Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών, την επιτάχυνση του χωρικού σχεδιασμού, τον ακριβή καθορισμό των αρμοδιοτήτων, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, την αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων.
Ολα τα αποτελέσματα του χωρικού σχεδιασμού κάθε επιπέδου, καθώς και οι λεγόμενες «θεσμικές γραμμές» (σχέδια πόλεων, δάση και δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενες περιοχές, Natura, αναδασμοί, αιγιαλός και παραλία, κ.ά.), συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών στη βάση της Ελληνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις – ΕΚΧΑ, με στόχο την εξάλειψη και οριστική επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων.
«Λίγα Σχέδια – Σαφείς Κατευθύνσεις – Γρήγορες Διαδικασίες». Με αυτό το τρίπτυχο, έπειτα από 15 χρόνια, προσαρμόζουμε το προηγούμενο σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας στις σημερινές ανάγκες του πολίτη που απαιτούν ευελιξία, ταχύτητα, απλότητα και συνάμα σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου.
Σήμερα, για μια μικρή μετατόπιση στη ρυμοτομική γραμμή ενός σχεδίου, για μια άρση απαλλοτρίωσης λόγω δικαστικής απόφασης, για μια απλή αλλαγή χρήσης από νηπιαγωγείο σε δημοτικό σχολείο, απαιτούνται περίπου τρία χρόνια. Από αύριο όλα αυτά θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών. Σήμερα η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης απαιτεί από 5 ως και 20 χρόνια. Από αύριο φιλοδοξούμε να μειώσουμε το διάστημα αυτό σε τρία το πολύ χρόνια.
Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση αν παράλληλα με τον σχεδιασμό δεν εκσυγχρονίζαμε και το σύστημα των Χρήσεων Γης, που θεσμοθετήθηκε το 1987, πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Αντιστοιχίζουμε τους περίπου 6.000 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος. Δημιουργούμε έτσι μια δυναμική βάση δεδομένων, η οποία ξεκαθαρίζει στον καθένα, «με μια ματιά», ή «με λίγα κλικ», τι επιτρέπεται και πού.
Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, που ήδη μέσα στο 2014 θα είναι πλήρως ορατή στον πολίτη, θα αντιληφθούν όλοι ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 150 ετών, μιας και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει Κτηματολόγιο. Στόχος είναι το 2020 η χώρα να έχει το πιο σύγχρονο, ολοκληρωμένο, δυναμικό και διαρκώς ενημερούμενο πληροφοριακό σύστημα για τα ακίνητα του Δημοσίου και των ιδιωτών, το πιο Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Κτηματολογικό Σύστημα.
Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ