Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπόσχεται μείωση φόρων, αν προηγουμένως δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση που παράγει μια οικονομία που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Οσοι παρακολουθούν τους αριθμούς μακριά από ρηχά πολιτικά επιχειρήματα περί επιτυχίας ή καταστροφής, μπορούν να διαπιστώσουν ότι παρότι η οικονομία έχει τουλάχιστον σταθεροποιηθεί, στα κρατικά ταμεία μπαίνουν λιγότερα έσοδα.
Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά από την αρχή της κρίσης κατά την οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί αισθητά πάνω από τα 182 δισ. ευρώ, καθώς εισρέουν πόροι από τον τουρισμό και αυξάνονται σταθερά οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
Παρά το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, παρατηρεί κανείς ότι το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αγκομαχούν να συγκεντρώσουν τους φόρους και τις εισφορές. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
Οι επίσημοι υπολογισμοί δείχνουν ότι με την οικονομία σε τροχιά ανόδου, τα έσοδα του κράτους από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές έπρεπε να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο τους πρώτους μήνες του χρόνου οι φόροι και οι εισφορές που εισπράττει το κράτος μετά βίας ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ. Και κάθε μήνα αυξάνονται τα βεβαιωμένα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ταμεία κατά 1 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό από τα 6 και πλέον δισ. ευρώ, έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την πορεία των δημοσίων οικονομικών, χάνεται στη φοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία. Το κρίσιμο λοιπόν ζήτημα για την επιτυχία ή όχι των νέων υπουργών που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο είναι πώς θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα και θα δοθεί η δυνατότητα πρωτίστως στις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ώστε να μη δημιουργούνται νέα ιδιωτικά χρέη και πώς θα βγουν από την κινούμενη άμμο των οφειλών επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Αυτό όμως που θα κρίνει οριστικά το στοίχημα της επιστροφής της οικονομικής ζωής από τους αγχώδεις στους φυσιολογικούς ρυθμούς είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, εκεί δηλαδή όπου απέτυχε ως σήμερα η κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ