Πέρασαν κιόλας δύο μήνες από την τελευταία επιτυχία της κυβέρνησης που ήταν χωρίς αμφιβολία η συμφωνία του Ζαππείου, η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Αθήνα την Πρωταπριλιά για την απελευθέρωση των δόσεων της βοήθειας κοντά στα 10 δισ. ευρώ και η επίσημη αναγνώριση ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Εκτοτε μεσολάβησαν πολλά. Οι περιφερειακές εκλογές, οι ευρωεκλογές, ο πανικός των κομμάτων για τα αποτελέσματα που μας θύμισαν τα φοιτητικά μας χρόνια, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ και ΠαΣοΚ και τόσα άλλα.
Το μόνο που δεν συνέβη αυτό το καυτό δίμηνο είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων με την υπογραφή της στο Ζάππειο.
Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να τρέχει να ψηφίσει τη «μικρή ΔΕΗ» να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της μέσα από τα θερινά τμήματα της Βουλής για να προλάβει να πάρει τις δόσεις που εκκρεμούν, προτού μπει ο Αύγουστος και φύγουν και οι Ευρωπαίοι για διακοπές.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια «φρέσκια», υποτίθεται, μετά τον ανασχηματισμό κυβέρνηση δείχνει κουρασμένη, αναζητώντας ισορροπία ανάμεσα σε παλαιούς και νέους υπουργούς ικανοποιημένους και απογοητευμένους. Το κυριότερο, δείχνει να αναζητεί νέα πορεία ανάμεσα στο Μνημόνιο που εκπνέει στο τέλος του χρόνου και στην εσωτερική πίεση για φιλολαϊκή στροφή.
Αν αυτή η εικόνα δεν αλλάξει, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο όχι για την κυβέρνηση αλλά για την οικονομία, η οποία, παρ’ ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων και δείχνει να βγαίνει από το τέλμα με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό, έχει μπροστά της μεγάλα, βαθιά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός απειλείται με εκτροπή από τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς, το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξανεμιστεί αν το Δημόσιο πληρώσει τα χρέη του στην Υγεία και στους συνταξιούχους. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, για το οποίο όλοι θα έπρεπε να αναζητούμε λύση, είναι η ανεργία, η οποία παραμένει άκαμπτη στο 26% και τροφοδοτεί την κρίση των ασφαλιστικών ταμείων που θα ξεσπάσει, καθώς τα έσοδά τους μειώνονται και τα αποθεματικά τους εξαντλούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ