Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου, άρα έξυπνο και ικανό παιδί είναι. Έχει κάνει και μεταπτυχιακό εκεί. Ακόμα καλύτερα. Δυστυχώς όμως έχει και «Διδακτορικό στις καταλήψεις», όπως (χαριτολογώντας) ισχυρίζεται ο Σταμάτης Φασουλής. Η δραστηριότητα του αυτή ήταν ως ηγέτης (πάντα ηγέτης είναι ) της φοιτητικής παράταξης «Εγκέλαδος», της οποίας η καταστροφική για τις σπουδές δράση, όπως και των λοιπών «αριστερών» φοιτητικών παρατάξεων, ουδόλως υπέρ του λαού ήταν (ή είναι) ως ενάντια στα συμφέροντα των (εν γένει από λαϊκά στρώματα) απόφοιτων του Ιδρύματος αλλά και της χώρας.

Από τελευταίες όμως εξελίξεις στο σύλλογο ΔΕΠ στο Πολυτεχνείο, νόμιζα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετριάσει τις θέσεις του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Αυτό είναι καλό γιατί αφήνει μόνο του το ΚΚΕ στις ακραίες, χαζές και ανιστόρητες θέσεις του. Το ότι μόνο με την εγκατάλειψη ακροαριστερών θέσεων μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας προκύπτει και από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου υπέστη μείωση ψηφοφόρων. Εκ παραλλήλου, το ότι η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά και συναφή κόμματα πήραν μόνο το 7% των ψήφων στις ευρωεκλογές (όπου τα σταλινικά απομεινάρια πήραν λιγότερο από 1%) ουδόλως δείχνει σε πιθανότητα αυτοδύναμης ακροαριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ίσως ήταν σκόπιμο να διεκτραγωδήσω στον κ.Τσίπρα το λειτουργικό μπάχαλο του Πολυτεχνείου, μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος, αντί να είναι (μαζί με το ΚΚΕ και τον ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α/άλλο πολιτικό καλαμπούρι εδώ) ο ίδιος το πρόβλημα.

Και επειδή στο ΕΜΠ λειτουργεί η διαδικτυακή αλληλοενημέρωση των μελών ΔΕΠ, θα παραθέσω τα σχετικά περί μπάχαλου λεγόμενα ορισμένων συναδέλφων:

· Παρακολούθηση μαθημάτων. Παρακολουθεί στην αρχή το 20% των φοιτητών, που σταδιακά πέφτει στο 10%. Μόνο το 3% καταδέχεται να συμπληρώσει τα δελτία αξιολόγησης των καθηγητών.

· Σημερινός κανονισμός σπουδών: πάρε όποτε θέλεις όποιο μάθημα θέλεις, δώσε το εξετάσεις όσες φόρες θέλεις, αντίγραψε χωρίς το φόβο ποινής και θα έχεις σε 7-9 χρόνια το δίπλωμα.

· Νέος κανονισμός σπουδών (αρχικές προτάσεις):

α) Οι εξετάσεις διαρκούν 3½ μήνες το χρόνο.

β) Το 50% του βαθμού προέρχεται από ασκήσεις (σ.σ. εύκολα αντιγραφόμενες) ακόμη και για μη εργαστηριακά και τα θεωρητικά μαθήματα.

γ) Όποιος συλληφθεί να αντιγράφει, επανεξετάζεται.

δ) Ο καθηγητής δε μπορεί να επιλέγει μόνος του τα θέματα των εξετάσεων για μάθημα που διδάσκεται σε περισσότερα τμήματα και σε περίπτωση μαζικής αποτυχίας, φταίει ο καθηγητής και γίνεται επανεξέταση από τριμελή επιτροπή.

· Η βία πάνω στη Σύγκλητο έχει γίνει ανιαρό θέμα. Η βία απέναντι σε μέλη ΔΕΠ καταδικάζεται από τη Διοίκηση με το σταγονόμετρο και χωρίς μέτρα που την περιορίζουν.

· Άγνωστοι/ γνωστοί έχουν κάνει το τελευταίο πεντάμηνο 15 επιθέσεις σε κτίρια και εργαστήρια σπάζοντας (μεταξύ άλλων) με κλωτσιές 300 πόρτες.

· Επιδιώκεται συνειδητά η τεχνολογική καταστροφή του Ιδρύματος και αναλογικά της χώρας, έτσι ώστε να γίνει τριτοκοσμική, οπότε οι αναχρονιστικές πολιτικές δυνάμεις (ας πούμε αυτές της δραχμής) να φαντάζουν ως η φυσική της ηγεσία.

Άμα προσθέσεις στις παραπάνω μόνιμες αδυναμίες, τη διοικητική καταστροφή που προξένησε η δίωξη των διοικητικών υπαλλήλων από το (εχθρικό) Υπουργείο Παιδείας, είναι απορίας άξιο ότι το ΕΜΠ κατορθώνει ακόμα να μορφώνει άκρως ικανοποιητικά, όποιον θέλει να μορφωθεί.

Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει το ΕΜΠ στο να ξαναγίνει καλό ερευνητικό Πανεπιστήμιο και να βοηθήσει έτσι στην αναγκαία τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας;

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει στη λεπτομέρεια τους τα προβλήματα που ταλανίζουν το μεγαλύτερο τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας. Του τα έχω στείλει προσωπικά με συστημένη επιστολή ( βλ. ‘’Παρέμβαση Λουκάκη’’ στο διαδίκτυο). Δεν πιστεύω δε να συμφωνεί με τη αρχή ότι τα μέλη ΔΕΠ πρέπει να αμείβονται για τις μέρες που απεργούν, σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Ούτε με την τωρινή άσκηση ωμής βίας στην πύλη του Ιδρύματος από (ερυθρο)φασίστες, την οποία ουδόλως καταδίκασαν οι «απαράτσικ» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την (γραπτή) εξίσου ωμή απειλή των απεργών «να μην προσπαθήσει καθηγητής να φθάσει στο γραφείο του, μην έχουμε και εργατικά ατυχήματα»!

Τελειώνοντας, αλλά σε γενικότερο πλαίσιο, θα παρακαλέσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνταχτεί με την αριστερή, εκλογικευμένη χρήση της δημόσιας περιουσίας του ΕΜΠ που προτείνω (στα πλαίσια των Πρυτανικών εκλογών στο ΕΜΠ) για το κτιριακό συγκρότημα της Πατησίων:

· Η Πολιτεία κατασκευάζει κτίριο 16000τμ για τη Σχολή Αρχιτεκτόνων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

· Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποκτά έτσι νέα πτέρυγα 16000τμ με είσοδο από την οδό Τοσίτσα.

· Το εγκαταλειμμένο κτίριο Γκίνη (6000τμ) διατίθεται για κατάλληλη εκμετάλλευση.

· Τα ιστορικά κτίρια ( Αβέρωφ, Πρυτανεία, ΑΣΚΤ ), τα δύο από τα οποία είναι εγκαταλειμμένα, προσφέρονται για αξιοποίηση (συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και πολλά άλλα) στην Πολιτεία και το Δήμο της Αθήνας. Στο λαό δηλαδή!

* Ο Θεόδωρος Λουκάκης, είναι ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ