Θα το διαβάσατε στις εφημερίδες: τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ,προφυλακισμένοι τον τελευταίο χρόνο επειδή είχαν ζητήσει «ρεγάλο» 25.000 ευρώ από επιχειρηματία για να μην του βεβαιώσουν πρόστιμο 100.000 ευρώ ,αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι με ποινές χάδι.Το δικαστήριο μετέτρεψε τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνταν σε πλημμελήματα και επέβαλε ποινές φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα -δηλαδή με 10.000 ευρώ ο καθένας πήγε σπίτι του!
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου , Δ. Σπινέλλης είχε αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα «συμφωνημένης διαφθοράς» 4-4-2 : για κάθε πρόστιμο π.χ. 100 ευρώ , τα 40 πάνε στον εφοριακό , τα 40 μένουν στον επιχειρηματία και μόλις 20 πληρώνονται στο κράτος .Όλοι είναι κερδισμένοι – κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αρά το ότι υπάρχουν εφοριακοί και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που χρηματίζονται το ξέρουν και οι πέτρες. Είναι ανήκουστο , όμως , υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να πιάνονται επ’ αυτοφώρω με τη «γίδα στη πλάτη» (με προσημειωμένα χαρτονομίσματα στην συγκεκριμένη υπόθεση ) και να πέφτουν στα μαλακά.
Διότι αν είσαι υπάλληλος του ΣΔΟΕ και το δικαστήριο σου δίνει τη δυνατότητα με 10.000 ευρώ να εξαγοράζεις τον χρηματισμό σου τότε είναι φανερό ότι έχεις οικονομικό κίνητρο να ζητάς «μίζα» κάθε φορά που εντοπίζεις έναν επιχειρηματία να φοροδιαφεύγει ή να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια κάποιου σοβαρού ποσού.
Έτσι κι αλλιώς σπανίζουν οι φορολογούμενοι που τολμούν να τα βάλουν με την εφορία ξεμπροστιάζοντας διεφθαρμένους εφοριακούς φοβούμενοι την ισχυρή …συναδελφική αλληλεγγύη τέτοιων υπηρεσιών.
Θα περίμενε ,λοιπόν, ο πολίτης οι επίορκοι υπάλληλοι των φορολογικών αρχών να έχουν πολύ σκληρή αντιμετώπιση : να χάνουν τη θέση τους στην υπηρεσία και να τιμωρούνται παραδειγματικά με μη εξαγοράσιμες ποινές κάθειρξης και με αναδρομική έρευνα στα περιουσιακά τους στοιχεία .
Όπως θα περίμενε να υπάρξει επιτέλους μία κυβέρνηση που θα απλουστεύσει την φορολογική νομοθεσία ώστε να μην είναι ο φορολογούμενος έρμαιο του κάθε γραφειοκράτη της εφορίας . Αλλά -το σημαντικότερο – να κόψει μαχαίρι κάθε συναλλαγή μεταξύ εφοριακού και πολίτη ή επιχείρησης . Να προβλέπει δηλαδή ο νόμος έναν σαφή και αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού κάθε φορολογικής παράβασης χωρίς παζάρια και συμβιβασμούς που αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για φακελάκια.
Και μια και μιλάμε για φορο-διαφθορά – τι έχουν απογίνει άραγε όλοι εκείνοι οι επίορκοι εφοριακοί που είχαν κατηγορηθεί ότι έκλεβαν οπώρας επί υπουργίας Γ. Παπακωσταντίνου; Δικάστηκαν ; Τιμωρήθηκαν ή συνεχίζουν απτόητοι και στο απυρόβλητο την επικερδή τους ενασχόληση;