από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Ανατροπή με αδιέξοδο ή Αλλαγή με προοπτική

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι ευρωεκλογές δεν κατέγραψαν πολιτική ανατροπή, δείχνουν όμως πως οι αντοχές των πολιτών και τα πολιτικά αποθέματα της κυβέρνησης εξαντλούνται. Οι πολιτικές εξελίξεις αντανακλούν τις δραματικές αλλαγές  στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, ο οποίος συρρικνώθηκε και τριχοτομήθηκε επικίνδυνα.

- Η κρίση μεγάλωσε την συγκέντρωση πλούτου και κατ' επέκταση οικονομικής και όχι μόνο εξουσίας. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και την πτώχευση πολλών επιχειρήσεων, στους παραπάνω κλάδους.

- Μεγάλα τμήματα των παραδοσιακών μεσοστρωμάτων (έμποροί, βιοτέχνες, επαγγελματίες), αλλά και των μεσοστρωμάτων της μεταπολίτευσης (εταιρίες στον χώρο των υπηρεσιών, υψηλόμισθοί στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, επαγγελματίες επιστήμονες),  συνθλίβονται λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, δημόσιας και ιδιωτικής, αλλά  και της μείωσης του τραπεζικού δανεισμού.

- Ένα σημαντικό μέρος των παραπάνω στρωμάτων, έχει εξαφανιστεί οικονομικά και κοινωνικά έχει μετατοπιστεί στο περιθώριο.

Το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, με υγιείς ανταγωνιστικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα, όπως δεν φαίνεται και η βελτίωση των εισοδημάτων, της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.

Οι εξελίξεις αυτές θα συνεχίσουν να επιδρούν αποσταθεροποιητικά τόσο στην κοινωνία, όσο και στους θεσμούς κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης. Οι πολίτες, ακόμη περισσότερο, θα επιλέγουν πολιτικές και κόμματα, ωθούμενοι από τον φόβο του χειρότερου προς τα δεξιά και από οργή και αγανάκτηση προς τα αριστερά.

Η ηγεσία της Ν.Δ βλέποντας ότι στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα, θα επιδιώξει να ανασυνθέσει πολιτικά και ιδεολογικά τον χώρο της, μετακινούμενη δεξιότερα, για να απορροφήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων που καταγράφηκαν σε αυτήν την πλευρά, με στόχο έναν συμπαγή πολιτικό χώρο, που θα αντέξει, μέχρι να αποτύχει η νέα εκλογική επιλογή των πολιτών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει, με καλύτερους όρους τώρα, να επιβάλει την λογική της  κομματικής αυτοδυναμίας, με διπλές εκλογές, στις αρχές του 2015, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πολιτικός χώρος, τόσο της μεταρρυθμιστικής κεντροδεξιάς, όσο και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς, θα παραμείνει κοινωνικά μετέωρος και πολιτικά σε αμφίπλευρη εντεινόμενη πίεση.

Για το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όπως καταγράφηκαν στις Ευρωεκλογές, η επιλογή αν και σύνθετη και δύσκολη, είναι μία. Πρέπει να δημιουργήσουν  τις προϋποθέσεις ανάσχεσης της πολιτικής πόλωσης και της ομαλής πολιτικής συνέχειας.

Γι' αυτό άμεσα πρέπει, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι άλλες δυνάμεις του χώρου, μέσα από έναν δημόσιο και ειλικρινή διάλογο, να διαμορφώσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, βασικές προτεραιότητες του οποίου θα είναι η  βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, το νέο κράτος, το νέο πολιτικό σύστημα, η σταθερή θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μεσοπρόθεσμο προγραμματικό σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει και τη βάση της ανασυγκρότησης του χώρου της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός για τον μεν χώρο της κεντροδεξιάς, φαίνεται πως θα αποτελέσει το όχημα της ανασύνθεσής της και της τελικής διάταξής της για την μάχη των επερχόμενων Εθνικών εκλογών, για τον δε χώρο του ΠΑΣΟΚ, ελάχιστη σημασία θα έχει. Ο βασικός κρίκος των εξελίξεων είναι το εκλογικό σύστημα. Αυτό θα καθορίσει εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα κινηθούν στο ολισθηρό πεδίο της ακραίας πολιτικής  πόλωσης ή θα διαμορφώσει συνθήκες ομαλής πολιτικής συνέχειας.

Η αλλαγή προς το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου, θα περιορίσει δραστικά την πολιτική πόλωση και τον διχασμό, ενώ θα επιτρέψει τον ασφαλή επανασχεδιασμό των ασκούμενων πολιτικών. Μια τέτοια πορεία, θα έχει την συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού και ταυτόχρονα, μπορεί να βρει σημαντική υποστήριξη στα πλαίσια της Ευρωζώνης, αλλά και ευρύτερα.

Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιδίδεται  σε μάχες συμβόλων, που υποκρύπτουν προσωπικές επιλογές και είναι αδιέξοδες, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει με αποφασιστικές, και συλλογικές πρωτοβουλίες, σε μάχες ευθύνης και ουσίας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα στελέχη και μέλη του, το καθένα με την ευθύνη που αναλογεί, θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας, μέσα από τους θεσμούς του κόμματος και όχι μέσα από παλιές ή νέες ομαδοποιήσεις.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Υπάρχει ελπίδα | 07/06/2014 01:23
  Όταν οι πολιτικές τοποθετήσεις εξαντλούνται στην κατάληψη και την κατανομή της εξουσίας, υπάρχουν πολιτικοί που εξακολουθούν να νοιάζονται και να προτείνουν λύσεις. Συμφωνώ απόλυτα με το Άρθρο και εύχομαι οι παρεμβάσεις σας να είναι και ποιο δυναμικές.
  ack
  απάντηση20
   
   
  Απλά ρεαλιστικό | 07/06/2014 01:12
  Η αλήθεια, η γνώση και η αντικειμενικότητα του Μαγκριώτη για μια ακόμη φορά. Αξίζει να διαβάζεις τα άρθρα του τόσο στο χρόνο που γράφονται, όσο και μετά από καιρό. Οι εξελίξεις δυστυχώς επαληθεύουν το λόγο του. Ας διαβάσουν όσοι με εμπάθεια και λαικισμό υπεβαλαν σχόλια τα παλαιότερα άρθρα.
  Xristos
  απάντηση21
   
   
  Σκέψεις | 07/06/2014 01:04
  κ Μαγκριώτη εσείς καλά τα λέτε ακούει όμως κανείς? όσο για το σχόλιο για τα νέα άτομα θα έλεγα ότι τα νέα ηλικιακά άτομα δε σημαίνει ότι είναι υγιή και άφθαρτα, τα θέλουν όλα και τώρα και είναι πολύ πιό εύκολα ελεγχόμενα και ευπροσάρμοστα από την καθεστηκυία τάξη. Βλέπουμε με ποιά κριτήρια επιλέγουν πολιτικούς και πολιτικούς χώρους για να εκπροσωπηθούν , τα λεγόμενα τηλεοπτικά σκουπίδια - celebrities που έχουν αναγάγει τη βλακεία, τη χυδαιότητα, την κτηνωδία σε είδηση. Παρακαλώ μπορούμε να εκφράζουμε με ευπρέπεια και τα αρνητικά σχόλια.
  Δάσκαλος
  απάντηση21
   
   
  η σοβαρότητα δεν προσδοκά δάφνες | 06/06/2014 22:37
  κύριε μαγκριώτη συνέχισε με τη σοβαρότητα και σταθερότητα που σε διακρίνει, και μην σε απογοητεύουν τα επιπόλαια σχόλια. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το πασοκ, παρά τα φαινόμενα διαφθοράς, υπήρξε ο πολιτικός φορέας ο οποίος εμπέδωσε τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, βελτίωσε τους θεσμούς, άμβλυνε τις κοινωνικές ανισότητες, και είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης της πτώχευσης παρά το ότι γνώριζε πως αυτό θα σημαίνει την καταστροφή του. Ειδικά για εσάς, εδώ στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουμε ότι είχατε την ικανότητα και διορατικότητα να λάβετε την πρωτοβουλία για σύνθεση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για το πολεοδομικό συγκρότημα και την ισόρροπη ανάπτυξη.
  δημήτρης
  απάντηση21
   
   
  Πολιτικός ρεαλισμός | 06/06/2014 22:10
  Άρθρο παρέμβαση με μεγάλη δόση πολιτικού ρεαλισμού, κριτικής και αυτοκριτικής. Συχρόνως περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Επιπλέον ενισχύει την προοπτική της χώρας μας, μέσω ενός ολοκληρωμένου και εφικτού εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.
  ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  απάντηση21
   
   
  Ποια η προοπτική του ΠΑΣΟΚ; | 06/06/2014 17:56
  Δίκαια ή άδικα το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωθεί στη συνείδηση των πολιτών με την κατάρρευση της χώρας πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Άδικα δεν του αναγνωρίζεται η συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι είναι δυστυχώς ο "σοφός" λαός. Πάντα ζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Στο ερώτημά μας: κόμμα με όνομα ΠΑΣΟΚ, σύμβολό του τον ήλιο, και φάτσες που αποπνέουν μούχλα, διαφθορά, διαπλοκή, κομματισμό, κρατισμό και ό,τι σάπιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Τα νέα υγιή και άφθαρτα στελέχη του να κάνουν νέο κόμμα.
  a.k.
  απάντηση142
   
   
  ΤΕΡΜΑ | 06/06/2014 14:28
  ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΑΣΕΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ
  ARIS
  απάντηση1312
   
   
  .... | 06/06/2014 13:06
  όλα αυτά μόνος σου τα έγραψες ρε θηρίο! Δεν σε λέω τίποτα.
  Έγραψες δικέ μου! Άμπαιχτε!
  απάντηση89
   
   
   
  Esu eisai politikos etsi? | 06/06/2014 12:15
  Para pola logia, xoris na lene tipota. Politika ellinika kourafeksala, pou epei tis ousias to mono pou kanoun einai na organosoun kanena glenti, opws sunithizetai, meta tis epomenes ekloges. Epagelmatias politikos. Koinws axristos frapedoforos. Re den mpas leo ego na doulepseis se kanena souvlatzidiko, kai na afiseis kanena dimiourgiko, eksupno kai entimo egkefalo na doulepsei epi tis ousias. Kalo ston eauto sou tha kaneis. Epifaniakoi karagkiozides tou frape eisaste oi perissoteroi, eite eisaste aristeroi, deksioi, kontoi, psuloi, xontroi, lignoi.
  KKK
  απάντηση813
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Που εισαι ρε γκαρνταση? | 06/06/2014 11:49
  Που εισαι ρε γκαρνταση? Να βγαλουν οι γριες τα λαβαρα του ΠΑΣΟΚ απο τα πλυσταρια...!!! Αντε ξανακοιμήσου τωρα ....ονειρο ειδες
  ΚωσταςΒ
  απάντηση1016
   
   
  Υπάρχει ελπίδα | 06/06/2014 11:24
  Πάντα υπέυθυνος, συλλογικός, δημιουργικός και προωρατικός λόγος. Μακάρι οι προτάσεις σου να έχουν απήχιση.
  ΣΚ
  απάντηση1017
   
   
  ευθυνη | 06/06/2014 11:18
  Η λέξη ευθυνη ειναι αυτή που έλειπε ολα αυτα τα χρόνια σύντροφοι....Ευτυχώσ δεν αφορά τον αρθρογράφο που περιμένουμε απο αυτόν να τροφοδοτεί τον πολιτικό διάλογο με σοβαρέσ και ρεαλιστικέσ προσεγγίσεισ.
  Α.Γ.
  απάντηση612
   
   
  Μπράβο Γιάννη | 06/06/2014 11:15
  Συμφωνώ και για την πρόταση διαμόρφωσης πολιτικής μέσω ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
  Λίντα
  απάντηση1112
   
   
  Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί με άποψη | 06/06/2014 10:54
  Ένα κείμενο που αποτυπώνει χωρίς στοιχεία υπερβολής ή απλουστεύσεις, την παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Η πρόταση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, την ώρα που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλώνονται στην στρατηγική εξασφάλισης χώρου και θέσεων, καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σκεπτόμενοι πολιτικοί.
  AXK
  απάντηση1510
   
   
  Ελπίζω | 06/06/2014 10:43
  Πάντα με κριτήριο την αλήθεια ο λόγος του κ. Μαγκριώτη! Ελπίζω κάποιοι να τον ακούσουν αυτή τη φορά, εκτος κι αν ξεβολεύτηκαν τόσο πολύ!!!!!!!!!!!!!!!
  hope
  απάντηση1411
   
   
  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ | 06/06/2014 10:35
  Η πόλωση μακροπρόθεσμα δεν ευνόησε ποτέ κανέναν. Αυτή τη στιγμή οι δυο αντιμαχόμενες δυνάμεις επιδιώκουν να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας χωρίς όμως να είναι σε θέση να προβάλουν από μόνες τους, λύσεις που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Παράλληλα ο κόσμος της κεντροαριστεράς παραμένει διαμελισμένος και αδύναμος, ψάχνοντας 'ΕΝΑ πολιτικό σχήμα που θα τον εκφράζει. Πρέπει επιτέλους να παραμεριστούν οι μικροκομματικές φιλοδοξίες και να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και προσέγγισης προκειμένου να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις και να εκπροσωπήσουν τη μεγάλη ομάδα των πολιτών που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγχυση και απογοήτευση.
  Σ.Π
  απάντηση106
   
   
  Αποθέωση...... | 06/06/2014 09:35
  Αγαπητέ κε Μαγκριώτη, ξεχωρίζω απο το αρθρο σας την φράση " πρέπει να πρωταγωνιστήσει με αποφασιστικές, και συλλογικές πρωτοβουλίες, σε μάχες ευθύνης και ουσίας", και μένω εκπληκτος για άλλη μια φορά. Πόσο ακομα ο ξυλινος λόγος θα κυριαρχει κε Μαγκριώτη? Πιστευετε οτι θα λυθουν προβλήματα με βαρύγδουπες ατάκε? Μιλήστε συγκεκριμένα, παρτε θεση σεπροβλήματα παραθετοντας λυσεις και ξαναελάτε να δώσετε εξετάσεις. Προς το παρόν κόβεστε!!!!!!!
  panos
  απάντηση2312
   
   
  Aν μας έλεγες για την κοκκινοσκουφίτσα | 06/06/2014 09:28
  θα τρώγαμε και το φαί μας γιαννάκη. Σκέψου το και επανέρχεσαι άλλο πρωινό.
  μπαχαχαχαχαχαχα
  απάντηση1316
   
   
  Εμείς ''φτιαχνόμαστε'' απο τον Μπένυ, | 06/06/2014 08:57
  γιαννάκη. Αυτός είναι πιο παραμυθιάρης απο όλους σας. Τις προάλλες τρώγαμε αποτσίγαρα γιατί ο τεράστιος μας έπεισε με μπλα μπλά ότι ήταν μουστοκούλουρα.
  μπαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  απάντηση1217