Το απρόσμενο 8% της Ελιάς στις Ευρωεκλογές ήταν χωρίς αμφιβολία προσωπική επιτυχία του Βαγγέλη Βενιζέλου και του προεκλογικού του διλήμματος: «Στηρίξτε την Ελιά γιατί αλλιώς θα πέσει η κυβέρνηση». Με τον πολιτικό αυτό «εκβιασμό» ο κ. Βενιζέλος ανέβασε το κόστος της χαλαρής ψήφου για τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνοντάς τον να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές πριν ψηφίσει «απέναντι» για να τιμωρήσει την συγκυβέρνηση.
Αλλά δεν ήταν μόνο το 8%.Το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε πολύ ισχυρό και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τους 323 δήμους της χώρας οι κεντροαριστεροί δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και κέρδισαν είναι 107 με μόλις 22 δήμους του ΣΥΡΙΖΑ. Και από τους 66 δήμους του Λεκανοπεδίου, 23 πήραν κεντροαριστεροί δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ έναντι μόλις 11 δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιτυχίες αυτές χάλασαν σε πολλούς πρωτοκλασάτους τη «σούπα». Με πρώτο – πρώτο, δυστυχώς, τον Γιώργο Παπανδρέου που όχι μόνο δεν κούνησε το δαχτυλάκι του προεκλογικά για να στηρίξει την Ελιά (ΠΑΣΟΚ) αλλά έφτασε παραμονές εκλογών να μετέχει σε προεκλογική εκδήλωση του κ. Κουβέλη και της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κόππα η οποία κατέβαινε με τη ΔΗΜΑΡ!
Ο κ. Παπανδρέου όπως και άλλα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ – που επίσης ήσαν άφαντα κατά την προεκλογική περίοδο – περίμεναν στη γωνία τον κ. Βενιζέλο ποντάροντας στην κατάρρευση του κόμματος ώστε να πάρουν την ρεβάνς και να ζητήσουν την παραίτηση του.
Έτσι σήμερα αντί το ΠΑΣΟΚ να είναι πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας και μπροστάρης στην συζήτηση για μια ενωμένη κεντροαριστεράς εμφανίζεται κατακερματισμένο από τις εσωτερικές του έριδες.
Αυτό,όμως, που δεν φαίνεται να κατανοούν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βγαίνουν τώρα και ασκούν εκ του ασφαλούς κριτική στον κ. Βενιζέλο είναι ότι η χώρα σώθηκε από την χρεοκοπία επειδή – ο κ. Παπανδρέου αρχικά και ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια – δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Σ αυτή τη στάση ευθύνης – που κανένα άλλο κόμμα της ελληνικής Βουλής δεν τήρησε με συνέπεια και είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ – θα πρέπει να επενδύσει τώρα η Χαριλάου Τρικούπη για να κάνει το άλμα προς το μέλλον.
Και είναι στο χέρι όλων των στελεχών να βοηθήσουν ώστε το ΠΑΣΟΚ μετά την περιπέτεια να παίξει πάλι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς η οποία θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε απόλυτο ρυθμιστή των κυβερνήσεων συνεργασίας. ​