Ενα μυστηριώδες τηλεφώνημα δέχθηκε ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής του Ιδρύματος Καραμανλή. Ηταν από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος τον πληροφορούσε ότι είναι πολύ πιθανόν να μην παραστεί στο δείπνο που παραθέτει το Ιδρυμα προς τιμήν του ελληνοαμερικανού ναυάρχου του ΝΑΤΟ Τζ. Σταυρίδη λόγω υποχρεώσεων. Δεν είπε λέξη για τις υποχρεώσεις αυτές που τον αναγκάσαν να αναβάλει αυτό το δείπνο, στο οποίο θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Επειδή οι ημέρες είναι «πονηρές» λόγω ανασχηματισμού, σας μεταφέρω αυτό το τηλεφώνημα. Πάντως ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο δείπνο θα στείλει τη σύζυγό του Γεωργία.

nnn
Σας πληροφορώ ότι όσοι συνάντησαν τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στην έκθεση «Ποσειδώνια» είδαν έναν άλλον άνθρωπο. Προσήλθε χαρούμενος, κεφάτος, ξέγνοιαστος, σαν να μην υπήρξε άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, σαν να μην τον απασχολούσε ο ανασχηματισμός, και άρχισε να χαιρετά τους πάντες, όποιον έβρισκε μπροστά του. Αφήστε που ορισμένους τους γνώριζε με τα μικρά τους ονόματα. Αλλά οι εκπλήξεις ενός διαφορετικού Σαμαρά δεν σταμάτησαν εδώ. Με τους Ρώσους μίλησε ρωσικά, τους Κινέζους τους χαιρέτησε στα κινέζικα, με τους Ιταλούς συνομίλησε σε άψογα ιταλικά, τους Γάλλους τους χαιρέτησε στα γαλλικά. Και έκανε και την ομιλία του στα αγγλικά. Και ξέρετε πού οφείλεται όλη αυτή η χαρά του Πρωθυπουργού; Ολους στα «Ποσειδώνια» τους έβλεπε ως μελλοντικούς επενδυτές. Εμειναν όλοι έκπληκτοι, σας λέω.
nnn
Αλλά να ‘ταν μονάχα αυτό; Φωτογραφήθηκε με τις λιμενοφυλακίνες από το γραφείο του υπουργού κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και, όταν ο υπουργός θέλησε να φωτογραφηθούν όλοι μαζί, ο Πρωθυπουργός τον απέτρεψε λέγοντάς του να μείνει μακριά από τα κορίτσια για να μη… χαλάσει η φωτογραφία. Αργότερα όμως τον κάλεσε κοντά του, αφού προηγουμένως κατάφερε να παγώσει το αίμα του υπουργού –παραμονές ανασχηματισμού τέτοια λόγια ούτε για αστεία δεν λέγονται. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, δεν πίνει οινοπνευματώδη. Ενα πράσινο τσάι και τίποτα άλλο, άντε και κανέναν χυμό. Στα «Ποσειδώνια» όμως ήπιε… ούζο. Του το κέρασαν σε ένα περίπτερο από τη Μυτιλήνη. Οταν λέμε «ήπιε ούζο», μην πάει το μυαλό σας ότι κατέβασε το ποτήρι «άσπρο πάτο». Εβρεξε λιγάκι τα χείλη του και το άφησε.

Ο ευρωπαίος Αλέξης Τσίπρας

Αν παρατηρήσει κανείς τις φωτογραφίες του κ. Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να μη διαπιστώσει το πόσο ευδιάθετος είναι. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι αισθάνεται πλέον άνετα στις Βρυξέλλες. Και το δείχνει. Αλλωστε δεν του ήταν καθόλου δύσκολο όταν συναντήθηκε με τον μετρ της επικοινωνίας Γκι Φερχόφσταντ. Γέλασαν μαζί, έκαναν χειρονομίες θαυμασμού ο ένας προς τον άλλον, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τα είπαν σαν καλά φιλαράκια. Το ίδιο περίπου έγινε και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σουλτς. Με μία διαφορά: επειδή ο κ. Σουλτς είναι Σοσιαλδημοκράτης, ο κ. Τσίπρας κούμπωσε το σακάκι του, ενώ με τον κ. Φέρχοφσταντ το είχε ξεκούμπωτο. Και να σκεφθείτε ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεννοηθεί με τους «συνυποψηφίους» του ώστε να βάλουν, όπως λέει, φρένο στους σχεδιασμούς παράκαμψής τους από εξωθεσμικά κέντρα στη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν.
Αβραμόπουλος περί ανασχηματισμού

Μια συνάντηση του υπουργού Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου στις 12.30 μ. της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό πυροδότησε νέο άγχος των υπουργών και των εν αναμονή υπουργών για τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματισθεί για το μεσημέρι της Τρίτης, πλην όμως αναβλήθηκε για 24ωρες επειδή ο υπουργός Αμυνας έπρεπε να πάει στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου είχε και μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δεν είναι μόνο η συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό που αναβάλλεται. Ο υπουργός Αμυνας ανέβαλε και το ταξίδι του στη Νορμανδία, όπου επρόκειτο να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί τόσες αναβολές; Ρώτησα τον κ. Αβραμόπουλο και ιδού τι μου απάντησε: «Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είναι συνάντηση ρουτίνας για θέματα της αρμοδιότητάς μου και για γενικότερα θέματα που συμβαίνουν στην περιοχή. Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, δεν ασχολούμαι, αφού ανήκει καθαρά στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού». Τον ρώτησα πάντως αν γνωρίζει αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο υπουργείο του, για παράδειγμα μήπως μετακινηθεί ο ίδιος ή η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά, και απάντησε: «Δεν γνωρίζω και, όπως σας είπα και νωρίτερα, δεν ασχολούμαι». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο Ταμήλος στους ΑΝΕΛ

Ήταν η στιγμή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση από τους Ανεξαρτήτους Έλληνες της βουλευτού Δωδεκανήσου κυρίας Τσαμπίκας Ιατρίδου και ο κ. Μιχ. Ταμήλος νάσου εμφανίζεται στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Στην πραγματικότητα περνούσε απ΄έξω και είδε τις κυρίες Κουντουρά και Χρυσοβελώνη να συζητούν και «μπούκαρε» μαζί τους στα γραφεία. Τον ρώτησαν τι γύρευε εκεί, αφού προηγουμένως του πρόσφεραν και καφέ: «Ήρθα να σας αναλύσω γιατί χάσατε στις εκλογές. Γιατί έχετε βαρέσει διάλυση», του είπε, αφήνοντας τις έκπληκτες: «Εξαφανίζεστε γιατί γίνατε ουρά του ΣΙΡΡΙΖΑ. Αν κάποιος ήθελε να ψηφίσει αντιμνημόνιο γιατί να ψήφιζε εσάς και δεν πήγαινε στον ορίτζιναλ ΣΥΡΙΖΑ», τους είπε φεύγοντας. Κάποια στιγμή ξαναγύρισε και τους φώναξε: «Συντονείστε ρε παιδιά. Αντί να φεύγει ένας- ένας, να φύγετε όλοι μαζί και να έρθετε ομαδικά στη ΝΔ. Για να βρείτε την υγεία σας».

HeliosPlus