Ρώτησα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον κλειδοκράτορα του ελληνικού θησαυροφυλακίου: «Λεφτά έχουμε και ως πότε μας φθάνουν;». Φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση, αλλά απάντησε: «Είμαστε τσίμα-τσίμα ως το τέλος Αυγούστου. Δηλαδή με τη δόση που έχει εκταμιευθεί του ενός δισ. ευρώ μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και κάποια ομολόγα που λήγουν τον Αύγουστο. Μετά βλέπουμε» μου είπε, για να προσθέσει ότι μπορεί να παρουσιάζουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αλλά αυτό είναι ένας καθαρά δημοσιονομικός τρόπος. Πάντως με διαβεβαίωσε ότι ως και τον Αύγουστο μπορεί η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις της.
nnn
Ο κ. Σταϊκούρας βρέθηκε στο Βερολίνο και είχε συναντήσεις με γερμανούς βουλευτές (στο Κοινοβούλιο) και με γερμανούς δημοσιογράφους (στην ελληνική πρεσβεία). Ωσάν να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους βουλευτές και δημοσιογράφοι επέμειναν σε δύο ερωτήσεις: πρώτον, αν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές το φθινόπωρο και, δεύτερον, αν στη χώρα μας θα υπάρξουν επιτέλους στο άμεσο μέλλον ορατά αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Τι απάντησε; Στο πρώτο ερώτημα με ένα ξερό «όχι» και στο δεύτερο με ένα ευγενικό «κάνουμε ό,τι μπορούμε…».
Ο Σαμαράς τραγουδούσε Πιαφ
Ξέρετε ποια είναι η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, τα τραγούδια της οποίας μάλιστα τραγουδούσε… καραόκε στα πάρτι και στις νεανικές συγκεντρώσεις; Η Εντίτ Πιαφ. Ενα αγαπημένο του τραγούδι που ακόμη και τώρα όταν έχει σκοτούρες ή όταν κάνει απολογισμό των πράξεών του τραγουδά είναι το «Non, Je Ne Regrette Rien». Το αποκαλύπτει ο ίδιος σε άρθρο του σε μια ειδική έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο «Αγαπημένη αδελφή μας Γαλλία». Δεύτερος τραγουδιστής στην προτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ο Αζναβούρ και το τραγούδι του «Il faut savoir». Ο κ. Σαμαράς αποκαλύπτει ότι τα γαλλικά και γενικά τη γαλλική κουλτούρα τα έμαθε σε πολύ μικρή ηλικία, στη δεκαετία του ’50, «από τη δασκάλα μου την κυρία Αντωνοπούλου, η οποία ερχόταν στο σπίτι ένα δίωρο κάθε Σάββατο για το μάθημα της Γαλλικής».
nnn
Αυτές τις ημέρες ο Πρωθυπουργός δεν διαβάζει γαλλικά βιβλία. Διαβάζει αρχαίους… φιλοσόφους και ιστορικούς κουβαλώντας τα βιβλία του ακόμη και στις πτήσεις που κάνει με το πρωθυπουργικό Gulfstream. Θα σας αποκαλύψω ευθύς αμέσως τι διαβάζει, γιατί τίποτε δεν αφήνει στην τύχη. Πρώτα απ’ όλα διαβάζει τον ιστορικό Πολύβιο, διάσημο για το βιβλίο του «Η άνοδος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», αλλά και γνωστό για τις πολιτικές του απόψεις σχετικά με την εξισορρόπηση των εξουσιών, απόψεις οι οποίες πολύ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη σύνταξη του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφησε για μια στιγμή τον Πολύβιο και έπιασε τις… «Βοσκοπούλες», ένα τρίτομο έργο που έγραψε η προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα, το οποίο μάλιστα αποκαλεί και…«φεμινιστικό μανιφέστο». Βιβλίο κατά της… προίκας.

Η νέα τάση της Ελιάς
Ιδρύεται και μεταρρυθμιστική τάση της Ελιάς. Το κείμενο για την ίδρυση υπογράφουν οι Ι. Καψής, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Κ. Σπηλιόπουλος, Αθ. Χειμωνάς και οι κυρίες Αθηνά Δρέττα και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Αναφέρουν ότι η επιστροφή στις πολιτικάντικες πρακτικές, και μάλιστα στην τελευταία φάση, λίγο προτού ολοκληρωθεί η εποχή των μνημονίων, θα είναι τεράστιο ολίσθημα. Θα ακυρώσει, σημειώνουν, τις θυσίες που υποστήκαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι στρατηγική επιδίωξη αυτών που υπογράφουν (θα ακολουθήσουν και άλλες υπογραφές) είναι η επαναθεμελίωση της χώρας σε μια ενωμένη, ισχυρή και στρατηγική Ευρώπη. Επιπλέον αναφέρουν ότι πρέπει να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η δημοκρατική παράταξη έχει νόημα μόνο αν μπορεί να ανακαθοριστεί, προγραμματικά, ιδεολογικά, πολιτικά.
nnn
Εδώ και καιρό ο Ευ. Βενιζέλος ήθελε μια ευκαιρία για να ονοματίσει μια αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να τον θυμούνται οι επόμενοι υπουργοί. Σου λέει, στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα με την ονομασία «Ελευθέριος Βενιζέλος», έξω από το υπουργείο υπάρχει προτομή του Γεωργίου Σεφέρη (η οποία έγινε επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου) αλλά καμία άλλη αίθουσα δεν έχει όνομα. Εβαλε στο στόχαστρό του την… τραπεζαρία του υπουργείου Εξωτερικών. Την ονόμασε «Αίθουσα Ιωάννη Καποδίστρια». Και επειδή μια αίθουσα δεν αποκτά όνομα με μια απλή εντολή του υπουργού, μεταφέρθηκαν σε αυτήν προτομή του Καποδίστρια και κάποιες σχετικές χαλκογραφίες, ενώ έγινε και μια σεμνή τελετή, παρουσία μάλιστα του ελβετού πρεσβευτή. Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί ο ελβετός και όχι ο ρώσος πρεσβευτής… Επειδή ο Καποδίστριας είχε συμβάλει στη συγγραφή του ελβετικού συντάγματος και τα ελληνικά και ελβετικά ταχυδρομεία συμφώνησαν να εκδώσουν από κοινού γραμματόσημα με τον Καποδίστρια. Είδατε ότι δεν είναι και τόσο απλό να ονοματίσεις μιαν αίθουσα;
Στουρνάρας, ο καλύτερος
Η «πρώτη» του κ. Ι. Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε καμία σχέση με την «πρώτη» σε συμμετοχή του ως υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup, όπου, όπως θυμάστε, τους είχε όλους εναντίον του. Γνώριζε στην ΕΚΤ όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης με το μικρό τους όνομα και έτσι τους προσφωνούσε: «Αλλο κλίμα, άλλη κατάσταση» έλεγε. Να σκεφθείτε ότι με τον Μάριο Ντράγκι ήταν εννέα χρόνια μαζί στη Νομισματική Επιτροπή, τους υπόλοιπους τους γνώριζε όταν ήταν υπουργοί Οικονομικών και σήμερα τραπεζίτες, με τη Χρυστάλλα Γεωρκάτζη (της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) ήταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο: «Τη θυμήθηκα όταν την είδα. Δεν τη γνώριζα στο πανεπιστήμιο ως Γεωρκάτζη, αλλά με το πατρικό της που ήταν Λειβαδιώτου» έλεγε. Τον ρώτησα αν η Γεωργκάτζη ήταν η καλύτερη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο και ιδού τι μου απάντησε: «Οχι, εγώ ήμουν καλύτερος, ήμουν ο πρώτος, πάντα άριστα…».
nnn
Ηταν γεμάτος υπερηφάνεια ο Νότης Μαριάς, ο μοναδικός ευρωβουλευτής που εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Ελληνες επιστρέφοντας από το Στρασβούργο. Για τρεις λόγους: Πρώτον, εντάχθηκε στην ομάδα των Συντηρητικών και Αναθεωρητών που είναι η τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο, άρα όταν ομιλεί, ομιλεί τρίτος, πιο μπροστά δηλαδή από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, είναι η μοναδική ευρωομάδα που έχει πρόεδρο «μη λευκό και μη Γερμανό» (κάτι που εκνευρίζει τη Μαρίν Λεπέν). Τρίτον, η θέση που του προσφέρθηκε βρίσκεται στην πρώτη σειρά, εκεί όπου συνήθως κάθονται οι αρχηγοί των ευρωομάδων. Λόγω της πρώτης θέσης που έχει, έκανε και την πιο αυστηρή κριτική στον κ. Σαμαρά όταν μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο για τη λήξη της προεδρίας. Πάντως την παράσταση στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου έκλεψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Μίλησε κυρίως για ανάπτυξη, χειροκροτήθηκε και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του έκλεισε το μάτι με νόημα στην εντυπωσιακή ξανθιά υπουργό Εξωτερικών που τον συνόδευε. Οσο για τη Λεπέν, την οποία περικύκλωσαν τα ΜΜΕ, φώναζε συνεχώς ότι «αλλάζει η Ευρώπη», την ίδια ώρα που ο πατέρας της έκανε την εμφάνισή του φανερά γερασμένος. Η δε ιταλίδα ευρωβουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Ντούτσε και ανιψιά της Σοφίας Λόρεν, φώναξε κάποια στιγμή: «Είμαι εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι». Αλλά ουδείς… ηγέρθη.

Τι θα κάνει ο Γιώργος;
Θα σας θυμίσω κάτι που μού θύμισαν από τον… ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία φορά που κινήθηκε διαδικασία για την πρόκληση συζήτησης περί δημοψηφίσματος στη Βουλή ήταν τον Ιούνιο του 2008. Τότε είχαν συνταχθεί βουλευτές του ΠαΣοΚ (πλην ενός, του Κ. Σημίτη), του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ –συνολικά 147 –προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα η Συνθήκη της Λισαβόνας.
nnn
Θυμίζω ότι ένα από τα παρατράγουδα εκείνης της έμπνευσης του Γ. Παπανδρέου ήταν και η διαγραφή του διαφωνούντος Κ. Σημίτη.
nnn
Αυτό που έχει ενδιαφέρον σήμερα είναι τι στάση θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός στην πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα για τη συγκέντρωση των απαραίτητων 120 υπογραφών για το θέμα της ΔΕΗ. Ξέρω ότι ο Γιώργος γοητεύεται από την ιδέα και μόνο ενός δημοψηφίσματος, όμως δεν τολμώ να προβλέψω τίποτε. Πάντως ξέρω ότι από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είναι στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ