Μέσα στην ένταση των τελευταίων εβδομάδων που έφεραν οι εκλογές, τα αποτελέσματα και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ένας μόνον πρόσφερε μια νότα γέλιου στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Δεν ήταν άλλος από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος όταν σε κάποιο προεκλογικό παράθυρο αισθάνθηκε κάποια στιγμή στριμωγμένος με τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα μπορεί και να χρειαστεί μια μικρή ακόμη βοήθεια, είπε το αξεπέραστο:

–Ο Σόιμπλε είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ!
Βέβαια δεν άντεξε ούτε ο ίδιος το επιχείρημά του και έβαλε κι αυτός τα γέλια…
Μόνο που σε πολλούς κόπηκε το γέλιο όταν ανακοινώθηκε ότι ο κ. Γιακουμάτος θα είναι υφυπουργός Ανάπτυξης της νέας κυβέρνησης, ο οποίος πλέον από ένα κρίσιμο πόστο του οικονομικού επιτελείου καλείται να «σπάσει αβγά», να εφαρμόσει πολιτικές (τις οποίες βέβαια είχε ψηφίσει), για τη διάρκεια και την τιμή του φρέσκου γάλακτος, τις άδειες των λαϊκών αγορών, τη λειτουργία των φούρνων και πολλά άλλα.
Μέχρι σήμερα είχε την άνεση να κριτικάρει από την TV όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και κυβερνητικές αποφάσεις. Πλέον καλείται να εκσυγχρονίσει τις δομές της αγοράς ώστε οι τιμές να προσγειωθούν και οι δουλειές να ανοίξουν. Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλά μέτρα από την έκθεση του ΟΟΣΑ έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Βέβαια το μοντέλο Γιακουμάτου φέρνει ψήφους, το ακολουθούν πλείστοι όσοι πολιτευτές και βουλευτές (πολλοί υπουργοποιήθηκαν), αλλά…
Το μοντέλο των «παραθυράτων» βουλευτών και υπουργών δεν έχει σχέση με το προφίλ του οικονομικού επιτελείου, το οποίο καλείται να εφαρμόσει μια σύνθετη και δύσκολη πολιτική η οποία θα οδηγήσει την οικονομία με ασφάλεια στην έξοδο από το τούνελ.
Πολύ περισσότερο έρχεται σε προφανή αντίθεση με το στυλ του επικεφαλής υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος με τα χαρακτηριστικά του αυστηρού τεχνοκράτη εγγυάται στο εξωτερικό τη συνέχεια της οικονομικής πολιτικής, αφετηρία της οποίας ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο υπουργός σύντομα θα κληθεί να λάβει και να υποστηρίξει αποφάσεις που θα δίνουν το στίγμα, κόντρα στους «παραθυράτους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ