Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς, είναι μεν υπαρκτός και υπολογίσιμος, αλλά αναζητά τον φορέα που θα τον εκφράσει. Είναι προφανές και από τη συζήτηση που προηγήθηκε των εκλογών και αυτή που ακολούθησε μετά, ότι οι σημερινές οργανωμένες δυνάμεις του χώρου, δεν μπορούν από μόνες τους να τον εκφράσουν συνολικά και κυρίως να του δώσουν την απαραίτητη πολιτική δυναμική. Η Κεντροαριστερά, όμως, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά αλλά και στη σημερινή συγκυρία διαχείρισης της κρίσης, αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας και ισορροπίας του πολιτικού συστήματος.
Οι παθογένειες, οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι συγκρούσεις, που ενδημούν σήμερα σε όλο σχεδόν το φάσμα των δυνάμεων της δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να προχωρήσει η αναγκαία ανασύνθεση του χώρου. Οι πολίτες είναι εμφανές ότι το θέλουν, οι κομματικές ηγεσίες όμως είναι φανερό ως τώρα ότι δεν μπορούν να υπερβούν το στενό κομματικό πατριωτισμό και τις αγκυλώσεις που τις διακατέχουν.
Ενώ όλες οι δυνάμεις του χώρου διακηρύσσουν ότι επιθυμούν την ανασυγκρότηση της παράταξης, στήν πράξη αδυνατούν ως τώρα να την εφαρμόσουν. Δεν υπάρχουν όμως άλλα περιθώρια για προσχηματικές μεθοδεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον η ηγεσία του, θεωρεί τη συνύπαρξη των δυνάμεων του χώρου στρατηγική επιλογή. Πρωτοβουλίες και κινήσεις την επιδιώκουν. Χθες ο κ. Σπ. Λυκούδης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής από την Ελιά, Το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, που θα ξεκινήσει ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο, όπως είπε, για την επανένωση της παράταξης.
Το εγχείρημα προφανώς δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Είναι όμως αναγκαίο, οι οργανωμένοι φορείς της κεντροαριστεράς να κάνουν το επόμενο βήμα, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μεθοδεύσεις και αστερίσκους.

Με στόχο όχι φυσικά τεχνητές συγκολλήσεις για εκλογική επιβίωση, αλλά για να καταλήξουν σε μια προγραμματική σύγκλιση, που θα στοχεύει στο μέλλον, αφήνοντας πίσω τα λάθη και τα μελανά σημεία του παρελθόντος.

Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η τραυματισμένη και πολυδιασπασμένη σήμερα Κεντροαριστερά να διεκδικήσει ξανά την χαμένη πολιτική ηγεμονία της.

ΤΟ ΒΗΜΑ