Η αλλαγή σκυτάλης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν αναπόφευκτο δυστυχώς, να εμπλακεί στη συνήθη, για τα ελληνικά δεδομένα, πολιτική αντιπαράθεση. Οι όποιες πολιτικές ενστάσεις όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάσουν το κύρος και την ανεξαρτησία ενός κορυφαίου θεσμού, που στα 86 χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποδείξει ότι δρα με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, πέρα από συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας ιστορικά, σε όλες τις καμπές της οικονομίας αλλά και κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, ήταν ουσιαστικός και αποτελεσματικός .Είχε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενώ παράλληλα με τις παρεμβάσεις της κατάφερε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι ο όλο και αυξανόμενος ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, αλλά και η πολυπλοκότητα της οικονομίας και της αγοράς, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο για την κεντρική τράπεζα. Η στρατηγική πρόσδεση της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφενός της εξασφάλισε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και αφετέρου της επιτρέπει επιπλέον να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης, προσδίδοντας της ένα ιδιαίτερο θεσμικό βάρος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι τις τελευταίες ιδιαίτερα δεκαετίες, οι εκθέσεις και οι επισημάνσεις των διοικητών της διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό το οικονομικό περιβάλλον και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Είτε με τις προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας, είτε με τις επισημάνσεις για μεταρρυθμίσεις προετοίμασε το έδαφος για μια σειρά αλλαγών στην οικονομία.

Αυτός ο καθοριστικός θεσμικός ρόλος της Τράπεζας και η συνέχεια της αξιοπιστίας της, επιβάλλεται να διαφυλαχθούν. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι ανεξάρτητα από το πως και από ποιους επιλέχθηκαν οι διοικήσεις της, αυτές λειτούργησαν, παρά τους περιορισμούς και τις κατά καιρούς συγκρούσεις, με μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας, απο τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της οικονομίας και της χώρας. Η ιστορική αυτή παρακαταθήκη αποτελεί και μια εγγύηση για τη μελλοντική πορεία της.

ΤΟ ΒΗΜΑ