Προκήρυξη για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποφάσισε ομοφώνως το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού στη συνεδρίασή του της Τετάρτης 2 Ιουλίου. Ως γνωστόν, την παραπάνω θέση έχει από τις 14 Ιουνίου του 2011 ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος περνά σφοδρότατη περίοδο κρίσης, έχει δώσει αποφασιστικούς αγώνες όχι απλώς για τη στήριξη αλλά και για την ύπαρξή του.
Και το έχει κάνει σιωπηρά, χωρίς να διατυμπανίζει ούτε το εγώ του ούτε και τις δραστηριότητές του. Γι’ αυτό και η δράση του είχε αποτελέσματα όπως π.χ. τη συμφωνία για το Ταμείο υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων που υπεγράφη εφέτος στις Κάννες μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας/CNC. Μια τεράστια επιτυχία μαζί με το σημαντικότερο όλων: ο Γρηγόρης Καραντινάκης θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που εν μέσω κρίσης κατάφερε να μειώσει το χρέος του ΕΚΚ!
Γι’ αυτό άλλωστε ο σπουδαγμένος στη Ρωσία σκηνοθέτης της ταινίας «Η χορωδία του Χαρίτωνα» ως Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Κινηματογράφου υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στη συντριπτική πλειοψηφία του εγχώριου κινηματογραφικού χώρου. Στις 4 του περασμένου Ιουνίου, δύο μόλις μέρες πριν από τον διορισμό του νέου ΔΣ του Κέντρου, παραπάνω από 240 επαγγελματίες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζήτησαν την παραμονή του κ. Καραντινάκη στη θέση του Γενικού Γραμματέα με επιστολή στον τότε υπουργό Πολιτισμού, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Τη λίστα απαρτίζουν άνθρωποι που έχουν ενεργό σχέση με το σινεμά και συμπεριλαμβάνονται δημιουργοί που εργάζονται στο εξωτερικό όπως π.χ. ο Κώστας Γαβράς. Στις 13 του περασμένου Ιουνίου η παραπάνω επιστολή με τη λίστα των υπογραφών κοινοποιήθηκε στον νυν υπουργό Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και στην υφυπουργό, κυρία Αντζελα Γκερέκου.
Επαναλαμβάνω: ο διορισμός του προέδρου (Πέτρος Μάρκαρης), του αντιπροέδρου (Νίκος Σέκερης) και των υπόλοιπων μελών του νέου ΔΣ του ΕΚΚ έγινε στις 6 Ιουνίου. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα λοιπόν, το νέο ΔΣ κατέληξε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να ακυρώσει έναν άνθρωπο για τον οποίο ΟΛΟΙ συμφωνούν ότι τα προηγούμενα τρία ολόκληρα χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να δουλεύει και να προσφέρει.
Αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό έγινε αυτό. Για ποιον λόγο το νέο ΔΣ δεν είχε καν την υπομονή, για να μην πω τη στοιχειώδη ευγένεια, να περιμένει ως τις 14 Ιουλίου, που στο κάτω -κάτω θα έληγε η θητεία του κ. Καραντινάκη; Μα και για ποιον λόγο το νέο ΔΣ αγνόησε παντελώς την αποδεκτή από όλους επιτυχημένη πορεία του κ. Καραντινάκη και δεν τον στήριξε στον νέο υπουργό όπως όφειλε να κάνει;