Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 σε ένα ταξίδι μου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι είχα αντικρίσει το εξής γιγάντιο πανό έξω από το κεντρικό νεκροταφείο της πόλης απευθυνόμενο –προφανώς –σε αυτούς που πρόσφατα μετακόμισαν εκεί: «Εσείς είστε άτυχοι. Δεν προλάβατε τον Μεσσία».
Δίπλα στην επιγραφή υπήρχε μια τεράστια απεικόνιση του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ηταν η εποχή που ο αργεντινός άσος είχε καταλήξει στην ασήμαντη ομάδα της Νάπολι για να την αναδείξει δύο φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας, κυπελλούχο Ιταλίας και να της χαρίσει το Κύπελλο UEFA. Δικαίως όλα τα μαγαζιά της Νάπολι είχαν στη βιτρίνα τους τη φωτογραφία του «Μεσσία» της πόλης.
Θυμήθηκα αυτή την ιστορία του καλύτερου –ίσως –ποδοσφαιριστή όλων των εποχών από τις υπερβολικές προσδοκίες που έχουν αίφνης δημιουργηθεί γύρω από τον νέο υπουργό Οικονομικών που θα αντικαταστήσει –όπως όλα δείχνουν –τη Δευτέρα τον Γιάννη Στουρνάρα. Λες και περιμένουν τον Μεσσία.
Χρειάζεται ωστόσο ψυχραιμία. Γιατί όποιος και να είναι ο νέος υπουργός θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πολύ συγκεκριμένο στενό μονοπάτι χαραγμένο από τις συμφωνίες με την τρόικα, από το οποίο οι παρεκκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν στον γκρεμό.
Η χώρα πέτυχε μέσα από σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για να το διατηρήσει και να μην πέσει πάλι σε καταστροφικά ελλείμματα θα πρέπει να ακολουθήσει σφιχτή οικονομική πολιτική: κάθε χρόνο το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να μαζεύει γύρω στα 50 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα σημερινά 15 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνει περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ελλειμματικά.
Συγχρόνως ο νέος υπουργός θα πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τις υπόλοιπες μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν προβλέπουν μεν νέα μέτρα, περιλαμβάνουν ωστόσο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. της «μικρής ΔΕΗ»), μείωση των προϋπολογισμών των επικουρικών ταμείων ώστε να μην είναι ζημιογόνα και κατάργηση διαφόρων φόρων υπέρ τρίτων.
Η μόνη ανάσα για την οικονομία δεν θα έρθει από τον νέο υπουργό αλλά από την πολυαναμενόμενη διευθέτηση του χρέους της χώρας με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, η οποία αναμένεται να βελτιώσει το κλίμα διεθνώς για την ελληνική οικονομία και να ενισχύσει την ανάκαμψη μέσω ξένων επενδύσεων και εισροής ξένων κεφαλαίων.
Η διευθέτηση του χρέους θα απελευθερώσει επίσης κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία ενώ σήμερα τα πληρώνουμε για τοκοχρεολύσια τότε θα μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να οδηγήσουν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης.
Με άλλα λόγια, όπως το «χέρι του Θεού» πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στον αγώνα Αργεντινής – Αγγλίας στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, έτσι και στην Ελλάδα για να πετύχει η οικονομική ανάκαμψη πρέπει ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ