Οι περισσότεροι θεωρούν πως την τελευταία περίοδο ο ουσιαστικός εταίρος στη συγκυβέρνηση είναι το ΠαΣοΚ και όχι η Νέα Δημοκρατία. Οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται από την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ οι παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ είναι καταλυτικές. Όμως από τα λεγόμενα των στελεχών στην πολιτική επιτροπή του ΠαΣοΚ διαπίστωσα ότι προσπαθούν να βρούνε το δρόμο τους, να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και να διαμορφώσουν πολιτική διαφορετική από τη Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κινήματος είναι σχεδόν ταυτισμένη με την κυβερνητική πολιτική, οι υπόλοιποι έχουν ενστάσεις, κυρίως με κάποιες από τις επιλογές του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Θα συμφωνήσω με κάποιες από τις εισηγήσεις μέσα στο συμβούλιο ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να προχωρήσει σε συνέδριο αναδιάρθρωσης μετά από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Γιατί τώρα θα ήταν δώρο άδωρο άλλα να λέγονται στο συνέδριο και άλλα να εφαρμόζει το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι όλοι σχεδόν παραδέχονται ότι όχι μόνο ταύτιση απόψεων δεν υπάρχει στο ΠαΣοΚ αλλά το αντίθετο αυτή τη στιγμή υπάρχουν χαοτικές διαφορές και αντιλήψεις που τείνει να διαμορφώσει δύο κόμματα μέσα σε ένα. Ανέκαθεν το ΠαΣοΚ είχε πολυσυλλεκτικότητα στις απόψεις του, όμως τώρα αυτή τείνει να γίνει πύργος της Βαβέλ.
Η ταύτιση του ΠαΣοΚ με την κεντροαριστερά που επιχειρείται μέσα στο κίνημα είναι εγκληματική. Δεν υπάρχει κεντροαριστερά, αλλά δεξιά, αριστερά και κέντρο, και το ΠαΣοΚ ήταν, είναι, και θα είναι στο κέντρο. Μην έχουμε αυταπάτες. Μπορεί να ανοιγόταν το φάσμα στους δεξιούς και τους αριστερούς, όμως το ΠαΣοΚ ήταν στη μέση και μπορούσε να κερδίσει ψηφοφόρους και από τους δύο χώρους, είτε με το πατριωτικό ΠαΣοΚ, είτε με τους σοσιαλιστές.
Είχαμε πει εδώ και καιρό ότι η ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία θα κάνει κακό στη παράταξη, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠαΣοΚ δεν αρκέστηκε στην συμπόρευση, αλλά προχώρησε παραπάνω. Τώρα αυτή η βλάβη δεν μπορεί να επιδιορθωθεί αν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές. Το σίγουρο είναι πως μόνο το όνομα δεν φταίει και θα ήταν ιστορικό έγκλημα η μετονομασία του κινήματος. Το ΠαΣοΚ παρά τα αρνητικά του είναι ένα ιστορικό όνομα και δεν πρέπει να αλλάξει, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι τα πρόσωπα και το ιδεολογικό υπόβαθρο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την 3ηΣεπτεμβρίου.