από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Συζητήσεις ατέρμονες - Αποφάσεις εν κρυπτώ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι πρακτικοί Λατίνοι έλεγαν: "Primum vivere deinde philosophare", δηλαδή "πρώτα επιβιώνουμε και μετά φιλοσοφούμε". Αυτή είναι η σειρά προτεραιότητας για όποιον επιθυμεί να επιζήσει ή να πετύχει κάποιον σοβαρό σκοπό. Αλλιώς μπορεί να πνιγεί σε ατέρμονες συζητήσεις περί ηθικής, περί σκοπιμοτήτων, περί του πρακτέου και να χάσει το στόχο προς όφελος του αντιπάλου.

Από την εποχή της αρχαιότητας ο Έλληνας ήταν "αγοραίο" είδος: επινόησε την Αγορά, το αγορεύειν και συναφώς το φιλοσοφείν. Και ναι μεν αυτά κατέστησαν την κλασική και μετακλασική εποχή μοναδική σε δημιουργικότητα ιστορική περίοδο αλλά ο ευρύτατος τότε ελληνικός κόσμος υποδουλώθηκε εύκολα στους Ρωμαίους όπως πιο πριν οι Αθηναίοι είχαν υποκύψει στους πρακτικούς Σπαρτιάτες και κατόπιν στους απλοϊκότερους Μακεδόνες.

Ατυχώς το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα της Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή οι ατέρμονες συζητήσεις χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Είτε ως θεσμός του Καφενείου είτε ως Γενική Συνέλευση πολυκατοικίας είτε ως "παραθυράκια" στην τηλεόραση είτε ακόμη και ως Βουλή των Ελλήνων (οσάκις αυτή διεξάγει συζητήσεις επί της ουσίας - πράγμα ανύπαρκτο στις μέρες μας). Η έλλειψη παιδείας περί τη διεξαγωγή ορθολογικού διαλόγου είναι εμφανέστατη. Στην οποιαδήποτε "συζήτηση" χάνεται σύντομα το πραγματικό ζητούμενο του διαλόγου και κυριαρχούν ιδεολογικές απόψεις, μικροσυμφέροντα ή προσωπικές αντεγκλήσεις. Και δεν προκύπτει απόφαση περί του πρακτέου.

 Μια κοινωνία που λειτουργεί έτσι ακινητοποιείται. Και τα προβλήματά της αντί να λύνονται απλά επισωρεύονται μέχρι να ξεχειλίσει το ποτήρι, οπότε δίνονται αναγκαστικά επειγόντως λύσεις "ανάγκης" γραμμένες στο γόνατο που συχνά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνουν. (Από τη δεκαετία του 50 ελέγετο  ότι το λεκανοπέδιο έχει πρόβλημα σκουπιδιών. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο 70 χρόνια τώρα!). Και λαμβάνονται εν κρυπτώ  αποφάσεις για να ψηφιστούν τάχιστα καμουφλαρισμένες διατάξεις  που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατέρμονες αντιδράσεις χωρίς τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Πραγματικό Δημόσιο Διάλογο δεν έχουμε μάθει να κάνουμε.

Πώς είναι δυνατόν να πάει μπροστά μια κοινωνία που αυτοπαραλύεται; Είμαστε ανίκανοι να συμφωνήσουμε δημοκρατικά τι θέλουμε και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να πάμε μπροστά. Δεν έχουμε σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση για τίποτε. Ούτε υποστηρίξαμε φορείς μελέτης που να συνθέτουν τέτοιες προτάσεις - αντίθετα τους ευνουχίσαμε για να μην εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. 

Είναι  λοιπόν απορίας άξιο το ότι οι ξένοι μας υποδεικνύουν αυτοί συνεχώς τι πρέπει να κάνουμε; Μήπως τελικά οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι μας ταιριάζει;  Ή μήπως επωφελούνται  από τη σύγχυση και την απραξία μας; Μήπως και τα δύο; Και πόσα "τρένα" έχουμε χάσει έτσι όταν οι άλλοι προχωρούν με άλματα;

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Είναι και οι Εφιάλτες ... | 22/06/2014 09:57
  ... μέρος απ την Ιστορία μας και οι Εφιάλτες . Σας λέει τίποτα αυτό ;
  Γιάννης
  απάντηση20
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ακόμη και αυτό το άρθρο | 22/06/2014 07:25
  αποτελεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, μέρος του προβλήματος. Καμιά δημοκρατική αρχή δεν θα επιβάλλει αλλαγή στην κουλτούρα του δημόσιου λόγου. Κι ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι του πλανήτη εάν χρηματοδοτηθούν να γράφουν για μας καλή ώρα σαν κι εσάς, δεν θα αλλάξουν τίποτε. Αν σκεφτείτε επίσης πρακτικά όπως οι Ρωμαίοι τότε θα πάρετε μια βαθιά ανάσα και θα δείτε ότι αν πραγματικά θέλουμε αλλαγή τότε αυτοί που θα την δρομολογήσουν θα ξέρουν ότι δεν θα την ζήσουν. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ βαθιά στο χρόνο. Και ξεκινά από τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγίου. Δηλαδή Παιδεία. Εκεί έπρεπε να απευθυνθεί το άρθρο σας. Αλλά ήδη από το '70 οι δάσκαλοι ξέρουμε πολύ καλά τι θέλανε. Παρατήστε τα καλύτερα.
  διότι ίσως είναι αργά.
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εν τη ερημω | 21/06/2014 18:03
  Δυστυχώς....Φωνή βοόντως....
  Δήμος
  απάντηση40
   
   
   
  Dura lex sed lex | 21/06/2014 12:33
  Ελεγαν,επισης,οι ρωμαιοι.Μηπως θα επρεπε να ξεκινησουμε με αυτο;Πιο σημαντικο δεν ειναι;
  Abdul
  απάντηση62
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων