Με στόχο την επαναφορά της κίνησης των πέντε δημάρχων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης θα βρεθεί την Πέμπτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη. Με δεδομένο ότι από την «κίνηση των πέντε», καθαρά κεντροαριστερού προσανατολισμού, έχουν απομείνει μόνον οι δύο, δηλαδή οι κ.κ. Μπουτάρης και Καμίνης, οι δύο δήμαρχοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και άλλους δημάρχους κεντροαριστερής αντίληψης καθώς και περιφερειάρχες. Ενδιαφέρον για το «εγχείρημα των πέντε» είχε εκδηλώσει παλαιότερα και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης κ. Κ. Μπακογιάννης, όταν ακόμη ήταν δήμαρχος Καρπενησίου.
Πολιτικές συναντήσεις με… μαγιό

Ο κ. Μπουτάρης στο μεταξύ έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, δεν επιθυμεί να είναι σε κανένα κόμμα υποψήφιος, ούτε βεβαίως να ηγηθεί κομματικού μηχανισμού: «Αυτή τη φορά φαίνεται ότι τους έπεισα πως δεν ενδιαφέρομαι. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που αραίωσαν τα αιτήματα πολιτικών για συναντήσεις μαζί μου» λέει ο κ. Μπουτάρης, αποκαλύπτοντας όμως δύο συναντήσεις που είχε στο πρόσφατο παρελθόν. Η πρώτη ήταν με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και έλαβε χώρα σε ένα φιλικό σπίτι της πρώην υπουργού στη Χαλκιδική. Εγινε μάλιστα με… μαγιό: «Η Αννα είχε έρθει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι μιας φίλης της στη Χαλκιδική και είχαμε μια συνάντηση, παρουσία και άλλων. Ηταν μια χαλαρή συζήτηση, δεν συζητήσαμε πολιτικά, να σκεφτείτε ήμασταν όλοι με το μαγιό» λέει ο κ. Μπουτάρης. Η δεύτερη συζήτηση ήταν με τον κ. Στ. Θεοδωράκη όταν ο αρχηγός του Ποταμιού τον προσκάλεσε να μιλήσει στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του: «Σταύρο, δεν μπορώ να έρθω, θα σου στείλω τον χαιρετισμό μου σε… βίντεο» του είπε.
Η Σεμίνα και ο Γκλέτσος

Ενώ ο κ. Μπουτάρης δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, ένας άλλος δήμαρχος, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Στυλίδας κ. Απ. Γκλέτσος, είναι έτοιμος να βγει στην κεντρική πολιτική με το κόμμα που ίδρυσε και έχει την ονομασία… «Τελεία». Αν και ακόμη δεν κατέθεσε το καταστατικό του κόμματος στον Αρειο Πάγο προς έγκριση, απέκτησε πολιτικό-επικοινωνιακό επιτελείο με επικεφαλής, όπως ο ίδιος μού αποκάλυψε, τη γνωστή δημοσιογράφο και πρώην τηλεπαρουσιάστρια lifestyle και μουσικών εκπομπών κυρία Σεμίνα Διγενή: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε ψηφοφόρους και να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια. Εάν οι εκλογές καθυστερήσουν λίγο και διεξαχθούν την άνοιξη, τότε σας διαβεβαιώνω ότι θα έχουμε καταρτίσει ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σε όλη την επικράτεια» λέει ο κ. Γκλέτσος, ο οποίος ετοιμάζει και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος: «Βάζουμε τελεία στο χθες, μας ενδιαφέρει το αύριο» αναφέρει. Οταν τον ρώτησα πώς βλέπει το κόμμα του κ. Θεοδωράκη και αν προσβλέπει σε μελλοντική συνεργασία, απάντησε: «Μακάρι να γίνω ουρά σ’ ένα τέτοιο κόμμα». Οταν όμως ρωτήθηκε πώς βλέπει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε αινιγματικά: «Ο κ. Τσίπρας μού δίνει την εντύπωση πως δεν βιάζεται να κυβερνήσει. Δεν θέλει να κυβερνήσει, έτσι όπως είναι η σημερινή κατάσταση».
Η Ραχήλ, τα λαμόγια και οι μηνύσεις

Η κατάσταση στα θερινά τμήματα της Βουλής έχει βγει εκτός τροχιάς. Εγινε ανυπόφορη, είναι ένα «φρενοκομείο», όπως τη χαρακτήρισε ο πρώην στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και «γαλάζιος» βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης. Αφορμή στάθηκε η φωνή που έβαλε προς όλους τους βουλευτές η κυρία Ραχήλ Μακρή χαρακτηρίζοντάς τους «πολιτικά λαμόγια της λίστας Λαγκάρντ» και έγινε, εν συνεχεία, το έλα να δεις. «Παραγνωριστήκαμε εδώ μέσα» κραύγαζε ο προεδρεύων κ. Γ. Βλάχος, «είστε λαμόγια» επέμενε η Ραχήλ που θεώρησε ότι η κυρία Πιπιλή είχε χαρακτηρίσει λαμόγια τους δημοσίους υπαλλήλους: «Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα» ωρυόταν η κυρία Πιπιλή, «είπα τα Πειθαρχικά είχαν ευθύνη να ελέγξουν άμεσα λαμόγια δημοσίους υπαλλήλους, τους παιδεραστές…». Ο κ. Κυριαζίδης ζητούσε από το Προεδρείο να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές, ενώ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Νίκη Φούντα σηκώθηκε επιδεικτικά και έφυγε από την αίθουσα.
nnn
Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια. Οι βουλευτές της ΝΔ, όπως έλεγε ο κ. Δάνης Τζαμτζής, είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν ομαδικά μηνύσεις εναντίον της κυρίας Μακρή γιατί τους εξύβρισε όλους συλλήβδην «λαμόγια». Οταν το έμαθε η κυρία Μακρή, είπε: «Μακάρι να μου κάνουν μήνυση και θα με κάνουν θεά. Θα φέρω όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν εναντίον τους. Ακούς εκεί, να τους λένε λαμόγια».

Το τριψήφιο και ο… φορτιστής

Απίστευτο. Επί δύο ώρες το γραφείο του πρωθυπουργού προσπαθούσε να επικοινωνήσει στο τριψήφιο τηλέφωνο, αυτό το υποτιθέμενο τηλέφωνο υψίστης ασφαλείας, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο πλην όμως ανεπιτυχώς. Το πρόβλημα που διαπιστώθηκε ήταν ότι το τηλέφωνο δεν κτυπούσε καν. Ωσάν να ήταν νεκρό κάτι βεβαίως που κινητοποίησε τους τεχνικούς. Και τι νομίζετε ότι είχε συμβεί; Κάποιος έβγαλε από την πρίζα το υπουργικό τριψήφιο τηλέφωνο για να φορτίσει ένα… κινητό. Πάντως θα ήθελα να επισημάνω στον υπουργό, όπως και σε άλλους υπουργούς ότι πρέπει είναι πολύ προσεκτικοί με τα τριψήφια τηλέφωνα, επειδή μέσω αυτών επικοινωνεί το Μέγαρο Μαξίμου. Να ξέρετε ότι πριν από μερικούς μήνες το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να επικοινωνήσει μ΄έναν υπουργό. Δεν τον έβρισκε στο τριψήφιο, δεν τον έβρισκε ούτε στο κινητό. Το τι έγινε όταν τον βρήκε δεν μπορώ να γνωρίζω. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση.

Ήθελαν πάλι να χαιρετήσουν τον αρχηγό

Τώρα αυτό θα γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι; Ζήτησαν άδεια από τη διεύθυνση της φυλακής για να επισκεφθούν τον αρχηγό τους οι τρεις χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές επειδή είχαν εκλεγεί. Η άδεια τους δόθηκε. Ζητούν τώρα πάλι άδεια για να πάρουν οδηγίες από τον αρχηγό τους επειδή θα πήγαιναν για πρώτη φορά στην ευρωβουλή. Και όμως πάλι τους δόθηκε άδεια. Έχει γούστο να ζητήσουν άδεια όταν επιστρέψουν για να ενημερώσουν και πάλι τον αρχηγό για το τι συνέβη στο ευρωκοινοβούλιο. Και είδατε τι συνέβη στην ευρωβουλή με τους ακροδεξιούς που επιτέθηκαν φραστικά στον πρωθυπουργό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής; Και ο πρωθυπουργός να λέει πως δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα. Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία.

HeliosPlus