Συνωμοσίες

Ανθισμένη ορτανσία με κινεζική ομπρέλα

Δεν είναι αδικία, όταν έχεις περάσει όλο το απόγευμα της Πέμπτης ποτίζοντας λουλούδια και δέντρα, να ξυπνάς Παρασκευή πρωί –προς το μεσημέρι, για να λέμε την αλήθεια –και να βλέπεις ότι βρέχει; Αυτός δεν είναι ο ορισμός του «μάταιου κόπου»; Οχι του κόπου που δεν φέρνει αποτέλεσμα αλλά του κόπου που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί γιατί το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και εσύ δεν το ήξερες.

Για τούτο έχουν δίκιο όσοι τέσσερα χρόνια τώρα αντιδρούν λυσσασμένα στα μνημόνια: θα ξυπνήσουμε κάποιο πρωί και θα βρέχει ευρώ, θα λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Ή θα αναβλύζει πίδακας πετρελαίου από την πλατεία Συντάγματος, ικανός να τροφοδοτήσει όλη τη χώρα και όλη την Ευρώπη. Γιατί τα έχει προβλέψει αυτά εκείνο το απόφθεγμα που πολλοί ενθουσιωδώς το επικαλούνται: «όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις».
Θα πρέπει στη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προβλέπεται ρητά ότι για να ανακηρυχθείς υποψήφιος βουλευτής πρέπει να περνάς με επιτυχία τεστ πολλαπλών απαντήσεων πάνω στο έργο του Κοέλιο –διότι οι πολιτικοί πιστεύουν το αντίθετο: ενώ θέλουν πάρα πολύ να γίνουν πρωθυπουργοί, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποτρέψει. Πρωτίστως τα διαπλεκόμενα μέντια και ο ξένος παράγων. Αυτά δεν συνωμοτούν για να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και άλλοι σωτήρες μακριά από την εξουσία;
Εντάξει, κάπως σαν τους πολιτικούς είμαι και εγώ: πότισα γιατί καμιά όρεξη δεν είχα να έρθει βροχή, τα σύννεφα συνωμότησαν και την έφεραν. Την έχω βαρεθεί τη φετινή παρατεταμένη άνοιξη, ημερολόγιό μου. Οχι άλλες βροχές, όχι άλλο χαλάζι, όχι άλλη σαχαρανή λάσπη· λίγη ζέστη πεθύμησα να πάω να κολυμπήσω σαν άνθρωπος στις κοντινές και πιο μακρινές από τη Δράκεια παραλίες: Αγριά, Αφησσο, Καλά Νερά, Μυλοπόταμος, Νταμούχαρη.
Είχαν όλες συνωμοτήσει να με περιμένουν αλλά τα σύννεφα αποδείχθηκαν ικανότεροι συνωμότες.
Κινέζοι και Ελληνες


Ηρθα να δω τι κάνουν οι ορτανσίες, οι τριανταφυλλιές, οι βερικοκιές, οι κερασιές, οι μηλιές και εκείνη η μοναδική μανόλια –που πάντα μου θυμίζει τον Εμπερίκο και τις απαλές ως μαγνόλιες παιδίσκες του. Είχε μανία με τις μανόλιες ο ποιητής, όπως εγώ έχω με τις ορτανσίες και τις ρολογιές:
γύρω από τον κορμό / του ωραίου δένδρου / ελίσσεται / και χορεύει / η ωραία / μιγάς / το δένδρο είν’ ολάνθιστο / αλλά και το κορμί / της ωραίας μιγάδος /ωσαύτως / […] / το δένδρο είναι μια μαγνόλια / κι η ωραία μιγάς / είναι κι εκείνη μια μαγνόλια / χυμώδης / πλούσια / κι ηδονική.
  • Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι σεμνός, θα κοκκίνιζε αν είχα βάλει όλους τους λάγνους στίχους του Εμπειρίκου. Προτιμά τις ελιές –με το δέντρο της Αθηνάς στόλισε την αίθουσα του Κοινοβουλίου για να τιμήσει τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ που μας επισκέφθηκε τις προάλλες. Και εκείνος, βρήκε την ευκαιρία να μας τιμήσει: «Και εμείς πιστεύουμε ότι η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία. Εμείς στην Κίνα λέμε ότι, αν ξύσεις το δέρμα του Κινέζου, θα βγει ένας αρχαίος Ελληνας και αν κάνεις το αντίστοιχο σε έναν Ελληνα, θα βγει ένας αρχαίος Κινέζος».
Μου αρέσει η ιδέα πως κρύβουμε αρχαίους Κινέζους μέσα μας. Διότι η γενική πεποίθηση είναι πως θα βγουν αρχαίοι Ελληνες αν ξυστούμε. Και μου αρέσει η γενναιοδωρία του φιλοξενούμενου πρωθυπουργού. Διότι αν εμείς ξυστούμε, μόλις έντεκα εκατομμύρια αρχαίοι Κινέζοι θα εμφανιστούν. Αν ξυστούν εκείνοι, θα εμφανιστούν ενάμιση δισεκατομμύριο αρχαίοι Ελληνες. Η αρχαία Κίνα θα καταβαραθρωθεί, η αρχαία Ελλάς θα μεγαλουργήσει πάλι –να στείλουμε καραβιές φαγουρόσκονη στην Κίνα.
Μη ξυόμενοι, παραμένουμε δυστυχώς άξεστοι νεοέλληνες. Και δεν καταλαβαίνουμε γρι από τα πανέμορφα κινεζικά ιδεογράμματα. Αλλά μήπως καταλαβαίνουμε τίποτα από τα αρχαία ελληνικά; Απλώς ταλαιπωρούμε άπειρες ώρες στα σχολεία τα παιδιά με αυτά –θα ήταν πολύ ψυχωφελέστερο και συμφέρον να διδάσκονται τα παιδιά κινέζικα.
Ο κινέζος πρωθυπουργός, και αν δεν είχε, σίγουρα έχει πια κάτω από το πετσί του αρχαίο Ελληνα: επισκέφθηκε την Ακρόπολη, το μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κνωσσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου –θα το εγκαινιάσει κιόλας μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά που υφίσταται άθελά του λουτρό αρχαιογνωσίας.
Μικρός σοφός δράκοντας


Εχω εντυπωσιαστεί, δεν θυμάμαι κανέναν άλλο ξένο ηγέτη να έχει επισκεφθεί τόσα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους –ούτε έχω ακούσει για τους δικούς μας όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό να κάνουν πολιτιστικό τουρισμό.
Εγκαινίασε όμως και τις αποστολές κινεζικών προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά προς την Ευρώπη με τρένα του ΟΣΕ –και έτσι εξηγείται γιατί ξανάρχισαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Βελιγράδι και Σόφια, όπως διάβασα στις εφημερίδες.
Ομως οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «κακόγουστη προπαγάνδα υπέρ της COSCO και σε βάρος των δημοσίων συμφερόντων» τα εγκαίνια –γιατί ως άξεστοι θεωρούν πως μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι προωθούν το δημόσιο συμφέρον. Ο ιδιωτικός, και κυρίως οι ξένες επενδύσεις, το υπονομεύουν. Ευτυχώς, αν συνεχίσουν τα κόμματα να υπερασπίζονται το κράτος με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην κοινωνία, η ιδιωτική οικονομία θα διαλυθεί σε λίγο εντελώς και το δημόσιο συμφέρον δεν θα έχει πια εχθρούς, θα θριαμβεύσει.
Και το κράτος θα λειτουργεί με τους φόρους που θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους μισθούς που θα τους πληρώνει το κράτος. Θα έχουν εφεύρει στην Κουμουνδούρου το οικονομικό αεικίνητο, εκτός από την εξουσία θα πάρουν και βραβείο Νομπέλ.
  • Κεραυνούς και αστραπές βλέπω απέναντί μου στον Παγασητικό, ακούγονται μπουμπουνητά πίσω μου, κρύος βοριάς κατεβαίνει από τα Χάνια. Πάλι θα βρέξει.
Δεν μπορώ άλλο να βλέπω τις ορτανσίες μου να κρυώνουν. Και ο νέος μου φίλος, το φίδι που κατοικοεδρεύει στα θεμέλια του σπιτιού, χάθηκε και αυτό, δεν βγαίνει πια να κάνει ηλιοθεραπεία στην αυλή ή στο παράθυρο του υπογείου, να μαυρίσει.
Σαΐτα είναι, σαϊτόφιδο, το γρηγορότερο φίδι της επικράτειας, εντελώς ακίνδυνο, με πληροφόρησαν από το herpetofauna.gr, όπου ξέρουν τα πάντα για τα ερπετά.
Εγώ το σκέπτομαι σαν μικρό δράκοντα –αν ξύσω λίγο τον σοβά του σπιτιού μου, θα εμφανιστεί αρχαίος κινέζος σοφός δράκοντας. Θα του ζητήσω να μου μάθει τους κινεζικούς χαρακτήρες, τα ιδεογράμματα, ημερολόγιό μου. Θα γίνω και εγώ σοφός –με το ελληνικό αλφάβητο δεν είδα προκοπή, γιατί να μη δοκιμάσω και κάτι άλλο;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Εβλεπα πριν από λίγες μέρες τον τελικό αγώνα μπάσκετ του NBA μεταξύ Μαϊάμι και Σαν Αντόνιο. Χαζοαμερικανοί φίλαθλοικαι από τις δύο ομάδες, καθισμένοι δίπλα-δίπλα μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο στάδιο, ενθάρρυναν τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σκέφτηκα και την εικόνα των γραφικών χαζογιαπωνέζων που καθάριζαν τις κερκίδες από τα σκουπίδια που είχαν αφήσει μετά το παιχνίδι της ομάδας τους με την Ακτή Ελεφαντοστού. Φούσκωσα από περηφάνια σκεπτόμενος πόσο πιο μάγκες και εξυπνότεροι είμαστε εμείς που κατεβάζουμε και εκσφενδονίζουμε καθίσματα και ό,τι άλλο βολικό (σε ΣΕΦ, ΟΑΚΑ και όπου λάχει) ενώ συγχρόνωςστολίζουμε με γαλλικά και άλλες αβρότητες τις μάνες, τις οικογένειες και τα σπίτια των αντιπάλων με χορωδιακό πάθος καιμε πλακάτ με συνθήματα αντάξια του παραδοσιακού ελληνο-αθλητικού πνεύματος. Συνήλθα από την έπαρση και τον πατριωτικό μου οίστρο όταν σκέφτηκα τις επιδόσεις των χαζών και άσχετων στο Μουντιάλ σε σχέση με τις δικές μας επιδόσεις.Με έπιασε έντονη αϊ-σιχτιρική παρόρμηση αλλά τελικά απλώς μας βαρέθηκα, σκεπτόμενος ότι έχουμε και κάποιο δίκιο λόγωτων τεκμηριωμένων ψεκασμών στα Βαλκάνια .
Γρηγόρης Μανινάκης , Νέα Υόρκη
***
Το τσουνάμι λαϊκισμού που ενέσκηψε στα παράλια της Οικονομίας από την ενάτη τρέχοντος μηνός δεν λέει να κοπάσει. Κάβοι φόρων θρυμματίζονται· προβλήτες εσόδων κατακρημνίζονται. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα κύματά του θα πλήξουν και την Ενδοχώρα –Ενδοχωρίτες αγρυπνείτε.
Γ. Κ. @otenet.gr
***
Τρία είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μετεκλογικό κλίμα: το ημέρωμα του Αλέξη, το ψυχοπονετικό του Αντώνη και το ολιγόλογο του Βαγγέλη. Μπορεί, επομένως, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να γινόμαστε καλύτεροι ως πολίτες, αλλά ας μην το παρακάνουμε κιόλας –θα «ματιασθούμε».
Αβαδαίος, ξεματιάστρας
***
«Βγήκε από το κώμα ο Μ. Σουμάχερ». Το «με εντολή Σαμαρά» παραλείπεται ως πλεονασμός…
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ