Το Βήμα – The Project Syndicate

Κάποιοι λένε «το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό». Αυτό είναι ιδιαίτερα ακριβές όσον αφορά στην ασφάλεια στην Ασία. Πιστεύω ότι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ασιατικές κυβερνήσεις θα κάνουν γνωστούς τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς πρέπει να καθιερωθεί αν θέλουμε να οικοδομήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφύγουμε μία περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών. Το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ασία σήμερα στον τομέα της ασφάλειας είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στη Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων και να βελτιωθεί η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των κυβερνήσεων.
Αυτό το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των διακρατικών διεργασιών, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Η στρατιωτική επέκταση είναι ασύμβατη με την μετακίνηση της Ασίας προς το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι καρποί της ευημερίας πρέπει να επανεπενδυθούν με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και όχι στην αγορά όπλων που μπορεί να αφαιρέσουν ζωές.
Η προστασία του κράτους δικαίου έχει τεράστια σημασία. Για παράδειγμα η Ιαπωνία θα προσφέρει την υποστήριξή της στις προσπάθειες των κρατών μελών της ASEAN να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ελεύθερη μετακίνηση σε αέρα και θάλασσα. Αλλά ας είμαι ξεκάθαρος ως προς το τι και πως θα προφέρει η Ιαπωνία.
Ήδη έχουμε προσφέρει τρία νέα περιπολικά πλοία στην Ινδονησία και σκοπεύουμε να προσφέρουμε ακόμη δέκα στις Φιλιππίνες. Επιπλέον εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε πλοία περιπολίας και στο Βιετνάμ. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ιαπωνία στέλνει τεχνικό εξοπλισμό, προσφέροντας ειδικούς και εκπαίδευση. Καλλιεργώντας έναν υψηλό βαθμό ηθικού και επαγγελματισμού, ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ του λαού της Ιαπωνίας και των χωρών που δέχονται τη βοήθειά μας. Μόνο στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, η Ιαπωνία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 250 ακτοφύλακες. Πρόσφατα η Ιαπωνία κατήρτισε ένα νέο πλαίσιο μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας σε άλλες χώρες. Στη βάση σωστών ελέγχων και αυστηρών επιθεωρήσεων, μπορούμε να προσφέρουμε εξοπλισμό διάσωσης, μεταφοράς και παρακολούθησης.
Παράλληλα η Ιαπωνία εργάζεται για να προωθήσει την ειρήνη στο Νότιο Σουδάν – υπό την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ εκεί – μαζί με μονάδες από τη Καμπότζη, τη Μονγκολία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Νότιο Κορέας και την Κίνα. Όλοι συνεργάζονται μαζί μας για να βοηθήσουμε την οικοδόμηση του κράτους του Νοτίου Σουδάν. Η Ιαπωνία εξαρτάται πολύ από τη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια του εξωτερικού της περιβάλλοντος, γιαυτό και επιθυμεί να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία της παγκόσμιας ειρήνης.
Πολλές γενεές Ιαπώνων έχουν περπατήσει σε ένα μόνο μονοπάτι: αυτό της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και οι επόμενες γενεές. Οι Ιάπωνες θα υπηρετούν τον σκοπό της ειρήνης στην Ασία.
‘Ηδη εστιάζουμε στην εκπαίδευση γυναικών για να μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην. Στο Μιντανάο στις Φιλιππίνες λειτουργούμε ένα κέντρο εκπαίδευσης γυναικών και οι ήχοι από τους πυροβολισμούς αντικαταστάθηκαν από των ήχους των ραπτομηχανών.
Όλα αυτά είναι μία έκφραση της αποφασιστικότητας της Ιαπωνίας να υπηρετήσει τις προσπάθειες για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Συνεργαζόμενοι με τους περιφερειακούς μας συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της ASEAN, θα μετατρέψουμε αυτή την αποφασιστικότητα σε μία ζώνη σταθερότητας.
* Ο κ.Shinzo Abe είναι πρωθυπουργός της Ιαπωνίας