Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ενεργοποιήθηκε το σύστημα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πολλοί καταθέτες αισθάνθηκαν το βάναυσο «άγγιγμα του Χάρη». Αυτή ίσως ήταν μία από τις αιτίες που ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το Γραφείο του. Ο ΓΓ Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, με την εξασφαλισμένη διά νόμου πενταετή θητεία, πλήρωσε το «λάθος» του να θεωρεί ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση για να εφαρμόζει τους νόμους ανεξαρτήτως της βούλησης της εκάστοτε κυβέρνησης…
Οι εξελίξεις ενισχύουν την υποψία ότι ο Πρωθυπουργός θα εντείνει το «κατενάτσιο στην τρόικα» που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Θυμίζουμε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές «σύρθηκε» για επτά μήνες για να κλείσει τον Απρίλιο με μια σκιώδη πολιτική συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου που μετέθεσε τις σκληρές αποφάσεις για τον Οκτώβριο. Με την Αριστερά να σημειώνει καθαρή νίκη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει πλέον οποιαδήποτε επιθυμία να επιστρέψει στην ορθοδοξία της γνωστής πολιτικής που επιβάλλει τον οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών για την επίτευξη κάποιων αυθαίρετων υπολογισμών.
Μάλλον θα επιμείνει στην εξασφάλιση μιας διευθέτησης για το χρέος που θεωρητικά μπορεί να διαμορφώσει νέους όρους αφενός για τον προϋπολογισμό και αφετέρου για το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή τους δύο πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης. Αν η τρόικα συναινέσει, τότε η κυβέρνηση, οπλισμένη με μια τέτοια συμφωνία, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις κοινοβουλευτικές συμμαχίες που απαιτούνται για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για ορισμένους αυτή είναι η μόνη στρατηγική η οποία μπορεί να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν τη συγκυβέρνηση σε συντριπτική ήττα. Για άλλους όσο πιο αποτελεσματική αποδειχθεί η κυβερνητική πολιτική τόσο πιο ασφαλής και αναπόδραστη θα καταστεί η πολιτική αλλαγή αφού ούτως ή άλλως οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ήδη «κατασχεθεί» με όλους τους πιθανούς τρόπους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ