Πριν από τις τριπλές εκλογές του Μαΐου σημειώναμε ότι τα αποτελέσματα θα προσφέρουν το έναυσμα μιας μακράς διαδικασίας αναδιάρθρωσης της πολιτικής.

Δεν έχουν κλείσει καν δυο εβδομάδες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και η ανασύνταξη της πολιτικής ξεκίνησε.
Στη Νέα Δημοκρατία συζητούν ήδη αν το κόμμα τους θα πρέπει να αποκτήσει το απαιτούμενο «δεξί βάθος» ώστε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που τοποθετούνται στα δεξιά της.
Οι θιασώτες του μεταπολεμικού δόγματος «όσο δεξιότερα,τόσο καλύτερα» πιέζουν έντονα τον κ. Σαμαρά και όσο θα περνά ο καιρός θα τον πιέζουν ολοένα και περισσότερο.
Ο στενός του κύκλος είναι δεκτικός σε τέτοιες πιέσεις και η προσφορά δελεαστική. Μετά την υποχώρηση των ΑΝΕΛ, την καθίζηση της κίνησης Πολύδωρα – Ζωή και τη νεκρανάσταση Καρατζαφέρη υπάρχει έδαφος προσέγγισης του πιο δεξιού ακροατηρίου.
Με τη διαφορά ότι ο κύριος όγκος της ακροδεξιάς κατέχεται από τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που πλέον έχει χτίσει βάσεις και δεν προσφέρεται για εύκολη λεηλασία. Η προηγούμενη εμπειρία μάλιστα είναι αρνητική για τη Νέα Δημοκρατία. Όποτε έστριψε δεξιότερα, τη Χρυσή Αυγή ευνόησε, παρά την ίδια.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο δόγμα δεν χτίζει τις πλειοψηφίες που διεκδικεί.
Άλλωστε η Δεξιά ήταν πάντα μειοψηφική στην Ελλάδα. Ακόμη και στα αυταρχικά μεταπολεμικά χρόνια των διώξεων και των φυλακίσεων, χρειάζονταν δημοκρατικές ενέσεις για να κατευνάσει τα αισθήματα των πολιτών και να επικρατήσει.
Ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πιο ευέλικτο σχήμα αμφίπλευρης διεύρυνσης, το οποίο όμως δεν ευνοείται στο παρόν πολιτικό περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη επιλογή για τον κ.Σαμαρά.
Οι «σειρήνες» της Δεξιάς του φωνάζουν δεξιότερα.
Ωστόσο δεν έχει πολύ δρόμο να διανύσει στο δεξί μονοπάτι.
Θα έχει πιθανώς καλύτερη τύχη αν κλείσει τ’ αυτιά του και επιμείνει σε πορεία διπλής κατεύθυνσης, αναδεικνύοντας κυρίως τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά της παράταξής του, εκείνα που τη δόξασαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και όχι εκείνα που δίχασαν μεταπολεμικά την ελληνική κοινωνία.
Είναι αυτή η επιλογή δυσκολότερη και θα απαιτήσει περισσότερο κόπο. Όμως ταιριάζει με τη θητεία του τα
τελευταία δυο χρόνια.
Άλλωστε ας μην ξεχνά ότι ανέκτησε αξιοπιστία όταν ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και συγκρούστηκε με τις πολλές δυνάμεις του λαϊκισμού που τώρα τον προσεγγίζουν.