Η μείωση του λειτουργικού κόστους στις Ελληνικές επιχειρήσεις αποκτά κρίσιμη σημασία για τη βιωσιμότητά τους, κυρίως σε περιόδους δύσκολων οικονομικών συγκυριών, όπως αυτή που διανύουμε. H μείωση κόστους ωστόσο πρέπει να υλοποιηθεί με ορισμό προτεραιοτήτων και στρατηγικών στόχων, όπως με μεθόδευση τακτικών μείωσης λειτουργικού κόστους από υποστηρικτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστική περίπτωση η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού, με παραδείγματα τις ξενοδοχειακές και νοσοκομειακές μονάδες αλλά και τους χώρους εστίασης.

Η εξοικονόμηση νερού είναι ίσως από τους πιο δύσκολους τομείς επένδυσης για επιχειρήσεις. Ωστόσο, μία ενδεχόμενη επένδυση εγκατάστασης μειωτήρων ροής βρύσης και μπάνιου είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Με εξοικονόμηση νερού έως και 75% και απόσβεση που υπολογίζεται σε λίγους μήνες, η επένδυση θεωρείται αναγκαία στις μεγάλες καταναλώσεις με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και κυρίως το περιβάλλον:

– Η ενέργεια για θέρμανση επιφέρει σημαντικό κόστος όπου η απαίτηση για ζεστό νερό χρήσης είναι διαρκής.

– Υψηλό κόστος ύδρευσης σε άνυδρα νησιά ή άλλες περιοχές.

– Η ταχύτητα πλήρωσης φρεατίων που επισπεύδει το χρόνο κένωσης με το ανάλογο φυσικά κόστος. Ο περιορισμός χρήσης νερού οδηγεί σε λιγότερο τακτική κένωση.

Οι νέες, καινοτόμες σειρές μειωτήρων ροής βρύσης και μπάνιου διεθνών οίκων, όπως αυτές της Ελβετικού οίκου AquaClic, προσφέρονται στην Ελλάδα με ένα πλήθος διαθέσιμων επιλογών.

Ρυθμιστές ροής βρύσης Pure και μπάνιου Clima

Η “έξυπνη” ρύθμιση ροής νερού παρέχει τη ροή που επιθυμείτε με αισθητά λιγότερη κατανάλωση. Ο μειωτήρας ροής Pure περιορίζει τη ροή του νερού από περίπου 15 lt στα 6 lt το λεπτό – έως 60% εξοικονόμηση – ενώ η ποιότητα διασφαλίζεται από το καινοτόμο σύστημα δυνατού ψεκασμού του νερού, χάρη στον εξελιγμένο σχεδιασμό Ελβετικών προδιαγραφών.

Το προϊόν προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορους τύπους βρύσης, διαθέτει εγγύηση 5 ετών και μπορεί να διατεθεί και με χαρακτηριστικά αντικλεπτικής προστασίας, χαρακτηριστικά που το έκαναν να προτιμηθεί από διεθνείς ξενοδοχειακούς οίκους και νοσοκομειακές μονάδες.

Το τηλέφωνο μπάνιου με μειωτήρα ροής Clima περιορίζει τη ροή του νερού από περίπου 18-25 lt στα 7-11 lt – έως 72% εξοικονόμηση – ανάλογα με τη χρήση του ρυθμιστή. Η Ελβετική ποιότητα διασφαλίζεται από το καινοτόμο σύστημα ψεκασμού, μετά την εύκολη τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε κεφαλή ντους, χωρίς εκπτώσεις στην αισθητική.

H εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων και η υψηλή περιβαλλοντική βιωσιμότητα τείνει να γίνει πρωταρχικός στόχος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Επενδύουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον καινοτομίες, με στόχο, εκτός από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την προστασία του πλανήτη μας.

* Αθανάσιος Πολυπόρτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Marketing Manager, ENISTEC – Energy Intelligent Systems and Technologies, info@enistec.com www.enistec.com