ΠΛΗΘΩΡΑ οι μεγαλοστομίες και μεγαλογραφίες προς λαϊκήν τέρψιν με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου. Δίκην καραμέλας, εύγεστης, η επίκληση στην ένωση των λαών! Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ετυμολογίας για να ξέρουμε ότι η «ένωση» δύο ή περισσότερων προσώπων –στην προκειμένη περίπτωση, λαών και κρατών –αφορά έναν κοινό σκοπό. Το «Μουντιάλ» είναι κάτι το διαφορετικό: συγκέντρωση, μέσα από ειδικές διαδικασίες πρόκρισης, ενός συγκεκριμένου αριθμού εθνικών ομάδων για την ανάδειξη –και πάσης φύσεως εκμετάλλευση και αξιοποίηση του θεάματος –της συναρπαστικής γοητείας της τέχνης και τεχνικής του αθλήματος που λέγεται ποδόσφαιρο.
***
ΟΤΑΝ απουσιάζουν λαοί δισεκατομμυρίων κατοίκων (όπως είναι η Ινδία και η Κίνα), η λέξη «ένωση» είναι και εξωπραγματική. Στην πραγματικότητα μέσα από τη δύναμη αγωνιστικής έκφρασης των ομάδων αναδύεται ένας σκληρός γηπεδικός ανταγωνισμός των εθνών και των κρατών, ο οποίος υποδηλώνεται σαφώς με τη λαϊκή έξαρση σε περίπτωση νίκης –πόσω μάλλον κατάκτησης του τροπαίου ή άλλων τιμητικών αποτελεσμάτων –και την κατήφεια και την απογοήτευση σε περιπτώσεις αποτυχίας. Ακόμη, την οργή και την αναζήτηση ευθυνών.
***
ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ λοιπόν το θέαμα που κοστίζει υπέρογκη δαπάνη αλλά και επιφέρει τεράστια ποσά ως κέρδη, δίχως να επενδύουμε παραπλανητικά στο «σόου» –με συνεπακόλουθες μπίζνες ατόμων και επιχειρήσεων –με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ένωσης των λαών». Να παραγνωρίσουμε ή να αγνοήσουμε στην ουσία τον «πόλεμο» μεταξύ των ομάδων –και κατ’ επέκταση των λαών στον γηπεδικό χώρο; Εστω κατά βάθος το εθνικό γόητρο οδηγεί στην επιθυμία εξόντωσης –όχι, βέβαια, σωματικής (αν και τέτοια κρούσματα υπάρχουν πολλά) –μέσα στο αθλητικό σχήμα των αντιπάλων. Ας αποφεύγονται συνεπώς οι μεγαλοστομίες και οι ωραιολογίες, και ας δούμε και ας ευχαριστηθούμε, είτε παρόντες στα γήπεδα είτε μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, ό,τι συναρπαστικό και γοητευτικό ως θέαμα προσφέρει το ποδόσφαιρο, και ας αφήσουμε στην άκρη τα περί ένωσης των λαών μέσω της ευγενούς άμιλλας. Κάποιος σχολιαστής προχώρησε και στη «γιορτή των λαών». Ο ανταγωνισμός –θέλετε συναγωνισμός; –όχι απλά αθλητικής άποψης ανταποκρίνεται στην προμετωπίδα του «Μουντιάλ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ