Για να είναι διατηρήσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι δεν μπορεί να στηριχθεί σε φοροεπιδρομές και υπερφορολόγηση των σίγουρων πηγών, δηλαδή μισθωτών, ακινήτων, αυτοκινήτων κ.λπ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να φτιάξει το συντομότερο δυνατόν έναν αποτελεσματικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Για παράδειγμα, μόνο από τον ΦΠΑ, οι απώλειες είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Τέσσερα στα 10 ευρώ που πληρώνουμε για ΦΠΑ δεν αποδίδονται στο Δημόσιο. Αν ο εισπρακτικός μηχανισμός λειτουργούσε αποτελεσματικά, θα είχαμε τα ίδια έσοδα με συντελεστή ΦΠΑ 14% αντί για 23% που είναι σήμερα. Και δεν είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Ας δει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και να αντιγράψει τα καλύτερα συστήματα.
Ενα καλό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Ιταλία. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προχωράει στην online σύνδεση της φορολογικής διοίκησης με το εμπόριο, με στόχο να μπορέσει το ιταλικό Δημόσιο να εισπράξει τεράστια ποσά ΦΠΑ που σήμερα δεν αποδίδονται. Προχωρεί λοιπόν στην on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις εφορίες. Και για να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές θα κληρώνει δώρα βάζοντας στην κληρωτίδα τον αριθμό της απόδειξης.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η ενθάρρυνση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις αγορές, μέσω της οποίας η μη έκδοση απόδειξης είναι αδύνατη. Για την πάταξη των εικονικών τιμολογίων θεσπίζει την αποστολή ηλεκτρονικού αντιτύπου στις φορολογικές υπηρεσίες και την παράλληλη μετακύλιση της απόδοσης ΦΠΑ στον χώρο του χονδρεμπορίου από τον πωλητή στον αγοραστή. Πρόκειται για απλές λύσεις τις οποίες μπορεί να υποστηρίξει η τεχνολογία.
Βεβαίως, παρόμοιες λύσεις έχουν συζητηθεί και στη χώρα μας. Ομως πέντε χρόνια τώρα μέσα στην κρίση τίποτα δεν έχει γίνει. Μόνο κουβέντες, λόγια και σχέδια από τους εκάστοτε υπουργούς. Οπως τίποτα δεν έχει γίνει για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Υστερα από χρόνια συζητήσεων, μόλις πριν από λίγο καιρό οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν σε ένα σύστημα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από δύο χρόνια! Στο μεταξύ δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι καταλήγουν στις τσέπες των επιτηδείων.
Ας μην ψάχνει λοιπόν η κυβέρνηση τα αίτια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αν εισέπραττε αυτά που ήδη πληρώνουν για φόρους οι πολίτες, θα μπορούσε να κάνει άλλη κοινωνική πολιτική και να διαπραγματευτεί από άλλη θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ