Αν η κυβέρνηση έχει δυο πρόσωπα, ένα σοβαρό προς το εξωτερικό με εκπρόσωπο τον Γκ. Χαρδούβελη ,κι ένα λαϊκίστικο προς το εσωτερικό με εκπρόσωπο την λαϊκή δεξιά – αντίστοιχα δυο πρόσωπα παρουσιάζει πλέον και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται από τη μία πλευρά θεσμικός προς τα ευρωπαίους υποστηρίζοντας για την Προεδρία της Κομισιόν τον αντίπαλό του- αλλά νικητή των ευρωεκλογών -Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και αντιθεσμικός και αντάρτης προς το εσωτερικό διακηρύσσοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα Ελλάδας διότι- δήθεν- η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να τον διορίσει .

Έτσι παρά την προσπάθεια να καθησυχάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος η οποία παραμένει προσηλωμένη στις αντιευρωπαϊκές κορώνες ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί μετά τις ευρωεκλογές την «βίαιη ωρίμανσή» και την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ -μια προσπάθεια ενσωμάτωσής του στον νέο του ρόλο.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω .Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας προς την εξουσία θα απομακρυνθεί από τον ριζοσπαστισμό του και την πολιτική του θα διαψευσθούν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του ο κ. Τσίπρας ενώ κατήγγειλε διάφορα κέντρα που υποστηρίζουν ότι το κόμμα βλέπει τώρα προς το κέντρο.

Ωστόσο η στροφή της ηγεσίας είναι εμφανής: τον Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Τσίπρας αγνόησε επιδεικτικά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας απέχοντας από τις εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής ενώ το 2012 έσκιζε τα μνημόνια , χαρακτήριζε τον Γάλλο Πρόεδρο Ολανδρέου , και πανηγύριζε επειδή οι κ.κ Γιούνκερ και Μπαρόζο κατά τις επισκέψεις στην Αθήνα δεν θέλησαν να συναντηθούν μαζί του.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών απελευθερώνουν την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος η οποία παίρνει πλέον το πάνω χέρι στην εσωκομματική διαπάλη.

Από την κάλπη των Ευρωεκλογών -στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την πρωτιά του ,έχασε 150.000 ψήφους σε σχέση με το Ιούνιο του 2012-η Κουμουνδούρου πήρε δύο σαφή μηνύματα : πρώτον ότι το κόμμα έπιασε «ταβάνι» και δεν έχει πλέον εφεδρείες στα αριστερά του. Και δεύτερον αν θέλει κάποτε να μετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους στην κεντροαριστερά.

Οι συνθήκες αναγκάζουν την Κουμουνδούρου να κάνει μια δύσκολη πολιτική άσκηση . Όμως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα και να έχει μετακινηθεί πολύ σε σχέση με την όχι και πολύ μακρινή εποχή που έδινε …ραντεβού στα γουναράδικα!