Γνωρίζετε ότι ένας Μητροπολίτης απαγορεύεται να επισκεφθεί την περιοχή άλλης Μητροπόλεως χωρίς την άδεια του τοπικού Μητροπολίτη; Ετσι είναι. Είναι μια από τις διατάξεις που καθορίζουν τα της διοικήσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος ανεδύθη μέσα από τους καπνούς της Επανάστασης του 1821. Το ξεκίνημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα βρήκε την Εκκλησία παγιδευμένη. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έπρεπε να προστατεύσει τον Κλήρο και τον Λαό.
Οι παπάδες πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και αυτοί, από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ έως τον Παπαφλέσσα και τον Αθανάσιο Διάκο… Αλλά οι καβγάδες καβγάδες! Ποιος ποιμαίνει τα αρνιά, ποιος βόσκει τα προβάτια;
Με την καθίδρυση του νεοελληνικού κράτους εμφανίστηκαν και οι πρώτες έριδες στον χώρο της Εκκλησίας. Τελικά φθάσαμε στο λεγόμενο συνοδικό σύστημα διοικήσεως, με τον τοπικό Μητροπολίτη υπέρτατο εκκλησιαστικό άρχοντα.
Στις συμφωνίες για το Αυτοκέφαλον έχουν εξαιρεθεί της ανεξαρτησίας οι λεγόμενες Νέες Χώρες, τα τμήματα του ελληνικού κράτους που απελευθερώθηκαν αργότερα.
Κατά το Πατριαρχείο ο Πατριάρχης έχει την πνευματική εποπτεία και στις Νέες Χώρες (Μακεδονία, Ηπειρος, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.ά.) αλλά και την εξουσία να τοποθετεί Μητροπολίτες, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκτός Ελλάδος επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.
Τι συνέβη και σύννεφα καλύπτουν τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο;
Η επικείμενη εκλογή νέων Μητροπολιτών είναι η αφορμή. Η μη ρύθμιση του ζητήματος με καθαρή λύση είναι η αιτία.
Η χηρεύουσα Μητρόπολη Ιωαννίνων, ούσα και η πλουσιότερη της χώρας, πρέπει να ενώσει την Εκκλησία και να διασκεδάσει τις υπόγειες φημολογίες για άνομα συμφέροντα. Η όλη Εκκλησία μας σε μια βάρκα ταξιδεύει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ