Πέμπτη βραδάκι, Πετράλωνα. Το Μουντιάλ της Βραζιλίας στο φόρτε του. Μια παρέα έξω από το κλασικό σινεφίλ στέκι, τον «Ζέφυρο». Στην Τρώων. Η ουρά στο ταμείο την παραξενεύει.
«Ρε σεις», λέει ένας της παρέας, «νόμιζα ότι παίζει το «Θεώρημα» του Παζολίνι, έτσι διάβασα στο ίντερνετ». «Ε, λάθος θα κάνανε, άλλη ταινία παίζει», απαντάει ένας άλλος της παρέας.
«Σωστά, αποκλείεται να παίζει τέτοια ταινία και να έχει τόση μεγάλη ουρά, και μάλιστα σε μέρα Mουντιάλ» συμφωνεί ο πρώτος. «Κρίμα, κι ήθελα να το ξαναδώ» καταλήγει.
Και όμως… Πλησιάζοντας στο σινεμά, η παρέα διαπίστεωσε ότι ο «Ζέφυρος» έπαιζε όντως το «Θεώρημα». Και φυσικά στήθηκε στην ουρά για να αγοράσει εισιτήρια…
Το παραπάνω σκηνικό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επιτυχίας που σημειώνει η επανέκδοση της ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, η οποία παίζεται αποκλειστικά στον Ζέφυρο. Κι όλα αυτά, παρά το Μουντιάλ και τη μέχρι πρόσφατα συμμετοχή της ελληνικής εθνικής ομάδας.
«Την είδα για τέταρτη φορά», είπε ο Χρήστος, 53 χρονών. «Από τις μεγαλύτερες ταινίες όλως των εποχών, τα νοήματά της βαθιά και διαχρονικά για τη σαπίλα της αστικής τάξης».
Η Ευαγγελία, 33 χρονών, συμφωνεί και επαυξάνει: «Κανένας άλλος σκηνοθέτης πλην του Παζολίνι δεν μπορεί να πει μόνο με εικόνες τόσο σημαντικά πράγματα για τη (μικρο)αστική καθημερινότητά μας».
Και η γνώμη ενός νέου παιδιού, της Ελισάβετ, μόλις 18 χρονών: «Την είχαν δει οι γονείς μου και μου συνέστησαν να πάω να τη δω. Η αλληγορία προφανής και τόσο εύγλωττη, δυστυχώς αυτή ήταν, αυτή είναι και αυτή θα είναι η κοινωνία μας…»
Η δε μεγάλη παρέα που αναφέραμε στην αρχή, έβλεπε τη ταινία για πολλοστή φορά.
Αυτά για όσους νομίζουν ότι επειδή αυτή την εποχή διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (του οποίου προσωπικά είμαι μέγας φαν) δεν συμβαίνει τίποτε άλλο στην πόλη.
Συμβαίνει και παρασυμβαίνει και αυτοί που ποντάρουν στο καλό και δεν πέφτουν στην παγίδα της κινηματογραφικής μετριότητας (λόγω φόβου για τον ανταγωνισμό του Μουντιάλ) μπορούν να βγουν κερδισμένοι.
Και βγαίνουν.
Το «Θεώρημα» θα συνεχίσει για τρίτη εβδομάδα στο Ζέφυρο.