Εχετε κάποια εκκρεμότητα με το Δημόσιο και λίγα λεφτουδάκια στην άκρη; Θα πρέπει να ενημερώνετε καθημερινά τον λογαριασμό. Πιθανώς να αδειάσει.

Μήπως ο λογαριασμός είναι μηδενικός αλλά κατατίθεται εκεί η σύνταξη; Πάει η σύνταξη, θα την πάρει το κράτος. Απροειδοποίητα. Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμετάκλητη, επιτρέπει στο Δημόσιο (την εφορία, το ΙΚΑ και τους λοιπούς) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης.

Το καλό για το κράτος είναι ότι θα λειτουργεί αιφνιδιαστικά και θα γεμίζει τα ταμεία του. Το κακό είναι ότι ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να αντιδράσει με τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα. Ας δούμε ποιους αφορά άμεσα η απόφαση. Τα παραδείγματα πολλά.
Ιδιοκτήτης κλειστού ακινήτου που σταμάτησε να πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος για να αποφύγει το χαράτσι, πιθανώς να δει τις τελευταίες οικονομίες να χάνονται. Αυτοαπασχολούμενος που βρήκε έμμισθη δουλειά αλλά άφησε χρέη στο ταμείο του, πιθανώς να δει τον μισθό του να κατάσχεται.

Ηλικιωμένος που διατηρούσε προβληματική εταιρεία από την οποία αποχώρησε, πιθανώς να δει την σύνταξή του να εξαφανίζεται. Όλοι οι προηγούμενοι έφταιξαν. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται όμως και όποιος καθυστέρησε 40 ημέρες να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος.

Θα περίμενε κανείς ότι η απόφαση θα έχει αντίκτυπο στις μεγάλες επιχειρήσεις και όσους χρωστούν εκατομμύρια. Αυτοί όμως την γλιτώνουν. Είναι απλό: δεν ελέγχονται. Για του λόγου το αληθές ας μας επιτραπεί μια παρένθεση. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πρώτο εξάμηνο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι σε μεγάλες εταιρείες αλλά έχουν ολοκληρωθεί 95. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί 307 άτομα μεγάλου πλούτου αλλά έγινε έλεγχος σε 59. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί 152 υπεράκτιες αλλά έχει ολοκληρωθεί έλεγχος για 4.
Ας μας επιτραπεί μια ακόμη παρένθεση. Οι κατασχέσεις καταθέσεων προβλέπονται και για εκείνους που έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο. Δεν προβλέπεται συμψηφισμός. Οι αριθμοί: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο ανήλθαν στα 4,765 δισ. ευρώ.

Κι ενώ έχει εξαγγελθεί συμψηφισμός τουλάχιστον για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών από τον πρωθυπουργό. Στο δια ταύτα: οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ μπορούν να πάρουν απροειδοποίητα μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις. Από μικρούς μισθούς μπορούν να πάρουν το 25%, από το εφάπαξ των συνταξιούχων μπορούν να πάρουν το 50% ενώ τα ενοίκια πάνε υπέρ πατρίδος.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται και δένει με μια πολιτική επιλογή. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν έτοιμα κατασχετήρια για πλήθος οφειλετών τα οποία θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεγάλα έσοδα.

Θα πάρουν για μια ακόμη φορά λίγα από τους πολλούς. Βάζοντας χέρι στις καταθέσεις των φορολογούμενων, η κυβέρνηση γλιτώνει τους μεγάλους μπελάδες, τους χρονοβόρους πλειστηριασμούς. Γιατί να πάει να μπλέξει με ακίνητα μιας μεγάλης επιχείρησης, από τα οποία θα έχει οικονομικό όφελος τον επόμενο αιώνα; Γιατί να ασχοληθεί με διαμερισματάκια και οικόπεδα όταν καταγράφεται η εξής πολυτέλεια: οι μισθωτοί έχουν ακόμη μισθό.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων το κράτος μπορεί να βάζει χέρι σε καταθέσεις ακόμη και για χρέη των 300 ευρώ. Κάτι θα μαζευτεί και πάλι. Θα βγει ο μήνας.