Η Δηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού, η περιώνυµη ΔΕΗ, πιθανώς διαιρείται και πωλείται. Ισως ορισµένοι πιστεύουν ότι εκποιώντας τα ασηµικά θα σώσουν το υπόλοιπο νοικοκυριό! Η ΔΕΗ όµως ούτε νοικοκυριό είναι ούτε ασηµικά διαθέτει. Εχει βεβαίως η δηµόσια αυτή επιχείρηση ιστορικό…

Η ΔΕΗ εξέθρεψε το τέρας.

Από της ιδρύσεώς της, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, επί Στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου και εν συνεχεία Κωνσταντίνου Καραµανλή, διήγε βίον προδήλως σκανδαλώδη ή τουλάχιστον προκλητικόν. Κάθε αλλαγή κυβερνήσεως συνεδέετο µε καταγγελίεςεκατέρωθεν.

Ακόµη και νεοπαγείς κυβερνήσεις κατηγορήθηκαν, προτού καλά-καλά καθίσουν στις καρέκλες τους, για σκανδαλώδεις προµήθειες και συµβάσεις της ΔΕΗ.

Παράδειγµα ο Ιωάννης Ζίγδης, που το 1964 αντιµετώπισε τη θύελλα για τους αεροστρόβιλους της ΔΕΗ και πέτυχε ένα ακατάρριπτο έκτοτε ρεκόρ. Επωφελούµενος της αποχωρήσεως από το Βουλευτήριο όλων των βουλευτών της τότε αξιωµατικής αντιπολιτεύσεως (ΕΡΕ) πέτυχε να ψηφίσει η Βουλή 17 εκκρεµούντα βιοµηχανικά νοµοσχέδια – εν µιά νυκτί!
Αναγνωρίζοντας το τεκµήριο της αθωότητας στους περισσότερους από τους εν συνεχεία διοικήσαντες τη ΔΕΗ, δεν µπορούµε να παραβλέψουµε το δωράκι των 500 εκατοµµυρίων δραχµών που ανέφερε ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου καταγγέλλοντας στο ΔΣ της επιχείρησης πράσινο συνδικαλιστή της ΔΕΗ που έµεινε στην Ιστορία (τοόνοµά του δεν έχει πλέον σηµασία…).

Με τέτοιο ιστορικό ας µην οµιλεί κανείς από τους ξένους σύγχρονους πειρατές (µετά της ελληνικής συνοδείας των) ότι µπορεί ν’ αρπάξει την όποια ΔΕΗ. Κυβέρνησηκαι αντιπολίτευση οφείλουν να προστατεύσουν τη δηµόσια περιουσίααπό τους ξένους πειρατές αλλά και από τις ντόπιες αρκούδες, που προφανώς πιστεύουν ότι µέσα στην αναταραχή κάτιθα τσεπώσουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ