Δύο τινά θα πρέπει να συμβαίνουν με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Είτε ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα λιτότητας που ταλαιπωρούν τους Ελληνες είτε είχε μικρότερο μπάτζετ για τον εορτασμό της εθνικής επετείου των ΗΠΑ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η εφετινή δεξίωση ήταν λιτή (κάτι μίνι χάμπουργκερ και καναπεδάκια προσφέρθηκαν) και οι προσκεκλημένοι εμφανώς λιγότεροι από πέρυσι. Παρά ταύτα οι Αμερικανοί φρόντισαν να δώσουν ένα γκλάμουρ στην όλη εκδήλωση έχοντας δύο άσους κρυμμένους στο μανίκι τους: το open bar (με τέντα) του Jack Daniels και ένα παλαιό αυτοκίνητο μοντέλο του ’28, περιπολικό της Αστυνομίας την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Είχαν και άλλα τέσσερα παλαιά αυτοκίνητα στο γρασίδι της πρεσβείας, αλλά αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν το περιπολικό της ποτοαπαγόρευσης.
nnn
Προτού σας πω ποιοι παρέστησαν και ποιος απ’ όλους τους προσκεκλημένους ήταν ο πιο δημοφιλής, καθώς και τι έλεγαν στα πηγαδάκια της αμερικανικής πρεσβείας, θέλω να σας επισημάνω ότι ο αμερικανός πρεσβευτής μίλησε για αρκετή ώρα στα ελληνικά, είπε τα καλύτερα για τη χώρα μας και για την ελληνοαμερικανική φιλία, και φρόντισε να σερβίρουν το φοβερό κοκτέιλ (που ενθουσίασε τον πρώην υπουργό κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έλεγε συνεχώς πως «ο συνδυασμός ουίσκι και φρέσκιας λεμονάδας ήταν ό,τι καλύτερο για τη ζέστη) κάποια καλλίγραμμα κορίτσια που φορούσαν καουμπόικα καπέλα. Μία δε εξ αυτών είχε τόση οικειότητα με τους «γαλάζιους» βουλευτές που έκανε στους πάντες εντύπωση, ώσπου ανακάλυψαν ότι ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του κ. Γ. Κουμουτσάκου. Κατά τα άλλα, τον αμερικανικό εθνικό ύμνο τραγούδησαν «a cappella» δύο Αμερικανίδες, τον ελληνικό ένας Ελληνοαμερικανός, μάλλον υπάλληλος της πρεσβείας, και γενικά επικρατούσε, παρά τη ζέστη, μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.
nnn
Ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντέιβιντ Πιρς αποδείχθηκε καλός οικοδεσπότης υποδεχόμενος έναν προς έναν τους καλεσμένους του, με τους οποίους αντάλλασσε μερικά λόγια. Την παράσταση όμως έκλεψε ο Γιάννης Ραχωβίτσας της DEA, τον οποίο οι πάντες ήθελαν να συναντήσουν, προφανώς για να μάθουν λεπτομέρειες για την ανακάλυψη των δύο τόνων ηρωίνης. Ο κ. Ραχωβίτσας είναι πρακτικός άνθρωπος και δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση που του απηύθυνε εκείνη την ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Ι. Βαρβιτσιώτης να κάνουν μαζί μια βόλτα στο λιμάνι του Πειραιά για να… δουν τα πλοία. Καταλαβαίνετε τώρα τι σημαίνει αυτό, ε; Να σημειώσω επίσης τα εξής: Την εγκάρδια συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος, οι σχέσεις των οποίων είχαν διαταραχθεί λόγω του e-mail που είχε στείλει ο υπουργός Αμυνας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου για την κατάσταση στο Αιγαίο. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε μάλιστα ότι για το e-mail σε… μη ομόλογό του τούρκο υπουργό είχε ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό. Την παρουσία πλειάδας υπουργών και πρώην υπουργών (Δένδιας, Τασούλας, Βαρβιτσιώτης, Κικίλιας, Παναγιωτόπουλος, Χατζηδάκης) και την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και του κ. Καμμένου, ο οποίος ως και πέρυσι δεν έχανε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας. Και κάτι ακόμη: στη δεξίωση παρευρέθη και ένας πλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού ονόματι Δημήτρης. Είναι ο υποδιοικητής της βάσης της Σούδας, Ελληνοαμερικανός ο οποίος και αυτός λόγω καταγωγής και αξιώματος έκλεψε την παράσταση. Α, να μην ξεχάσω. Κάπου πήρε το μάτι μου και τον στρατηγό ε.α. Φράγκο Φραγκούλη.

Ο τουριστικός οδηγός και ο Μητσοτάκης

Ρώτησα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τι κάνει στα Χανιά τη στιγμή που στην Αθήνα η Βουλή βράζει λόγω της «Μικρής ΔΕΗ» και αναμένεται η ανακοίνωση για το όνομα του επιτρόπου στην Κομισιόν, και ιδού τι μου απάντησε: «Είμαι στην παραλία στο Μαράθι μαζί με τα εγγόνια μου και κάνω πύργους στην άμμο και παίζω κι εγώ με τα κουβαδάκια». Οποία ψυχραιμία αλήθεια! Μου αποκάλυψε όμως ότι το Σάββατο ετοιμάζεται για το συνηθισμένο του μακροβούτι στο Μαράθι ο Μητσοτάκης και ότι αυτό το γράφει και ο… τουριστικός οδηγός Χανίων (φαντάζομαι ως αξιοθέατο).


Ο Ακης πίσω στη VIP πτέρυγα

Προσπάθησε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος να μεταφερθεί στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πιο ανθρώπινες. Κάποια στιγμή το πέτυχε με γνωματεύσεις γιατρών αλλά δεν απέφυγε τις εξετάσεις. Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν λεπτομερώς (ως και αξονική εγκεφάλου τού έκαναν) τον βρήκαν απόλυτα υγιή και τον έστειλαν πίσω στην Πτέρυγα Στ’ του Κορυδαλλού, όπου μοιράζεται το στενόχωρο κελί του με άλλους τρεις αλλοδαπούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ