Θυμάστε που ο κ. Ι. Στουρνάρας όταν τραπέζωσε τους υπουργούς του Eurogroup στο Μουσείο της Ακρόπολης τους είχε από ένα μπουκαλάκι τσίπουρο, έτσι, για να… γνωριστούν μαζί του; Ε λοιπόν, με τους Κινέζους τα τσίπουρα και τα ούζα τέρμα. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο δείπνο που παρέθεσε στο Μουσείο της Ακρόπολης προς τιμήν του κινέζου ομολόγου του και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας που τον συνόδευε σκέφθηκε κάτι άλλο. Αντί τσίπουρου τους έβαλε στο τραπέζι από ένα μπουκαλάκι… λάδι. Οχι όποιο-όποιο, αλλά λάδι… κορωναίικο από την εκλογική περιφέρεια που τρέλανε τους Κινέζους. Εβαλαν το λάδι σε ένα πιατάκι και βουτούσαν το ψωμί τους. Αλλά μόνο το λάδι δεν έφτανε για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κινέζων. Τους έδωσε και… προσπέκτους για τη μεσογειακή διατροφή με τη σημείωση ότι εδώ στην Ελλάδα που τρώμε πολύ λάδι το προσδοκώμενο όριο ζωής για τους άνδρες είναι τα 80 χρόνια και για τις γυναίκες τα 82.
nnn
Το μενού κάθε άλλο παρά λιτό ήταν, αφού πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε ένα ριζότο με άγρια μανιτάρια, ακολούθησαν μια λαχταριστή συναγρίδα και πράσινη σαλάτα με ντομάτες, αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν το γλυκό. Ο λόγος; Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συμφωνήσει να φάνε πρώτα και μετά να γίνει η περιήγηση στο Μουσείο: «Μόνο και μόνο η προσμονή των Κινέζων να δουν τα εκθέματα του Μουσείου έκανε τον κινέζο πρωθυπουργό να επισπεύσει το δείπνο, να μην πάρει γλυκό και να ζητήσει να αρχίσει η περιήγηση» μου έλεγε ένας υπουργός. Κάθησε περίπου τρία λεπτά μπροστά από κάθε έκθεμα και τα είδε όλα, ακόμη και τα γλυπτά του Παρθενώνα που λείπουν και που έχουν αντικατασταθεί με γύψινα. Γνώριζε και ποιοι τα… άρπαξαν, αφού δυο-τρεις φορές είπε: «I saw them in London».
Το δώρο της Γεωργίας Σαμαρά


Σαν καλές φίλες που γνωρίζονταν από χρόνια ήταν οι σύζυγοι των πρωθυπουργών Κίνας και Ελλάδας. Κάθησαν μαζί στο τραπέζι, μίλησαν για τα παιδιά τους, τι σπουδάζουν, για την εκπαίδευση στα σχολεία τους, για τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Κάποια στιγμή η κυρία Γεωργία Σαμαρά δώρισε στη σύζυγο του κινέζου πρωθυπουργού ένα μεταξωτό φουλάρι με ζωγραφιές πουλιών από αρχαίες παραστάσεις σε αμφορείς.
Τι κάνουν στην Κίνα τους φοροφυγάδες;


Ενας υπουργός που βρισκόταν στο δείπνο ξαφνικά ρώτησε έναν κινέζο υπουργό (του οικονομικού επιτελείου) πόσους εφοριακούς διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων: «Περίπου 1.000.000 εφοριακούς» του είπε ο κινέζος υπουργός. Ενώ εμείς; Ο δικός μας υπουργός δεν ανέφερε τον αριθμό των ελλήνων εφοριακών αλλά ρώτησε τον κινέζο πόσο αποτελεσματικοί είναι στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Και ιδού η απάντηση: «Ξέρετε, στην Κίνα οι ποινές για τους μεγάλους φοροφυγάδες μπορεί να φθάσουν ακόμη και στην εκτέλεση διά τυφεκισμού». Ο δικός μας απλώς ξεροκατάπιε.
Εμφιαλωμένο νερό στο μπαλκόνι


Επίσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού έκανε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός κ. Κ. Τασούλας την οδήγησε κατευθείαν στο μπαλκόνι: «Ξέρεις», της είπε, «τα κλιματιστικά στο γραφείο μου δεν λειτουργούν, άσε που δεν μου αρέσει να βάζω air condition. Δεν πάμε στο μπαλκόνι που έχει δροσιά για να πούμε περί της συνεργασίας μας;» της είπε. Ε, τι να κάνει η υπουργός Τουρισμού, πήγε στο μπαλκόνι, αλλά εκεί την περίμενε άλλη έκπληξη: «Τι να σε κεράσω;» τη ρώτησε ο κ. Τασούλας και προτού προλάβει να απαντήσει της είπε: «Δυστυχώς μόνο εμφιαλωμένο νερό μπορώ να προσφέρω, γιατί ο… πάρεδρος δεν εγκρίνει τίποτε άλλο»!
Πόσα χιλιόμετρα έκανε ο Αδωνις;


Το υπουργικό αυτοκίνητο του κ. Αδ. Γεωργιάδη κληρονόμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Αντ. Μπέζας και την πάτησε. Στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο ανήκει στην Αστυνομία και όταν το πήγε για σέρβις διαπιστώθηκαν φθαρμένα λάστιχα, φθαρμένα τακάκια, έχανε λάδι, οι πόρτες δεν έκλειναν καλά και χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ.

HeliosPlus