Ένοιωσα ντροπή και τράβηξα γρήγορα τα μάτια μου να μη με δει. Στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι ένας ηλικιωμένος άνδρας, θα μπορούσε να ήταν ο πατέρας μου ή ο πατέρας σου, άνοιγε μια – μια τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών ψάχνοντας να βρει φαγητό. Δεν ήταν με κουρελιασμένα ρούχα ή βρώμικος. Ήταν ένας από τους χιλιάδες γέροντες που βλέπαμε πριν από την κρίση στα καφενεία να πίνουν τον καφέ τους και να παίζουν τάβλι. Φορούσε ένα ψαροκόκκαλο σακάκι μια έκφραση απόγνωσης από την πληγωμένη του αξιοπρέπεια…
Πότε θα σταματήσουν τέτοιες εικόνες ντροπής; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα προβλέπει βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών για την Ελλάδα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα φτάσει το 0,6% και θα εκτιναχθεί στο 2,9% το 2015!
Ήδη όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, της στατιστικής υπηρεσίας και των τραπεζών η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα «έπιασε πάτο» το 2013 και αρχίζει σιγά – σιγά να παίρνει τα πάνω της σε τομείς όπως η κατανάλωση τροφίμων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, η βιομηχανική παραγωγή ενώ πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 20 εκατομμύρια αφίξεις.
Οι αριθμοί φαίνεται ότι αρχίζουν να…ευημερούν, δυστυχώς όμως όχι και οι άνθρωποι. Η χώρα βγάζει δειλά – δειλά το κεφάλι της έξω από το νερό ωστόσο ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια ζει – και θα συνεχίσει να ζει για χρόνια – κάτω από το όριο της φτώχειας – με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 7.000 εύρω το χρόνο !
Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή θα πάρει πολλά χρόνια για να αλλάξει προς το καλύτερο αφού οι άνεργοι προσεγγίζουν το 1,4 εκατομμύρια πολίτες και οι ρυθμοί επιστροφής τους στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά αργοί.
Ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια…κινεζικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σαν αυτά που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς πριν από 15 μέρες, θα πρέπει να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθούν 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή το 2021 ακόμη κι αν η χώρα έχει γίνει «πύραυλος ανάπτυξης» θα υπάρχουν περίπου 700.000 πολίτες άνεργοι.
Αυτή η χρόνια ανεργία και φτωχοποίηση μέρους της κοινωνίας μας είναι – ίσως – το σημαντικότερο πρόβλημα που θα έχουν να διαχειρισθούν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Και πρέπει επειγόντως όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταματήσουν τις κοκορομαχίες και να συνεργαστούν με σοβαρότητα για να προσφέρουν τα απολύτως απαραίτητα στους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αλλιώς να μην αναρωτιούνται γιατί το ναζιστικό μόρφωμα αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. ​