***
Την «Προξενήτρα» θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (στη φωτογραφία) στη σκηνή του «Αλίκη» τον προσεχή χειμώνα.
***
Με τη Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους ρόλους της Προξενήτρας Ντόλι και του Οράτιου, στη διασκευή-απόδοση του Θοδωρή Πετρόπουλου, από το θεατρικό του Θόρντον Γουάιλντερ «The Matchmaker».
***
Μακρά και ενδιαφέρουσα η ιστορία του έργου, που ξεκινά το 1835 από τη μονόπρακτη φάρσα του Τζον Οξεντορφ «Μια μη χαμένη μέρα» («A Day Well Spent»), που στη συνέχεια μεγάλωσε (1842) και έγινε ολόκληρο θεατρικό από τον Αυστριακό Johann Nestroy.
***
Το 1938 όμως ο Γουάιλντερ το πήρε στα χέρια του και το μετέτρεψε σε αμερικανική κωμωδία, η οποία στη συνέχεια τράβηξε το ενδιαφέρον του Μαξ Ράινχαρντ και έγινε (αποτυχημένη) παράσταση στο Μπρόντγουεϊ.
***
Δεκαπέντε χρόνια μετά ο σκηνοθέτης Τάιρον Γκούθρι ζήτησε από τον Γουάιλντερ να ξαναγράψει το έργο. Νέος τίτλος «Η προξενήτρα» και βασικός ρόλος η Ντόλι Γκάλαχερ Λέβι, αυτή η χήρα καταφερτζού.
***
Και έτσι άρχισε η επιτυχημένη πορεία του έργου που πήγε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ενώ παίχτηκε και στο West End προτού δώσει τη μεγάλη πρεμιέρα του στο Μπρόντγουεϊ τον Δεκέμβριο του 1955.
***
Την κινηματογραφική εκδοχή του Τζόζεφ Αντονι (1958) με τη Σίρλεϊ Μπουθ και τους Αντονι Πέρκινς και Σίρλεϊ Μακ Λέιν ακολούθησε ο θεατρικός θρίαμβος της Κάρολ Τσάνινγκ με το μιούζικαλ «Hello Dolly», από το 1964 και πέρα.
***
Το 1969 η Μπάρμπαρα Στράισαντ σφράγισε με τη φωνή και το ταλέντο της την κινηματογραφική ταινία. Και έπεται συνέχεια με τη θεατρική διασκευή του Τομ Στόπαρντ το 1981.
***
Η Σμαρούλα Γιούλη και η Χρυσούλα Διαβάτη έχουν ερμηνεύσει τον ρόλο της προξενήτρας στο μιούζικαλ «Hello Dolly», η πρώτη στην Αθήνα και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
***
Ετσι, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα υπογράψει άλλη μια σκηνοθεσία την προσεχή σεζόν, αφού μαζί με την «Προξενήτρα» θα επανέλθει και ο τόσο επιτυχημένος «Πουπουλένιος» του στο Αθηνών με την ίδια παρέα (Κουρής, Παπασπηλιόπουλος, Πυρπασόπουλος). Ολα αυτά από τον Σεπτέμβριο.
***
Εν τω μεταξύ ξεκινά αύριο, Δευτέρα, από την Πάτρα, ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, όπου ο ίδιος υποδύεται τον Οδυσσέα, με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό να ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο και τον Αιμίλιο Χειλάκη εκείνον του Νεοπτόλαιμου. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλίππογλου.
***
Στην Επίδαυρο η τραγωδία του Σοφοκλή θα παιχτεί στις 25 και 26 Ιουλίου.
***
H Eβελίνα Παπούλια και όχι η Λένα Κιτσοπούλου (όπως εκ παραδρομής γράφτηκε) θα συνεργαστεί τον χειμώνα με τον Γιάννη Κακλέα στον «Ματωμένο γάμο». Η Κιτσοπούλου ισχύει για το καλοκαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ