Δυστυχώς οι καλές ειδήσεις δεν «πουλάνε». Γι’ αυτό, λίγοι πληροφορήθηκαν ότι στις 15 Ιουνίου 2014 μια ελληνική καινοτομική ιδέα, η PROTEOMARKERS που ξεπήδησε από το διαγωνισμό του ΣΕΒ «Ekinisilab-Μαζί στην Εκκίνηση!» επιλέχθηκε και διακρίθηκε μεταξύ των 25 καλύτερων εταιριών πρώιμης φάσης (start ups) παγκοσμίως.
Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας σφύζει από ταλέντο, από γνώσεις, από νέες ιδέες που επωάζονται στα πανεπιστήμια, αλλά συχνά δεν βρίσκουν το δρόμο τους έξω από αυτά. Αυτό φιλοδοξεί να πετύχει η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «EkinisiLab – Μαζί στην Εκκίνηση!», που ξεκινήσαμε το 2013: να στηρίξουμε έμπρακτα νέες καινοτόμες ιδέες και να προετοιμάσουμε μια νέα επιχειρηματική γενιά που θα ξεπηδήσει μέσα από τα πανεπιστήμια Σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 120 νέοι επιστήμονες, εκ των οποίων οι 20 είναι ερευνητές, στελέχη δημοσίων ερευνητικών εργαστηρίων που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο δύσκολο στίβο της επιχειρηματικότητας.
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογική γνώση και τις υποδομές των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων στη δημιουργική χαρά της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής.
Εδώ και ένα χρόνο, προσφέρουμε σε νέους επιστήμονες που έχουν μια καινοτόμο ιδέα και ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τη δική τους επιτυχημένη επιχείρηση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης με ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας στην Αθήνα, το Βόλο και την Κρήτη. Η προσπάθεια ξεκινά από το εργαστήριο, μέσα στο πανεπιστήμιο και στο ερευνητικό ίδρυμα με στόχο να μην χαθεί πολύτιμο κεφάλαιο γνώσης και ταυτόχρονα ο χώρος έρευνας να μετατραπεί σε ένα περιβάλλον δημιουργίας και άνθισης ιδεών. Παρέχουμε επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση, καθοδήγηση (coaching και mentoring) από καταξιωμένα στελέχη που προέρχονται από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.
Εκτός όμως από την επινόηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της έρευνας είναι απαραίτητοι δύο ακόμη κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας: η ανάληψη ρίσκου και η οργάνωση τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου όσο και σε επίπεδο σχεδίου δράσης.
Γι’ αυτό και οι νέοι επιχειρηματίες χρειάζονται θετικές διακρίσεις, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, να πατήσουν στα πόδια τους, να κερδίσουν από την επιτυχία τους ή να μάθουν από την αποτυχία τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΒ έχει προτείνει τη δημιουργία μιας δημιουργικής δέσμης ρυθμίσεων για τη «νέα καινοτόμο επιχείρηση» που περιλαμβάνει:
  • Ειδική πρόβλεψη αρχικής χρηματοδότησης (χρηματοδότηση τύπου «πριμ εκκίνησης», αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης).
  • Ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας (μειωμένη φορολογία επί των κερδών, μειωμένος ΦΠΑ μέχρι ενός ορισμένου ορίου δραστηριότητας).
  • Ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για τα πρώτα έτη λειτουργίας (αναλογικές, με τον κύκλο εργασιών εισφορές).
Τόσο οι νέες αυτές επιχειρήσεις, όσο και οι ομάδες των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμά μας είναι οι εκφραστές μιας νέας Ελλάδας, που αλλάζει από μέσα, στις δομές της, στις αντιλήψεις της και θέλει μια καλύτερη πραγματικότητα. Που τιμά την εργασία και ανταμείβει την επινοητικότητα, την ιδέα, την προσπάθεια. Που επενδύει στον άνθρωπο.
Αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της χώρας δεν αρκεί να τον μνημονεύουμε και μετά να επιστρέφουμε ο καθένας στη ρουτίνα του. Τώρα, σήμερα, τα επόμενα χρονια θα κριθούμε από τη δυνατότητά μας να τον στηρίξουμε και να τον αξιοποιήσουμε.
Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι πρόεδρος του ΣΕΒ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ