Η ομάδα της Εθνικής Ελλάδας, παρά τον αποκλεισμό της, απέδειξε ότι η χώρα μας έχει δυνατότητες να αναδείξει τα χαρίσματά της στο εξωτερικό, όταν υπάρχει συνεργασία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Μπορεί να δώσει τον καλύτερο της εαυτό αρκεί να οργανωθεί και να πιστέψει στο ιδανικό. Μπορεί μια καλή επίδοση στον αθλητισμό να μην επηρεάζει άμεσα την πορεία μιας χώρας, όμως εμψυχώνει τους πολίτες ως προς το αίσθημα Εθνικής υπερηφάνειας και δίνει το παράδειγμα ότι η χώρα μπορεί να διαπρέψει και σε άλλους τομείς.
Αν το 2004 είχαμε εκμεταλλευτεί σωστά την μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού τροπαίου και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, ίσως ποτέ να μη φτάναμε στην οικονομική κρίση. Η έλλειψη Εθνικών στόχων και η ανυπαρξία οράματος οδήγησε την Ελλάδα στη μιζέρια και τη γκρίνια που έφερε τη σταδιακή πτώση του ηθικού των Ελλήνων.
Στην περίπτωση της πατρίδας μας υπάρχει ανάγκη για εμψύχωση, ενθάρρυνση και υπέρβαση του κακού μας εαυτού. Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τη ρουτίνα και τη μιζέρια τους και να ξεπεράσουν τις γάγγραινες του παρελθόντος. Να κοιτάξουν μπροστά, να οργανωθούν και να βάλουν γκολ στο τέρμα του αντιπάλου που δεν είναι κανένας άλλος παρά ο κακός εαυτός μας. Είναι τόσο απλά τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσουμε που το μόνο πράγμα που λείπει για να ξεπεραστούν είναι ο συντονισμός.
Ως χώρα δεν μπορούμε να συντονιστούμε όλοι μαζί σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την επιστήμη, τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Έλλειψη δημιουργικής φαντασίας και οράματος. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα των πολιτικών ανδρών που ηγούνται ή θέλουν να ηγηθούν αυτής της χώρας.Ούτε η διαχείριση αλλά ούτε και η καταγγελία, μα η δημιουργία και το όραμα για την πατρίδα.
Τέτοιου είδους εξαγγελίες πρέπει να επισημανθούν στην προσεχή ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Πως θα οργανώσει τη χώρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην περιμένουμε από τη μιζέρια μας, αλλά να διεκδικούμε και να απαιτούμε από το μέλλον μας. Να κοιτάμε την επόμενη πενταετία με αισιοδοξία και να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε, όχι να συντηρήσουμε και να μη χάσουμε. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιήσουμε τις ναρκωμένες δυνάμεις της χώρας που τις συγκρατούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες η γραφειοκρατία και τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση.
Για τα αρνητικά αποτελέσματα είναι υπεύθυνος και ο κόσμος γιατί πολύ απλά όχι μόνο συμβιβάζεται με αρνητικές καταστάσεις, αλλά συνάμα τις προωθούσε έντονα στο παρελθόν, ώστε να ωφεληθεί βραχυπρόθεσμα. Όσο και αν φοβόμαστε οφείλουμε να γίνουμε πρώτα ηγέτες της ζωής μας και μετά να μπούμε στη διαδικασία να ηγηθούμε μιας νέας προσπάθειας με πρωτοβουλίες και σύμμαχο ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο κράτος συνοχής και πρόνοιας.