ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ στιβική στη χειμαρρώδη ροή του ποδοσφαίρου αυτή την εποχή, με την παρουσία της εθνικής ομάδας να δεσπόζει ποικιλόμορφα. Η Ελλάδα αγωνίστηκε σκληρά για να επιστρέψει στην ανώτατη βαθμίδα (Super κατηγορία) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Στίβου (πάλαι ποτέ Κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι). θεσμός εδραιωμένος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εκσυγχρονισμένος λειτουργικά, οργανωτικά υψηλών απαιτήσεων.
***
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της εφετινής διοργάνωσης στο Ταλίν της Εσθονίας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, ιδιαίτερα ως προς την τηλεοπτική κάλυψη, και όχι μόνο, μέσα στη βαρυχειμωνιά της Βαλτικής, με τον μόχθο και την αγωνία των ελλήνων σχολιαστών να καλύψουν εξ αποστάσεως με τις γνώσεις τους την ελλιπέστατη πληροφόρηση και τα χάσματα στην εξέλιξη του προγράμματος. Η ελληνική ομάδα έδωσε «τον αγώνα τον καλό» με υψηλό φρόνημα και καθ’ όλα επαινετή προσπάθεια. Οι εθνικές ομάδες που προήχθησαν στη μεγάλη κατηγορία –με μικρή διαφορά βαθμών από την ελληνική –είναι η Λευκορωσία, η Νορβηγία και η Φινλανδία. Ο στόχος δεν επετεύχθη, βασικά από τη χρόνια αδυναμία στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις των δρόμων και στις ρίψεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθώς και λόγω της απρόβλεπτης απώλειας βαθμών στο ύψος και στο επί κοντώ.

***

ΤΟ ΚΡΑΜΑ ώριμων πρωταθλητών με εκπροσώπους της νέας γενιάς αποδείχθηκε σχετικά ισχυρό. Το ερώτημα είναι πώς θα διασφαλισθεί η επιτυχής εξέλιξη των νέων αθλητών και αθλητριών, που και δυνατότητες έχουν και έφεση για πρόοδο διαθέτουν. Το ζητούμενο λέγεται αλλά δεν απαντάται εύκολα. Ο ΣΕΓΑΣ έχει την ευθύνη, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες είναι ισχνές την σήμερον ημέραν. Εν πάση περιπτώσει, οι πιστοί του στίβου, αποδεκατισμένοι και δικαιολογημένα απογοητευμένοι, είχαν την ευκαιρία, έστω και μέσω μιας πολύωρης λειψής τηλεοπτικής κάλυψης, να διαπιστώσουν ότι το άθλημα που τόσο αγαπήθηκε σε αλλοτινούς καιρούς έχει μέλλον σε καιρούς χαλεπούς, με ανθούσα όμως τη διάθεση τεράστιων για τα ελληνικά δεδομένα ποσών στον επαγγελματοποιημένο αθλητισμό του θεάματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ