Είναι εκπληκτικό: αφού επί χρόνια πρωταγωνίστησε και υπήρξε καταλυτικός στην εφαρμογή της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη της κρίσης, τώρα την επικρίνει! Ο λόγος για τον μέχρι χθες αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν, τον άνθρωπο που κάποτε μας ευχήθηκε “καλό κουράγιο” και που δεν πρόλαβε να αφήσει την καρέκλα που επί χρόνια κρατούσε, για να επιτεθεί σε όσα εκείνος υπηρέτησε, στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρώην γάλλου προέδρου Σαρκοζί.

Ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal για “ηλίθιες επιλογές” της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που όμως διαμόρφωσαν την πραγματικότητα που σήμερα ζούμε, καθώς και για απώλεια δύο πολύτιμων χρόνων στην κρίση χρέους, ενώ είπε ότι στη Ντοβίλ της Γαλλίας Μέρκελ και Σαρκοζί “έβαλαν το τελευταίο καρφί στο ιρλανδικό φέρετρο” – μόλις λίγες εβδομάδες πριν, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, είχε επί της ουσίας πει ότι, την ίδια περίοδο, η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί το “κοινό” νόμισμα…

Εκτός από τη Ντοβίλ, εξίσου επικριτικός ήταν και για τη διαβόητη, πλέον, σύνοδο των Καννών το Νοέμβριο του 2011. Αφησε δε πολύ ισχυρά υπονοούμενα κατά του Βερολίνου σε σχέση με το αν και κατά πόσο η Γερμανία υποστήριζε πραγματικά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Τι έπρεπε, κατά τη γνώμη του να είχε γίνει; Η Ευρωζώνη, όπως τώρα που έφυγε όψιμα υποστηρίζει, έπρεπε να είχε συμφωνήσει ήδη από το 2010 για κάτι που αποκαλεί ο ίδιος το «μεγάλο μπαζούκα» των οικονομικών διασώσεων με «κοινές και πολλαπλές» εγγυήσεις από όλες τις κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης και όχι να σπαταληθούν δύο πολύτιμα, όπως είπε, χρόνια.

Στην ουσία λοιπόν, ο μέχρι χθες επίτροπος αποδόμησε ολοκληρωτικά την πολιτική που ο ίδιος με τις εντολές του Βερολίνου άσκησε όλο αυτό τον καιρό.

Φυσικά, για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, που τώρα ο ίδιος καταγγέλλει, στα κράτη που έγιναν θύματά της, δεν είπε κουβέντα.

Αλίμονο…