Πώς προβάλλεται η επιστήμη στη σύγχρονη λογοτεχνία; Πώς επηρέασαν οι καταλυτικές εξελίξεις των γνωστικών πεδίων του 20ού αιώνα τις αναπαραστάσεις της πραγματικότητας στη μυθοπλασία; Πώς αρθρώνεται ο ιδεολογικός λόγος της νεωτερικότητας στη βάση επιστημονικών προταγμάτων; Παρόμοια ερωτήματα για τις ποικίλες διαστάσεις μιας ισχυρής (αν και υπόρρητης, κατά κανόνα) αλληλεπίδρασης ορίζουν το πλαίσιο της προβληματικής του διεθνούς συνεδρίου «Επιστήμη και Λογοτεχνία» («Science and Literature») το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Επιστήμης και Λογοτεχνίας της Διεθνούς Ενωσης Ιστορίας των Επιστημών με συνδιοργανωτές τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Η συνάντηση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα φόρουμ ανοιχτού διαλόγου για πολλαπλές όψεις του αντικειμένου, πρόθεση που αντανακλάται σε έναν κατάλογο ομιλητών με περισσότερους από 80 συνέδρους από όλον τον κόσμο.

Οι θεματικές πολλές. «Επιστήμη και λογοτεχνία στον 19ο αιώνα», «Επιστήμη και λογοτεχνία στον 20ό αιώνα», «Ιατρική και λογοτεχνία», «Επιστήμη και λογοτεχνία στη δημόσια σφαίρα», «Ρομαντισμός, ψυχή και συνείδηση», «Η επιστήμη στο γαλλικό μελλοντολογικό μυθιστόρημα 1860-1945», «Ανταλλαγές γλώσσας και επιστήμης», «Αφηγήματα, ταυτότητες και φύλο» είναι ορισμένες που προκύπτουν από μια ενδεικτική σταχυολόγηση του προγράμματος. Το περιεχόμενό τους καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων και διεπιστημονικών προσεγγίσεων σε πλούσιο ανάπτυγμα αντικειμένων, από τη διαπλοκή επιστήμης, λογοτεχνίας και εθνικισμού στο έργο των Θεόδωρου Ορφανίδη και Θεόδωρου Αφεντούλη, πρωτοπόρων καθηγητών Βοτανικής και Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τον 19ο αιώνα, ως τον κομβικό ρόλο της χημείας στην τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad». Η συνάντηση του Κάρολου Δαρβίνου με την Εμιλι Ντίκινσον, του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ με το γαλλικό «νέο μυθιστόρημα» και του βιολογικού εξελικτισμού με τον μοντερνισμό στην ποίηση, όπως την προαναγγέλλουν αντίστοιχοι τίτλοι ανακοινώσεων, φαντάζει, αν μη τι άλλο, διανοητικά γοητευτική.
Α’ Διεθνές Συνέδριο «Επιστήμη και Λογοτεχνία», 9-11 Ιουλίου 2014, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 / Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»). Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά. Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.eie.gr, http://www.coscilit.org/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ