Η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν,δεν αποτελεί μόνο μια σαφέστατη ένδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, αλλά και μια επιβεβαίωση των εν δυνάμει προσδοκιών που δημιουργεί η ελληνική οικονομία.Σημαντικοί παίκτες της διεθνούς οικονομικής σκηνής δεν μας αντιμετωπίζουν πια σαν μια χώρα παγιδευμένη στην κρίση, αλλά ως μια οικονομία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Η κινέζικη οικονομική παρουσία στη χώρα μας,είναι ήδη αξιοσημείωτη με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 4 δις με προοπτική να ξεπεράσουν τα 6 δις , αν ευοδωθούν τα σχέδια για νέες κινεζικές επενδύσεις. Προφανέστατα η κινεζική πλευρά , αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά , αφού η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της διασφαλίζει ένα προνομιακό καθεστώς , τόσο ως προς τη διακίνηση των εμπορευμάτων της,ώς και προς τις γενικότερες επενδυτικές βλέψεις της.Με μια οικονομία με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα διψά για επενδυτικές ευκαιρίες. Και η Ελλάδα της προσφέρει αυτή τη δυνατότητα , με αμοιβαίο προφανώς όφελος.
Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας,απο οπουδήποτε και αν προέρχονται , είναι όχι απλώς ευπρόσδεκτες, αλλά απόλυτα αναγκαίες για να μπορέσει η οικονομία μας να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.Το παράδειγμα της Cosco και οι προοπτικές που δημιούργησε είναι απολύτως ενδεικτικό.
Ωστόσο δεν λείπουν οι τρικλοποδιές από τους εταίρους μας, που για τις δικές τους οικονομικές ή γεωπολιτικές σκοπιμότητες, δημιουργούν πολλές φορές εμπόδια σε σημαντικές για την χώρα μας ξένες επενδύσεις. Το είδαμε και στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ με τους Αζέρους, η πώληση της οποίας ,εδώ και 6 μήνες λόγω των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένει αδρανής.Ανάλογα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλούν και στην επέκταση της συμφωνίας με της Cosco.
Είναι παραλογισμός όμως μια χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την κρίση, που έχει δει την οικονομία της να συρρικνώνεται δραματικά ,με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους , να βλέπει τους εταίρους της, αυτούς που θέλουν να τη βοηθήσουν να βγουν από την κρίση, να υπονομεύουν επενδύσεις που αντιστρέφουν αυτό το κλίμα.