Το ότι ζούμε στη χώρα του πολιτικού παραλογισμού είναι γνωστό. Το ότι θα φθάναμε στο σημείο η Αριστερά να ενστερνίζεται απόψεις του ΔΝΤ και η κυβέρνηση να καταφέρεται κατά του Ταμείου, δεν το περιμέναμε. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ χρησιμοποίησαν την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για να «κτυπήσουν» την κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, η οποία δήλωσε ότι «το ΔΝΤ ζει σε έναν δικό του οικονομικό κόσμο»!
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το Ταμείο, σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνει τη συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων που εμποδίζουν τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 5,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16». Μπορεί οι διαπιστώσεις του Ταμείου να συμπίπτουν με αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα από εντελώς διαφορετικούς δρόμους και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει διότι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν οδηγεί σε ανάκαμψη και πως θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο. Επιπλέον, εκτιμά ότι η αδυναμία εξόδου από την κρίση θα οδηγήσει σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, αν και προβλέπει ότι η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά από εφέτος, παραδόξως εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν πάνω από τις προβλέψεις τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα του ΤΧΣ ύψους 11 δισ. ευρώ (τα οποία η κυβέρνηση προορίζει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού) θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξή τους και η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
Ομως, το ΔΝΤ δεν λέει τυχαία όσα αναφέρει στην έκθεσή του. Πάγια θέση του είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις κατασχέσεις ακινήτων. Επιπλέον, πιέζει τις τράπεζες να πουλήσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε εξειδικευμένα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα περίφημα distress funds που αγοράζουν δάνεια «κοψοχρονιά» και αποκτούν έτσι τον έλεγχο επιχειρήσεων τις οποίες είτε ρευστοποιούν είτε εξυγιαίνουν και μεταπωλούν στη συνέχεια. Ως εκ τούτου έχει κάθε λόγο να προβλέπει αύξηση των «κόκκινων» δανείων.
Ερχεται λοιπόν το ΔΝΤ και λέει με εύσχημο τρόπο να ξεπουληθούν ακίνητα και επιχειρήσεις και βρίσκει ευήκοα ώτα στην Aριστερά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί τις απαιτήσεις των πιστωτών, καταγγέλλει το Ταμείο. Ελεος πια με τον λαϊκισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ