Κάθε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργεί προσδοκίες αλλά προκαλεί παράλληλα και ερωτηματικά για την ικανότητα των προσώπων που επελέγησαν.Η κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες, είναι εμφανές ότι προσπαθεί να συνδυάσει αφενός τη σφραγίδα των πρόσφατων εκλογών και αφετέρου την ανάγκη συνέχειας της ακολουθούμενης πολιτικής. Ένας συνδυασμός που δεν είναι και τόσο εύκολο να υπηρετηθεί καθώς οι δυσκολίες και οι αντιφάσεις είναι προφανείς.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις παρεμβάσεις τους έδωσαν έμφαση στην ανάγκη συνέπειας και αποφασιστικότητας των μελών της κυβέρνησης. Η χώρα μετά από μια επίπονη προσπάθεια, με μεγάλες θυσίες, έχει καταφέρει να βλέπει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Η προσπάθεια αυτή είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να διακυβευτεί, ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι θεμιτές επιδιώξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επανασυσπειρώσουν ένα σημαντικό τμήμα της χαμένης εκλογικής τους βάσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τόσο ο κ.Σαμαράς, όσο και ο κ.Βενιζέλος ήταν σαφείς ως προς την ανάγκη να συνεχιστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί. Οι προτροπές βέβαια δεν αρκούν. Είναι απόλυτα αναγκαίο, οι υπουργοί που ανέλαβαν το δύσκολο πράγματι έργο να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, να δείξουν την ίδια μαχητικότητα, την ίδια αποφασιστικότητα στην πράξη, με αυτή που έδειχναν στις τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους.

Περιθώρια για χαμένο χρόνο, για ατέρμονες διαβουλεύσεις, για άγονες συγκρούσεις,για λοξοκοίταγμα της εκλογικής τους πελατείας, δεν υπάρχουν. Η εποχή δεν προσφέρεται για επιδειξίες των υπουργικών θώκων.Χρειάζεται δουλειά και μόνο δουλειά, όπως είπε ο πρωθυπουργός με αίσθηση του ενός και μοναδικού καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεινά της κρίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ