα, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος βεβαίως του απάντησε, πλην όμως ο κ. Τσίπρας δεν τον άκουσε. Εκείνο που επίσης είπε και για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκρότησαν είναι ότι «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διψάμε για εξουσία, αλλά διψάμε για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της κλεπτοκρατίας και να την παραδώσουμε στον ελληνικό λαό».
Αναρχικός και βουλευτής γίνεται;
Η ερώτηση που έγινε στον (κατά δήλωσή του «αντιεξουσιαστή») βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο είναι πώς συμβιβάζεται να δηλώνει αφενός αναρχικός και αφετέρου να είναι και βουλευτής. Και ιδού τι απάντησε: «Δεν μπορεί και δεν γίνεται κάποιος να είναι ταυτόχρονα αναρχικός και βουλευτής. Είχα πει από ποιον χώρο προέρχομαι, αλλά όταν έγινα υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψα πίστη στις αρχές του κόμματος». Και αποκήρυξε τις ιδέες του; Δεν απάντησε όμως. Ελα όμως που η διευκρίνισή του αυτή δεν πείθει ούτε τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Στρατούλης, π.χ., την αντιμετωπίζει ειρωνικά, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Σκουρλέτης είπε: «Ας τον κρίνουν οι ψηφοφόροι του τον κ. Διαμαντόπουλο».
Οι έλληνες φίλοι του Γιούνκερ
Επειδή κατά την ακρόαση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους και ό,τι μάθατε τα πληροφορηθήκατε είτε από ευρωβουλευτές είτε από τα Γραφεία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, κάθισα και έψαξα τι άλλο είπε ο κ. Γιούνκερ για την Ελλάδα. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο κ. Γιούνκερ προφασίζεται ότι γνωρίζει… ελληνικά ή ότι είναι… μέντιουμ. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός όταν ένας έλληνας ευρωβουλευτής, ο κ. Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ, πήγε να του κάνει ερώτηση και αυτός δεν έβαλε τα ακουστικά μετάφρασης. «Ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε έκπληκτος ο ευρωβουλευτής. «Γνωρίζω ακριβώς τι θα με ρωτήσετε» απάντησε. Ο ευρωβουλευτής άλλαξε την ερώτηση, αλλά πάλι ο κ. Γιούνκερ την άκουσε και απάντησε χωρίς ακουστικά. Αποκάλυψε εν συνεχεία ότι το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών (τη θέση, δηλαδή, που κατείχε ο Ολι Ρεν) θα τη «δώσει» σε σοσιαλιστή. Και ξέρετε πώς το είπε; «Θα δώσω το οικονομικό χαρτοφυλάκιο σε σοσιαλιστή επειδή οι σοσιαλιστές λένε συνεχώς ότι έχουν λύσεις σε όλα τα θέματα, μπας και μας λύσουν και τα δικά μας προβλήματα». Τέλος, είπε ότι έχει στην Αθήνα πολλούς έλληνες φίλους. Και όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί είπε: «Δικηγόροι, γιατροί και επιχειρηματίες».
Τι γυρεύει ο γραμματέας Υδάτων στους… Βλάχους;
Εχω στα χέρια μου απόφαση και μάλιστα υπουργική με δεκάδες διατάξεις, με δεκάδες κοινές αποφάσεις, με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά για τη μετακίνηση του ειδικού γραμματέα Υδάτων δρος Κ. Τριάντη. Η απόφαση έχει αριθμό πρωτοκόλλου 589/19.6.2014 και πού νομίζετε ότι πάει ο κ. Ειδικός; Στο Αντάμωμα των Βλάχων! Ετσι, διαβάζω, εγκρίνονται η μετακίνηση του κ. Ειδικού με αεροπλάνο, τρεις ημέρες εκτός έδρας, αεροπλάνο για την επιστροφή του από τα Ιωάννινα και οδικώς ως το Μέτσοβο και, το σημαντικότερο, «η δαπάνη μετακίνησης και η ημερήσια αποζημίωση θα βαρύνουν τις πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων». Αλλά επειδή τέτοια πράγματα φαίνονται υπερβολικά στις ημέρες που ζούμε, έψαξα και βρήκα ότι τα αεροπορικά εισιτήρια κόστισαν στους φορολογουμένους 275 ευρώ, οι διανυκτερεύσεις 105 ευρώ και η ημερήσια αποζημίωση του κ. Ειδικού 68,48 ευρώ!
Τα γαϊδούρια «μηνύουν» τους αναβάτες τους
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου προκάλεσαν οι καταγγελίες που έγιναν για κακομεταχείριση των γαϊδουριών της Λίνδου Ρόδου. Το φιλοζωικό σωματείο «Τυχερές Πατούσες» απειλεί με μηνύσεις και αγωγές και περιγράφει τη βάναυση, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφορά των ιδιοκτητών των γαϊδουριών: «Τα ζώα, επτά ενήλικα (ανάμεσά τους ένα σε κατάσταση εγκυμοσύνης) και ένα μικρό, ήταν κατά παράβαση της νομοθεσίας δεμένα κάτω από τον ήλιο, σε θερμοκρασία 38°C, χωρίς πρόσβαση σε σκιά, τροφή και νερό». Αυτά έγραψαν οι «Τυχερές Πατούσες» στην αναφορά και επενέβη ο Εισαγγελέας.

Το κλειστό breakfast της Αννας

Πρόγευμα εργασίας (και μάλιστα «κλειστό»- δηλαδή με λίγους καλεσμένους και χωρίς δημοσιογράφους) παραθέτει την Πέμπτη το πρωί στο ξενοδοχείο «Αμαλία» η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (του Δικτύου). Γνωρίζω ότι έχουν κληθεί να παραστούν μέλη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και μίλησε στο συνέδριο του Economist. Θέμα του προγεύματος εργασίας είναι «πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά- Νότου». Τώρα πιθανόν να αναρωτηθείτε ποια είναι η σήμερα η επίσημη ιδιότητα του κ. Μόντι, ο οποίος να σημειώσω όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας και ότι όταν η κρίση κτυπούσε κόκκινο, βοήθησε τις ελληνικές θέσεις. Μαθαίνω λοιπόν ότι είναι επικεφαλής μίας ομάδας για το πώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

***

Το Μουντιάλ της Γιάννας

Μετά μανίας μου λένε ότι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου παρακολουθεί από την τηλεόραση τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποια ομάδα υποστηρίζει, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής μας ,δεν γνωρίζω. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι παρακολούθησε από τη Μύκονο όπου παραθερίζει τούτες τις ημέρες τον αγώνα της Γερμανίας με τη Βραζιλία. Σοκαρίστηκε από το αποτέλεσμα και μάλιστα το σχολίασε ως εξής: «Οι Γερμανοί μου έδωσαν την εντύπωση ότι ήταν σαν μια μηχανή που έκοβε λουκάνικα Φρανκφούρτης το ένα μετά το άλλο. Μετά το 5-0 νευρίασα, δεν άντεξα, έκλεισα την τηλεόραση και κοιμήθηκα». Φανταστείτε να έβλεπε έως το 7-1, τι θα έκανε …

HeliosPlus